Lockdown!


Δυστυχώς η περιρρέουσα σκληρή πραγματικότητα επεφύλασσε σε όλους μας δυσάρεστες εξελίξεις. Με απόφαση της FIBA παύθηκαν, προσωρινά στην αρχή, οριστικά στη συνέχεια, όλα τα ευρωπαϊκά διασυλλογικά πρωταθλήματα, μεταξύ αυτών η Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ Γυναικών (2019-2020) που μας ενδιαφέρουν ειδικότερα σε αυτό το μπλογκ. Μια χρονιά δίχως κορύφωση και χωρίς επιστροφή. Μια χρονιά χαμένη!

Το χρονικό 

Η απόφαση της Sopron και της TTT Riga να μην παίξουν με τις δυο ιταλικές ομάδες της Ευρωλίγκας αναστάτωσε, όπως είδαμε ήδη, την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης. Δέκα μέρες περίπου προβλεπόμενη παύση μέχρι την έναρξη των πλέιφ-οφ ήταν αρκετή για να αναποδογυρίσει ο κόσμος ολόκληρος.

Πρώτα η άρνηση της Perfumerías Avenida (9 Μαρτίου) να πάει στη Ρωσία όπου θα αντιμετώπιζε τη Dynamo Kursk για το Γιούροκαπ, καθώς και της BLMA (10 Μαρτίου) που έπρεπε να ταξιδέψει στο μακρινό Εκατερίνμπουργκ για την αναμέτρησή της με την UMMC για την Ευρωλίγκα. Κι αυτό όχι τόσο από τον φόβο μην κολλήσει τον ιό κάποια παίκτρια ή μέλος του τεχνικού επιτελείου των ομάδων, αλλά επειδή θα έπρεπε να τεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε καραντίνα 14 ημερών. Πρόβλημα υπήρχε και με το παιχνίδι ανάμεσα στη Spar Citylift Girona και τη Reyer Venezia, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ακυρώθηκε καθώς ματαιώθηκε κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Ιταλία λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Η αντίδραση της FIBA Europe, βέβαια, ήταν κάπως περίεργη. Στην ανακοίνωσή της μιλούσε για αναπρογραμματισμό του ματς Girona-Venezia, αλλά για παραπομπή των δύο άλλων περιπτώσεων (BLMA, Avenida) στον Ανώτατο Δικαστή! Χμ…

Κι ενώ τα υπόλοιπα παιχνίδια είχαν δρομολογηθεί να γίνουν είτε κανονικά, όπως στην Τουρκία, είτε με μειωμένη ή και καθόλου προσέλευση φιλάθλων, όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Τσεχία, ανήμερα σχεδόν των αγώνων τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Στην Τσεχία, τελευταία στιγμή, κι ενώ η Schio μετά κόπων και βασάνων είχε φτάσει στην Πράγα, ο Υπουργός Υγείας της χώρας απαγόρευσε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις (11 Μαρτίου). Είχε κυκλοφορήσει μάλιστα και μία φήμη, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, πως κάποιος από το προπονητικό επιτελείο της Schio είχε προσβληθεί από τον ιό.

Τελικά, κι ενώ τρία από τα συνολικώς προγραμματισμένα οκτώ παιχνίδια σε Ευρωλίγκα και Γιούροκαπ είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, η FIBA Europe ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την προσωρινή αναστολή των διοργανώσεών της, ενώ την επόμενη κιόλας μέρα (13 Μαρτίου) αποφάσισε την οριστική τους διακοπή. 

Για την ιστορία…

Στην Ευρωλίγκα, η Fenerbahçe κέρδισε σχετικά άνετα τη Bourges (84-75). Εξαιρετικές η Elizabeth Williams που πέτυχε 30 πόντους (14/16 δίποντα) και η Alina Iagupova που όχι μόνο έβαλε 18 πόντους (4/8 τρίποντα), αλλά μοίρασε και 8 ασίστ.

Επίσης, η… ελληνική Nadezhda πήρε ένα σπουδαίο (και αγχωτικό στο τέλος) διπλό απέναντι στη Lyon (78-80), η οποία τελικά δεν μπόρεσε να μην τα θαλασσώσει. Σπουδαίες εμφανίσεις από την Erica Wheeler που απορρόφησε όλη την πίεση που της ασκήθηκε στην περιφέρεια (7 ασίστ), από την… ήρεμη δύναμη Anastasiya Verameyenka που έκανε, όπως πάντα, ένα μεστό παιχνίδι στο ποστ (7 ασίστ, αλλοιώνοντας σχεδόν κάθε επίθεση κοντά στο καλάθι των αντίπαλων παικτριών) και από την μπόμπερ Anastasiia Shilova που τέλειωσε το ματς με 6/7 τρίποντα! Την καραντίνα όμως, με την επιστροφή τους στη Ρωσία, όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι της ομάδας δεν την γλύτωσαν!


Στο Γιούροκαπ, αυτό το ένα παιχνίδι στη Σαρλβίλ-Μεζιέρ ανάμεσα στη Flammes Carolo και τη Basket Landes έληξε δίχως να βγάλει νικήτρια (74-74) κι έτσι οι δυο ομάδες θα έλυναν (φευ!) τις διαφορές τους στον επαναληπτικό αγώνα στο Μον-ντ'-Μαρσάν. Η Basket Landes βρισκόταν σε πολύ καλό φεγγάρι το τελευταίο διάστημα και είχε πραγματικά μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Μάλιστα θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη σε αυτό το πρώτο ματς, αν ευστοχούσε στα 0,6 δεύτερα από το τέλος η Καναδή Miranda Ayim. Άλλο ένα εξαιρετικό play που σχεδίασε το προπονητικό επιτελείο της ομάδας! Δεν θα καταλάβω όμως ποτέ γιατί δεν ήταν στο παρκέ για την επαναφορά η Dumerc…


Μάρτιος 2020

Σχόλια