Πλέι-οφ εις διπλούν


Υπό τη σκιά του καταραμένου κορονοϊού που κατέφτασε στη Β. Ιταλία και ταρακούνησε την τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας και μοιραία και την τελική 8άδα του Γιούροκαπ. Κι αν για την Ευρωλίγκα η εξέλιξη είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, το Γιούροκαπ τώρα αρχίζει…

Η άρνηση 

Sopron και TTT Riga αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στη Σλοβενία, όπου μετατέθηκαν τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής με τη Famila Schio και τη Reyer Venezia αντίστοιχα (όπως ανέφερε η Ιταλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι Ούγγροι πρόβαλαν ως επιχείρημα τον φόβο τους μήπως έχουν προσβληθεί από τον ιό οι παίκτριες της Schio), ο Ανώτατος Δικαστής της FIBA τιμώρησε άμεσα τις δύο ομάδες με μηδενισμό, δίνοντας τη νίκη στις αντιπάλους τους με σκορ 20-0, και μπορεί για τον Α΄ Όμιλο η νίκη στα χαρτιά της Venezia να μην άλλαξε την τελική κατάταξη των ομάδων, στον Β΄ Όμιλο όμως προκλήθηκε ανακατωσούρα.

Η Uni Girona πήγε στο Μονπελιέ για να παίξει με τη BLMA για την… τιμή των όπλων, ξέροντας ότι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία τους η Sopron υπερτερούσε, κατάφερε και κέρδισε σχετικά άνετα τις Γαλλίδες (που μετά τον τραυματισμό της Stephanie Mavunga έκαναν απανωτές ήττες στον όμιλό τους), η κάμερα των Γάλλων έπεσε δικαιολογημένα πάνω στη Laia Palau καθώς αυτό μπορεί να ήταν και το τελευταίο της ευρωπαϊκό παιχνίδι (αν και με δαύτη ποτέ δεν ξέρεις!), αλλά οι Τζιρονέζες λογάριαζαν χωρίς τον… κορονοϊό. Για την ακρίβεια, χωρίς τη Sopron που αρνούμενη να παίξει στη Σλοβενία έχανε το πλεονέκτημα με τον μηδενισμό της και αποκλειόταν από τα πλέι-οφ μένοντας στην 7η θέση του Β΄ Ομίλου. Άουτς!

Τα ζευγάρια της Ευρωλίγκας


Το λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Το γκραν φαβορί UMMC Ekaterinburg (με την πρόσφατη προσθήκη της Breanna Stewart) θα παίξει με τη δύσμοιρη BLMA, που θα αποκλειστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ZVVZ USK Praha θα δοκιμαστεί απέναντι στη Schio, σε μια σειρά που εκ προοιμίου αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια. Το πρώτο από αυτά βέβαια έχει αρθεί: κάποιες παίκτριες της Schio θα συμμετείχαν στα προκριματικά του 3x3 για τους Αγώνες του Τόκιο που θα γίνονταν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Ινδία, αλλά τελικά η διοργάνωση αναβλήθηκε. Όμως εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τον δεύτερο αγώνα της σειράς στην Ιταλία λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων με τον ιό στη γείτονα. Περιμένουμε να δούμε αν το ματς θα μετακινηθεί κάπου αλλού ή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών...

Η Fenerbahçe θα τεθεί αντιμέτωπη με την Tango Bourges, σε μια μάλλον προβλέψιμη σειρά. Και νά που και οι Τούρκοι τον ήθελαν τον Ισπανό τους (σ.σ. τον Victor Lapeña, πρώην βοηθό του Lucas Mondelo στην Εθνική Ισπανίας και προπονητή πέρσι της ρωσικής Nadezhda που κέρδισε το Γιούροκαπ). 

Τέλος, η Lyon (που μόλις ενσωματώθηκε η Alysha Clark έκανε 6/7 νίκες στον όμιλό της) θα κληθεί να υπερασπιστεί την έδρα της απέναντι στη Nadezhda Orenburg του δικού μας Τζώρτζη Δικαιουλάκου, ίσως στην πιο αμφίρροπη σειρά των προημιτελικών. Το προβάδισμα, λόγω ταλέντου και βάθους, το έχουν μάλλον οι Γαλλίδες. Αρκεί βέβαια να μην πνιγούν στον ενθουσιασμό τους! Ούτε να πιαστούν στα δίχτυα τακτικής του Έλληνα κόουτς...

Σε κάθε περίπτωση, κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, προβλέπεται ημιτελικός-φωτιά, ανάμεσα στην USK Praha και τη Fenerbahçe, επανάληψη του αντίστοιχου ημιτελικού του Final 4 της Πράγας το 2015. Δυστυχώς, όμως, για τη διοργάνωση, το κύπελλο το έχουν ήδη καπαρωμένο οι Ρώσοι λεφτάδες της UMMC…




Στο Γιούροκαπ

Μπήκε από καραμπόλα, αλλά η Girona φαντάζει ως ένα από τα φαβορί να φτάσει όχι μόνο στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά και να κατακτήσει τον τίτλο. Της έλαχε η μάλλον αδύναμη Venezia ως πρώτο εμπόδιο (κανονικά το πρώτο ματς στη Βενετία, αλλά χωρίς θεατές), το θέμα όμως με τη Girona είναι ότι επιτέλους ο Eric Suris έχει ένα πλήρες ρόστερ στη διάθεσή του, και μάλιστα καλό. Η Sonja Vasić ξαναβρίσκει τον παλιό καλό της εαυτό, η Nuria Martínez επέστρεψε κι αυτή από τον σοβαρό τραυματισμό της, η Marta Xargay άρχισε να ξαναπαίζει μετά τον παροπλισμό της στη Dynamo Kursk, η Αυστραλέζα Abby Bishop ήρθε να προσθέσει ποιότητα στη γραμμή των ψηλών, η Νιγηριανή Adaora Elonu και η Γαλλίδα Megali Mendy, τέλος, βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα. Και φυσικά, η Palau μένει πάντα Palau! Μόνο σημείο ανησυχίας για την καταλανική ομάδα, η κόπωση από τα απανωτά παιχνίδια, καθώς αρχές Μαρτίου (5-8) διεξάγεται στη Σαλαμάνκα το Copa de la Reina και κατά πάσα πιθανότατα η Girona θα παίξει στον τελικό απέναντι στην Perfumerías Avenida.

Της οποίας Avenida δεν της φτάνει η (αδικαιολόγητη) αστάθεια που έχει ώρες-ώρες στο παιχνίδι της, ούτε ότι και αυτή θα έχει περάσει από τον σκόπελο του Κυπέλλου Ισπανίας, της έλαχαν και τα δύσκολα στην κλήρωση. Έπεσε πάνω στη Dynamo Kursk που με την Epiphany Prince, την Angel McCoughtry και την Dewanna Bonner στη σύνθεσή της δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι και τον τελικό.

Το τρίτο ζευγάρι μάς έρχεται εκ Γαλλίας. Και είναι ντέρμπι. Η φιλόδοξη Flammes Carolo (που απέκλεισε την CCC Polkowice της Σπανού) απέναντι στη Basket Landes που ισοπέδωσε την τουρκική Ormanspor στη φάση των 8 (τη φετινή δήμιο του Ολυμπιακού). Θα τα καταφέρει η Dumerc να φτάσει με τη Λάνδη της σε έναν ακόμη τελικό, όπως το 2016 με τη Bourges; Ιδού το μέγα ερώτημα!

Τελευταίο ζευγάρι: η τρίτη ισπανική ομάδα της παρέας, η ολικώς επανακάμπτουσα Valencia, απέναντι στην ευρωλιγκάτη μεν, όχι και τόσο ποιοτική δε Castors Braine. Ο Frédéric Dussart, βέβαια, ο Γάλλος προπονητής των Βελγίδων, πάει να χτίσει γερή παράδοση στον θεσμό: με την προηγούμενη ομάδα του τη Villeneuve d’ Ascq είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2015 κι έφτασε μέχρι τον τελικό το 2016, έχοντας ως παίκτρια τότε και τη Στέλλα Καλτσίδου.


Συμπέρασμα;

Γαλλία-Ισπανία, η μεγάλη συμμαχία. Πέντε ομάδες στα πλέι-οφ του Γιούροκαπ για αυτές τις δυο χώρες (η Γαλλία φέτος έχει και τρεις στα πλει-οφ της Ευρωλίγκας!), σε μια διοργάνωση που μέχρι πριν καναδυό χρόνια μεσουρανούσαν τα ρωσοτουρκικά… κεφάλαια.

Αχ, αυτές οι λεπτομέρειες!

Sonja Vasić! 2008-2019. 12 στα 12! 12 χρόνια στην Ευρωλίγκα, 12 τελικές φάσεις (F4 ή F8). 3 κούπες (Spartak Moscow, USK Praha, Dynamo Kursk), MVP της κανονικής περιόδου το 2018. Φέτος, στον 13ο χρόνο της, με τη Girona, δεν τα κατάφερε. Υπάρχει όμως και το Γιούροκαπ…

Μάρτιος 2020

Σχόλια