Επικίνδυνες αποστολές: Ευρώπη 2021

Τί το ’κανες το τρυφερό σου ροζ, Ευρωλίγκα;

Με ολοκαίνουριο logo, ίσως έμφυλα πιο ουδέτερο (για την Ευρωλίγκα Γυναικών τουλάχιστον — το Γιούροκαπ παραμένει ακόμη… μαβί!), η FIBA Europe προχώρησε (17 Αυγούστου) στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών της διοργανώσεων.

Τα σενάρια 

Θα ξέρουμε με σιγουριά (;) την 1η του Σεπτέμβρη, αλλά η νέα σεζόν ενδέχεται να μην ξεκινήσει καν. Τρία φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα σενάρια – ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας του κορονοϊού: α) κανονική εκκίνηση τον Οκτώβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα προκριματικά του Σεπτεμβρίου, για Ευρωλίγκα και Γιούροκαπ, β) εκκίνηση από τον Γενάρη του 2020 κι εξής για μια σύντομη μίνι σεζόν, γ) ακύρωση όλων των διοργανώσεων για φέτος.

Οι συμμετοχές

Στην Ευρωλίγκα δήλωσαν συμμετοχή 18 ομάδες. Τέσσερις από αυτές θα λύσουν τις διαφορές τους στην προκριματική φάση του Σεπτεμβρίου.


Προσέχουμε, ωστόσο, τα εξής: τη μη συμμετοχή της βελγικής Castors Braine, η οποία, δεδομένων των συνθηκών, επέλεξε να αγωνιστεί στο Γιούροκαπ· την απόφαση της γαλλικής BLMA να μην παίξει στην Ευρώπη για φέτος, παρότι το καλοκαίρι προχώρησε σε πολύ ενδιαφέρουσες μεταγραφικές κινήσεις (για παράδειγμα, απέσπασε από τη Lyon τη Julie Allemand και από τη Bourges την Ana Dabović και υπέγραψε τις Αμερικανίδες Asia Durr και Nia Coffey που αγωνίζονται στο WNBA)· τη δεύτερη θέση που δόθηκε φέτος, έστω και στον προκριματικό γύρο, στην Ισπανία (θυμόμαστε τις περσινές αντιδράσεις των Ισπανών και ειδικά των ανθρώπων της Avenida)· και φυσικά την επιστροφή της Galatasaray στη μεγάλη διοργάνωση, της μόνης τουρκικής ομάδας που έχει κατακτήσει τίτλο Ευρωλίγκας και κύπελλο Γιούροκαπ.

Οι όμιλοι

Κλήρωση να σου πετύχει! Σε μια πρώτη ματιά ο Α΄ όμιλος της Ευρωλίγκας φαντάζει εξαρχής συναρπαστικός. Αν και ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα ρόστερ που θα παρατάξουν στο γήπεδο οι ομάδες, έξι από αυτές φαίνεται ότι θα παλέψουν για την πρώτη τριάδα, με δεδομένο ότι η τέταρτη θέση του ομίλου αυτού είναι εκ προοιμίου απαγορευτική, καθώς —λογικά— οδηγεί στα πλέι-οφ πάνω στον… τοίχο της UMMC (Β΄ όμιλος). Από την άλλη βεβαίως, όποια ομάδα καταφέρει να τερματίσει στις τρεις πρώτες θέσεις διατηρεί πολύ καλές πιθανότητες να βρεθεί στο Final 4. Στις ασκήσεις επί χάρτου, επομένως, ετοιμαζόμαστε για μια συγκλονιστική regular season. Στην πράξη όμως ίσως και να μείνουμε με την όρεξη!


Η επιστροφή

Η απόφαση της BLMA να μην παίξει στην Ευρωλίγκα είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή της από την Basket Landes που προσπέρασε τον σκόπελο των προκριματικών και βρέθηκε κατευθείαν στον Β΄ όμιλο της διοργάνωσης. Και αν η Girona προκριθεί έναντι της Sepsi, τότε, ναι, θα είναι γεγονός: Céline Dumerc v. Laia Palau. Στον δικό τους τελευταίο χορό!

Και οι δυο έχουν, λίγο-πολύ, προαναγγείλει ότι η φετινή θα είναι η τελευταία τους χρονιά. Η Dumerc έχει ήδη αποδεχτεί την πρόταση της γαλλικής ομοσπονδίας να αναλάβει την τεχνική διεύθυνση της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Ενώ η Palau ίσως και να είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αν δεν είχαν αναβληθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο: εκεί θέλει να τερματίσει την καριέρα της η μεγάλη καπιτάνα της Ισπανίας ελπίζοντας να μπορέσει να το καταφέρει το καλοκαίρι του 2021 (αν βεβαίως οι Αγώνες δεν ακυρωθούν).

Οι δικές μας

Η Άρτεμις Σπανού με την πολωνική Arka Gdynia θα παίξει στον πολύ δύσκολο Α΄ όμιλο. Η Πηνελόπη Παυλοπούλου με τη ρουμανική Sepsi θα παλέψει με τη Girona για μια θέση στον Β΄ όμιλο. Οι δύο ελληνικές συμμετοχές στην Ευρωλίγκα για φέτος (και άλλες δυο στο Γιούροκαπ με τη Γέμελος στην τουρκική Kayseri και την Κατερίνα Σωτηρίου στην ουγγρική Cegled).

Στο Γιούροκαπ λοιπόν…

Πάντοτε η ανθρωπογεωγραφία του παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς αυτή είναι η διοργάνωση της FIBA (και όχι η Ευρωλίγκα, όπως πολλοί πιστεύουν — αυτή δείχνει πού είναι τα χρήματα) που αποτυπώνει την εξάπλωση του μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη και αποκαλύπτει τις επικρατούσες τάσεις (ή και τα προβλήματα, ειδικά για τη χρονιά που έρχεται).


Λιγότερες ομάδες δήλωσαν φέτος συμμετοχή στη διοργάνωση. Η Τουρκία (4), η Γαλλία (4+1) και η Ισπανία (3+1) είναι οι χώρες που, όπως και πέρσι, εκπροσωπούνται με τις περισσότερες. Σε αυτές ας προσθέσουμε πλέον και το Βέλγιο, που έβαλε κατευθείαν τρεις ομάδες του στους ομίλους, ενώ άλλες δύο θα δοκιμάσουν στα προκριματικά. Μόνο μία ομάδα φέτος από την Πολωνία (!), καμία συμμετοχή από τη Λευκορωσία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, αλλά... new entry για την Ουκρανία με τη BC Prometey (για την οποία υπήρξε ειδική πρόβλεψη στην κλήρωση να μην συμπέσει με μία τις δύο μοσχοβίτικες ομάδες της Ρωσίας). Και όλως περιέργως, δύο ομάδες (η μία στα προκριματικά) από την Ελβετία!

Με τρεις λέξεις: Κορονοϊέ, μας κατέστρεψες!

Αύγουστος 2020


*UPDATE* (Σεπτέμβριος 2020)

Η FIBA απεφάνθη: Οι ομάδες της Ευρωλίγκας και οι εθνικές ομοσπονδίες θα συσκεφθούν με τη διοργανώτρια αρχή για να καθορίσουν το πλαίσιο και τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα μπορέσει να ξεκινήσει και να εξελιχθεί η χρονιά, αρχής γενομένης από τα προκριματικά του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, για το Γιούροκαπ αποφασίστηκε η αναβολή: ο προκριματικός γύρος θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, ενώ οι αγώνες των ομίλων θα ξεκινήσουν στις 7 Γενάρη του 2021. Οι μπαράζ αγώνες που συνήθως ακολουθούσαν τη φάση των ομίλων δεν θα γίνουν.—

Σχόλια