Και μη χειρότερα!


Ετεροχρονισμένα κάπως, αλλά ιδού κάποιες σκέψεις με αφορμή τα εσχάτως τεκταινόμενα στην Α1 Γυναικών. Μην ξεχνάμε: διανύουμε τη σεζόν 2019-2020! 

Αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί 

Το θρίλερ έλαβε τέλος αργά. Πανιώνιος (Α2) και Καλύβια (γιοκ) – εκτός. Παναθλητικός Συκεών (Α2) – εκτός επίσης. Επιλογές των ομάδων ελεύθερες, πλην όμως έντιμες. Εδώ ισχύει το "αν δεν το αντέχεις, άδειασέ μας τη γωνιά". Έγκαιρα και με αξιοπρέπεια. Αντ’ αυτών: ο ΠΑΣ Γιάννινα, ως πρώτος επιλαχών από την Α2 Βορρά, ορεξάτος, φιλόδοξος και φουριόζος (για πόσο;)· και από τον Νότο τα Μελίσσια (που τελικά δεν το άντεξαν) και ο Αθλητικός Όμιλος Χανίων (αυτός το παραάντεξε!). Πάντα μετά από προσκλήσεις, συζητήσεις, αντιρρήσεις, μαγειρέματα ίσως, αλλά και αρνήσεις διαφόρων άλλων ομάδων της περσινής Α2, Βορρά και Νότου.

Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή, λέει, η ΕΟΚ έδειξε διακαή επιθυμία και ανυποχώρητη βούληση να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός… 12, για ακόμη μια φορά, στην Α1 Γυναικών της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2019-2020). Κι ας είναι παραπάνω από προφανές ότι με βάση την κατάσταση του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα, τη διοικητική του δομή και οργάνωση, την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, την άνιση κατανομή κι αυτής ακόμη της ελάχιστης ανάπτυξης του αθλήματος, αλλά, πρωτίστως, βάσει αυτών που βλέπουμε να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, δεν αντέχουμε να διοργανώνουμε πρωτάθλημα με 12 ομάδες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται για μία ή δύο χρονιές και μετά υποχωρούν, αν δεν εξαφανίζονται κιόλας από τον χάρτη. Με τον τρόπο αυτόν (κάθε χρονιά και μια έκπληξη!) είναι αδύνατο να φτιαχτεί μια σοβαρή διοργάνωση, με ομάδες που μπορούν να λειτουργήσουν ως μια καλή μαγιά για να σταθεροποιηθεί το πρωτάθλημα και γενικότερα ο χώρος του γυναικείου. Τουλάχιστον όμως δεν πλήττουμε, θα πει κάποιος καλοπροαίρετα…

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, αισθητά πιο σημαντική κατά τη γνώμη μου. Εξηγούμαι: τόσο τα Καλύβια όσο και ο Πανιώνιος πέρσι εξασφάλισαν (με το αγωνιστικό τους σπαθί είν’ η αλήθεια) την παραμονή τους στην Α1. Και επειδή τα κατάφεραν αυτές οι δυο, υποβιβάστηκαν κάποιες άλλες ομάδες που αποδείχθηκαν στην πράξη αγωνιστικά υποδεέστερες: ο Πρωτέας, λ.χ., με τη διοικητική σταθερότητα χρόνων, ή και ο Ηρακλής με το καλό αγωνιστικό β΄ μισό της περσινής χρονιάς, που έχασε στα πλέι-άουτ από τον Πανιώνιο. Δηλαδή, αυτές που παρέμειναν, δεν θέλησαν να μείνουν, ενώ οι άλλες που έπεσαν, δεν ήθελαν να πέσουν! Παράλογο; Κι όμως για την ΕΟΚ λογικό. Δεν γνωρίζω αν ο Πρωτέας και ο Ηρακλής ρωτήθηκαν ή αν τους ζητήθηκε να παίξουν στην Α1 (τα δημοσιεύματα πάντως δεν υποδεικνύουν κάτι τέτοιο), στην περίπτωσή τους όμως η Ομοσπονδία επέλεξε να εφαρμόσει πιστά την Προκήρυξη του Πρωταθλήματος. Η λογική της ΕΟΚ είναι απλή: ο υποβιβασμός σημαίνει υποβιβασμό, η παραμονή, από την άλλη, μπορεί να σημαίνει κι άλλα πράγματα· αρκεί να βγαίνει το νούμερο.

Από την Προκήρυξη του Πρωταθλήματος Α1 Γυναικών 2019-2020 [πηγή: ΕΟΚ]

Κάπως έτσι, πάντως, με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, η ΕΟΚ τα κατάφερε: πέτυχε την πολυπόθητη αποκέντρωση! Μία ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, μία από το Ιόνιο, μία από την Ήπειρο, μία από τη λεβεντογέννα Κρήτη και οι υπόλοιπες οκτώ από το ευρύτερο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ίσως κάποτε να καταφέρει να φτιάξει κι ένα πρωτάθλημα της προκοπής!

Το πρωτάθλημα αυτό ποιος θα το δει;

Όχι, αν μπορεί κάποιος, ας σηκώσει το χεράκι! Γιατί εγώ δεν…! Τι ήθελα κι έγραψα πέρσι ότι τουλάχιστον είχαμε εικόνα; Φέτος τίποτα! Nada! Μόνο κάτι λίγα, ξώφαλτσα… Ο λόγος; Ως γνωστόν, η ΕΟΚ εκχωρεί έναντι αμοιβής τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων που διοργανώνει. Πακέτο. Κι εδώ και καναδυό χρόνια τα δικαιώματα αυτά τα έχει αγοράσει η ΕΡΤ. Εθνικές ομάδες και εγχώρια πρωταθλήματα. Μαζί και τις γυναίκες. Που δεν τις θέλει. Η ΕΡΤ. Έλα όμως που δεν θέλει να έχει και χασούρα! Απαγορεύει λοιπόν σε οποιονδήποτε τρίτο να προβάλλει τα παιχνίδια της Α1 Γυναικών με οποιοδήποτε μέσο. Δικό της προϊόν δεν είναι; Ό,τι θέλει το κάνει!

Οι ομάδες της Α1 διαμαρτυρήθηκαν. Πλην όμως μάταια. Γνωρίζουμε, αλήθεια, ότι από τη στιγμή που οι ομάδες δέχονται να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα της Α1, εκχωρούν βάσει κανονισμού τα δικαιώματα προβολής των αγώνων τους στην ΕΟΚ;

Από την προκήρυξη του Πρωταθλήματος Α1 Γυναικών 2019-2020 [πηγή: ΕΟΚ]

Φάιναλ-φορ γιοκ!

Καταργήθηκε και το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας. Από τον φόβο των χουλιγκάνων φαντάζομαι. Ας μην μιλήσουμε για τα πεταμένα λεφτά και τις χαμένες εργατοώρες για να διοργανωθεί ένα τουρνουά στο οποίο δεν πατάει σχεδόν κανείς! Ας είναι… Κάτι μου λέει ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε υπέροχες στιγμές!

υγ.

Με τις γελοίες καταρρίψεις ρεκόρ δεν θα ασχοληθώ (οι Ισπανοί πάντως ξέρουν καλύτερα!). Είναι όμως εντυπωσιακό πώς ακόμη και τους αριθμούς, τα αντικειμενικά ούτως ειπείν δεδομένα, κάποιοι επιλέγουν να τα διαβάζουν κατά βούληση. Απίστευτο!

Δεκέμβριος 2019

Σχόλια