Κληρώσεων συνέχεια


Κατ’ αρχάς, τα δικά μας. Το χεράκι της Ζωής Δημητράκου δεν έφερε και μεγάλη τύχη στον Ολυμπιακό! Η γαλλική BLMA είναι το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η ελληνική ομάδα, αν θέλει να βρεθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στους ομίλους της Ευρωλίγκας Γυναικών 2019-2020. Εμπόδιο όχι αξεπέραστο, πάντως σίγουρα υψηλό, σε κάθε περίπτωση υψηλότερο από την προηγούμενη φορά.

Η Montpellier έχει ανανεώσει κατά το ήμισυ το περσινό της ρόστερ, με το οποίο έφτασε στον τελικό του Γιούροκαπ και τερμάτισε τρίτη στο γαλλικό πρωτάθλημα. Κράτησε τις Γαλλίδες διεθνείς Alix Duchet, Romane Berniès, Ornella Bankolé και φυσικά την εμπειρότερη όλων Diandra Tchatchouang, πρόσθεσε την εξίσου έμπειρη Laëtitia Kamba και τη νεαρότερη Marie Michelle Milapie (αθλητικές ψηλές και οι δυο), και όλες αυτές τις πλαισίωσε με μια αξιοπρόσεκτη τετράδα ξένων παικτριών: την Αμερικανοαυστραλέζα "μπόμπερ" Sami Whitcomb (Seattle Storm), την Αμερικανίδα Stephanie Mavunga (Indiana Fever, πέρσι στη ρωσική Enisey), την επίσης Αμερικανίδα, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Connecticut (και γαλλόφωνη!), Gabby Williams (Chicago Sky, πέρσι στην ιταλική Dike Napoli και αργότερα στην πρωταθλήτρια Ισπανίας Girona) και τη μικρή ξανθοσβούρα της Σουηδίας Klara Lundquist, ένα από τα πιο υποσχόμενα νέα γκαρντ της Ευρώπης. Προπονητής ο Βέλγος Thibaut Petit.

Πρώτο ματς: 25 Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα. Επαναληπτικός: 2 Οκτωβρίου, στη Γαλλία. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί θα ενταχθεί στον Β΄ όμιλο της Ευρωλίγκας. Αν όχι, θα τεθεί επικεφαλής του Ζ΄ ομίλου του Γιούροκαπ. Δηλαδή…

Για την Ευρωλίγκα


Σε περίπτωση πρόκρισης, λοιπόν, ο Ολυμπιακός θα τοποθετηθεί στον Β΄ όμιλο της Ευρωλίγκας, μαζί με τις Dynamo Kursk, Fenerbahçe, Sopron Basket, Famila Basket Schio, Spar CityLift Girona, Lyon ASVEL Féminin και τη νικήτρια του προκριματικού μεταξύ της τουρκικής Botaş και της πολωνικής Arka Gdynia. Με δεδομένο ότι Kursk και Fenerbahçe έχουν ρίξει κατά πολύ φέτος τα μπάτζετ τους και με τη Sopron να έχει κάνει αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της, αυτός ο όμιλος φαντάζει αρκετά ανοιχτός, καθώς οι περισσότερες ομάδες είναι λίγο-πολύ ισοδύναμες. Φυσικά η Kursk που θα έχει τον Roberto Íñiguez στον πάγκο της είναι το φαβορί για την πρωτιά. Schio, Lyon και Girona, όμως, έχουν το υλικό να γίνουν ρυθμιστικοί παράγοντες στην τελική κατάταξη και σίγουρα θα παλέψουν με αξιώσεις για μια θέση στα πλέι-οφ του Μαρτίου. 

Όσο για τον Α΄ όμιλο, είναι περισσότερο προβλέψιμος από τον άλλο, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτει και ομάδες που μπορεί να φτάσουν πολύ μακριά στη διοργάνωση. Ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση τα... εκατομμύρια της UMMC. Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται και η USK Praha που έχει κρατήσει ολόιδιο το ρόστερ της περσινής, άκρως επιτυχημένης, σεζόν με μία μόνο πολύ σημαντική προσθήκη (τη διεθνή Ισπανίδα Cristina Ouviña). Tango Bourges Basket, Nadezhda Orenburg (με προπονητή τον Δικαιουλάκο) και TTT Riga έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζημιά (ειδικά στην Praha) και να πλασαριστούν ψηλά στην κατάταξη, ενώ η τουρκική Çukurova παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Η Castors Braine, τέλος, καθώς και μία εκ των Reyer Venezia και Aluinvent DVTK Miskolc φαντάζουν αυτήν τη στιγμή ως οι αδύναμοι κρίκοι. 

Ωστόσο, αν κάτι χαρακτηρίζει τις σεζόν στην Ευρωλίγκα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κάθε φορά βρίσκεται τουλάχιστον μία ομάδα που μας εκπλήσσει θετικά και ομορφαίνει για χάρη μας τη regular season και τις Τετάρτες μας. Περισσότερα για τις ομάδες και τα ρόστερ τους εν καιρώ… 

Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου. 

Για το Γιούροκαπ


Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα, τοποθετείται επικεφαλής του Ζ΄ ομίλου του Γιούροκαπ και θα αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες την ουγγρική Vbw Cekk Cegléd, τη βελγική Basket Namur Capitale (του προπονητή της Εθνικής Βελγίου Philip Mestdagh) και την ισπανική Valencia Basket. Φαντάζει περίεργο, αλλά, παρότι η Valencia προέρχεται από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, θα είναι ο πιο απαιτητικός αντίπαλος αυτού του ομίλου. Σίγουρα είναι σημαντική στιγμή η επιστροφή αυτής της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως και όλα τα ματς που θα παίξει στη Fonteta. 

Ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει και στον Γ΄ όμιλο της διοργάνωσης, όπου συμμετέχει η CCC Polkowice και η Άρτεμις Σπανού. Όπως και στον Δ΄ με τη συμμετοχή της Hatay BB της Κατερίνας Χατζηδάκη.

Περισσότερα, όμως, για το Γιούροκαπ και την ενδιαφέρουσα… ανθρωπογεωγραφία του από τον Οκτώβρη.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Μπορεί να ετοιμαζόταν για την Ευρωλίγκα, αλλά ίσως η συμμετοχή της Perfumerías Avenida στο Γιούροκαπ να της κάνει τελικά καλό. Με τη βασκική Lointek Gernika, την πορτογαλική Oliviar και την ουγγρική Uni Gyor κληρώθηκε η συμπαθής ομάδα από τη Σαλαμάνκα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει: δύο ταξιδάκια με λεωφορείο και μόλις ένα με αεροπλάνο για το… ορεκτικό των ομίλων. Δεν θα με εκπλήξει αν μέσα στη χρονιά η Avenida ενισχυθεί κι άλλο προκειμένου να πάρει τον πολυπόθητο ευρωπαϊκό τίτλο που της λείπει τα τελευταία χρόνια.*

Οι υποψηφιότητες

Bourges (Γαλλία) και Braine (Βέλγιο) έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να φιλοξενήσουν το φετινό Final Four της Ευρωλίγκας, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι η FIBA Europe άλλαξε τον κανονισμό της κι επιτρέπει σε μια ομάδα να διεκδικήσει τη διοργάνωση ακόμη κι αν δεν έχει στο μεταξύ προκριθεί στην 4άδα. Η Bourges το επιθυμούσε και την περασμένη σεζόν, αλλά της χάλασε τα σχέδια η Sopron που την απέκλεισε στα πλέι-οφ. Φέτος όμως κλείνουν 25 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή της ομάδας στη διοργάνωση και οι φίλαθλοι Γάλλοι θέλουν να το γιορτάσουν αναλόγως.

Η δήλωση 

Δεν θέλω να διαρρεύσω κάτι πριν την επίσημη συνεδρίαση της FIBA Europe, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι στα επόμενα χρόνια το μπάσκετ γυναικών εντάσσεται στις απόλυτες προτεραιότητές μας. Τάδε έφη ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης Kamil Novak. Περιμένουμε περαιτέρω ανακοινώσεις…

Ιούλιος 2019


*UPDATE* (Αύγουστος 2019)

Μέσα στη χρονιά όχι. Από πριν. Η Avenida ανακοίνωσε και την απόκτηση της Αμερικανίδας, με βρετανικό διαβατήριο, Karlie Samuelson. Μετά τις Jewell Lloyd, Tiffany Hayes, Kristīne Vītola, Evelyn Akhator, Emese Hof και τις Ισπανίδες Andrea Vilaró και Maite Cazorla (Oregon/Altanta Dream)

Σχόλια