EuroCup Γυναικών, έκδοση 2019-2020


Τέλος της φάσης των ομίλων και βρισκόμαστε ήδη στα μισά των μπαράζ για την είσοδο στην 16άδα. "Μια στάση εδώ", λοιπόν, λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τη χρονιά.

Προκρίσεις 

Τις 8 καλύτερες τις ξέρουμε: οι τρεις αήττητες (μέχρι στιγμής) Perfumerías Avenida (Ισπανία), Valencia Basket (Ισπανία) και Basket Landes (Γαλλία) και πέντε ακόμη ομάδες: Carolo Basket (Γαλλία), MBA Moscow (Ρωσία), Orman Genclik (Τουρκία), KSC Szekszard (Ουγγαρία) και Hatay BB (Τουρκία).

Από αυτές μόνο η τουρκική Orman είχε πάρει μέρος στα προκριματικά της Ευρωλίγκας, ενώ οι άλλες δύο (Ολυμπιακός και DVTK Miskolc) κονταροχτυπιούνται στο μπαράζ για το ποια θα περάσει στις 16 καλύτερες. Προς το παρόν, μετά και το πρώτο ματς, το προβάδισμα το έχουν οι Ουγγαρέζες, αφού επικράτησαν με 59-54 στην έδρα τους, και θα περιμένουμε τον επαναληπτικό στο ΣΕΦ για να δούμε αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να υπερκεράσει αυτή τη διαφορά των 5 πόντων. Πάντως, και φέτος, ο Ολυμπιακός προβληματίζει καθώς εμφανίζεται φορτωμένος στη γραμμή των περιφερειακών του παικτριών με έξι ολόκληρα γκαρντ!

Σχεδόν σίγουρη για τη 16άδα είναι η CCC Polkowice. Δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν (στο πολωνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 4η θέση), στο μπαράζ όμως νίκησε άνετα στην Τουρκία τη Botaş SK (με τα πολλά οικονομικά προβλήματα). Στο ματς αυτό η δικιά μας Άρτεμις Σπανού (η μόνη Ελληνίδα που παίζει στην Ευρώπη φέτος) πραγματοποίησε και το καλύτερό της παιχνίδι στην Ευρώπη: πέτυχε 30 πόντους (4/8 τρίποντα), έχοντας 4 κλεψίματα και 2 (μόνο) ριμπάουντ!

πηγή: FIBA Women's EuroCup 2019-2020

Από όσες ομάδες συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση το φαβορί εξακολουθεί να είναι η Perfumerías Avenida. Μπορεί στο ισπανικό πρωτάθλημα να έκανε δύο ήττες μαζεμένες (η μία από τη Girona μέσα στο Pabellón de Würzburg), αλλά στο Γιούροκαπ πηγαίνει… τρένο. Έτυχε βέβαια σε εύκολο όμιλο, αλλά και πάλι η υπεροχή των Ισπανίδων ήταν εμφανής. Ωστόσο χρειάστηκε και η Avenida να κάνει κάποιες διορθωτικές αλλαγές στο ρόστερ της, αποδεσμεύοντας αρχικά τη Νιγηριανή Evelyn Akhator (σωστά, καθώς έχει καλές επιλογές στα φόργουορντ) και παίρνοντας στη συνέχεια τη γνωστή μας Βρετανίδα Temi Fagbenle. Μένει να δούμε τι θα μπορέσει να κάνει η Avenida αργότερα, όταν κατέβουν στη διοργάνωση οι ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ολίγα περί γεωγραφίας

Αν για κάτι παρουσιάζει ενδιαφέρον το Γιούροκαπ, τουλάχιστον στην πρώτη του φάση, είναι γιατί στον χάρτη του αποτυπώνει ανάγλυφα τη γεωγραφική κατανομή του μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα δείχνει τις τάσεις και τις δυναμικές που διαμορφώνονται.

Φέτος ειδικά συμμετέχουν δύο νέες χώρες. Μία που επανέκαμψε μετά από χρόνια στη διοργάνωση (Ισραήλ) και μία νεοσύστατη (Κόσοβο). Χώρες με μεγάλη παράδοση στο γυναικείο μπάσκετ, όπως η Τσεχία και η Σλοβακία (και η Λευκορωσία ακόμη), εκπροσωπούνται –ακόμη– με μία ομάδα. Από μία έχουν και η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Ελλάδα.

Τις περισσότερες συμμετοχές τις έχει η Τουρκία (6), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία (5) και η Ισπανία (4). Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Βέλγιο έχουν από τρεις (οι δύο πρώτες είναι και οι μόνες που εκπροσωπούνται με 3 ομάδες στην Ευρωλίγκα), ενώ με δύο ομάδες συμμετέχουν η Σουηδία και η Γερμανία. Η Ιταλία, αντίθετα, και η Λετονία που παίζουν στην Ευρωλίγκα δεν εκπροσωπούνται καθόλου στο Γιούροκαπ.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Μια χώρα που πριν μια δεκαετία περίπου πρωταγωνιστούσε και σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη. Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που βγαίνει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 5 ομάδες (μία στην Ευρωλίγκα και τέσσερις στο Γιούροκαπ). Ένδειξη όχι μόνο της ανοδικής πορείας στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το ισπανικό πρωτάθλημα που επλήγη βαθιά από την οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων, αλλά και της εξωστρέφειας που επιδιώκουν οι ισπανικές ομάδες και η ομοσπονδία της χώρας. Και πέρα από τις Avenida και Valencia που ήδη περιμένουν τις αντιπάλους τους στην 8άδα, σε καλό δρόμο βαδίζουν και οι άλλες δύο, η βασκική Lointek Gernika και η καταλανική Cadi La Seu που κέρδισαν στο πρώτο ματς των μπαράζ.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι με όσες περισσότερες ομάδες συμμετέχει μια ομοσπονδία στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, τόσους περισσότερους πόντους έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στο τριετές ranking της FIBA. Φέτος η Avenida πλήρωσε ακριβά την κακή επίδοση της Ισπανίας σε αυτόν τον τομέα.

υγ.

Και κάπως έτσι, μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο τέλος ενός ακόμη έτους. Αυτό ήταν το τελευταίο μου ποστ για το 2019. Αποχαιρετισμός λοιπόν με ωραία δώρα-καλάθια!


Δεκέμβριος 2019

Σχόλια