Εξιλέωση;


Στα Σκόπια ήταν, το 2017, σε εκείνον τον… περίεργο ημιτελικό με το Βέλγιο, όταν η Εθνική Κορασίδων αποτύγχανε να εγκαταλείψει επιτέλους τα αγαπημένα της κάτω πατώματα και να ανέβει στην Α΄ Κατηγορία της U16. Η τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο της επόμενης μέρας ελάχιστα παρηγόρησαν τις άγουρες διεθνείς, καθώς εκείνη τη χρονιά έτυχε να προβιβάζονται δύο μόνο ομάδες από τη Β΄ Κατηγορία (Δανία και Βέλγιο), αφού η Λιθουανία είχε ήδη σπεύσει να αναλάβει τη διοργάνωση του 2018 στο Κάουνας, με αποτέλεσμα οι Λιθουανές κορασίδες που έπαιζαν στην Α΄ Κατηγορία να έχουν το… ανυποβίβαστο!

Οι δικές μας κορασίδες τα κατάφεραν τελικώς την επόμενη χρονιά (2018) στην Ποντγκόριτσα και θα αρχίσουν να ετοιμάζονται σιγά-σιγά για τη φετινή διοργάνωση των Σκοπίων (U16 Α΄ Κατηγορία, 22-30 Αυγούστου). Στις Καρακασίδου, Βαντσιούρη και Κριμίλη, όμως, της ομάδας του 2017, και στις Χατζηλεοντή, Μπουντούρη, Αναστασοπούλου και Γούλα, του 2018, το απωθημένο τόσο της ανόδου όσο και της συμμετοχής στην Α΄ Κατηγορία μιας ηλικιακής διοργάνωσης εθνικών ομάδων παρέμενε άσβηστο.

Μέχρι φέτος. Και πάλι στα φιλόξενα Σκόπια, η Εθνική Νεανίδων (U18), αυτή τη φορά, με όλες τις προαναφερθείσες στη σύνθεσή της, πήρε το... αίμα της πίσω. Σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι στον ημιτελικό της διοργάνωσης οι μικρές μας νεάνιδες νίκησαν την Τουρκία, προκρίθηκαν στον τελικό του τουρνουά, κυρίως όμως εξασφάλισαν την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Κατηγορίας. Πρώτα βέβαια έπρεπε να μας βγάλουν την ψυχή! Προηγήθηκαν μέχρι και με 15 πόντους στο α΄ δεκάλεπτο, αλλά στις επόμενες δύο περιόδους οι νεαρές Τουρκάλες ήταν καταιγιστικές, έτρεξαν ένα μεγάλο σερί εις βάρος της ελληνικής ομάδας και πέρασαν μπροστά στο σκορ. Χρειάστηκε μια μεγάλη (για τα δεδομένα των νεανίδων) ανατροπή στο δ΄ δεκάλεπτο του παιχνιδιού κι ένα επιμέρους 14-2 στα τελευταία εξήμισυ λεπτά για να γραφτεί στον πίνακα το τελικό σκορ (56-58), αλλά κυρίως να βρεθούν στο τέλος τα μεγάλα plays: η ασίστ της Χατζηλεοντή (μία και μοναδική της σε ολόκληρο το ματς) στην Μπουντούρη για την ισοφάριση και το ανάποδο λέι-απ, έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ, της Κριμίλη για το προσπέρασμα.


Και μια επιτυχημένη άμυνα της Χατζηλεοντή στην τελευταία επίθεση των Τουρκάλων. Και μετά... χοροί και πανηγύρια!


Κριμίλη (17π.), Χατζηλεοντή (14π., 7 λάθη) και Μπουντούρη (13π.), αυτές που τράβηξαν το κάρο στο σκοράρισμα, με την Καρακασίδου να δίνει πολύτιμες βοήθειες στην επίθεση και να βγάζει πολύ ενέργεια στην άμυνα, όπως και η Βαντσιούρη. Από την άλλη πλευρά, η Feride Akalan (24π.) ήταν πολύ μόνη της, ενώ το έτερο πρόσπεκτ των Τούρκων, η Derin Erdoğan, δεν βοήθησε όσο θα περίμενε η αρχιπροπονήτρια της Τουρκίας και παλιά διεθνής (παίκτρια του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας τη σεζόν 2001-2002) Nevriye Yılmaz.

πηγή: FIBA U18 Women's Eurepean Championship 2019

Επόμενη αντίπαλος της Ελλάδας, στον τελικό, η Φινλανδία της θεόρατης 17χρονης Awak Kuier (άντε καλά, υπερβολή, αλλά το 1.94 το έχει!) με την εντυπωσιακή σωματοδομή και τα καθόλου ευκαταφρόνητα στατιστικά (18.4 πόντοι, 12.1 ριμπάουντ, επικεφαλής και στις δύο στατιστικές κατηγορίες), που θα αναδειχθεί σίγουρα σχεδόν (και δικαίως) ως η MVP της διοργάνωσης.


Πολύ δύσκολο παιχνίδι, η Ελλάδα είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ, κυρίως γιατί σε όλα τα παιχνίδια έδειξε αρκετά προβλέψιμη, με πολύ παιχνίδι στο ποστ και με μικρή δημιουργία από τα γκαρντ της. Και δεν νομίζω ότι έχει πειστική απάντηση στον μπελά... Kuier. Τον στόχο πάντως της ανόδου η ομάδα τον πέτυχε, κι αυτό δεν είναι λίγο...

Παραλειπόμενα

Καρακασίδου, Εζέτζα, Μπενέκη, Βαντσιούρη και Κριμίλη αποχαιρετούν τη Νεανίδων και θα επιχειρήσουν, από του χρόνου, να ανεβάσουν κατηγορία τη Νέων Γυναικών (εκτός κι αν η φετινή εκδοχή της ομάδας, με τις αδελφές Τσινέκε επικεφαλής, μας εκπλήξει ευχάριστα και ανέλπιστα, στη διοργάνωση της Πρίστινα, 3-11 Αυγούστου).

Η Εθνική Νεανίδων έφτασε στον τελικό αήττητη. Πέντε νίκες στον όμιλο επί Σλοβακίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ιρλανδίας και Αυστρίας, συν μία επί της Ολλανδίας στον προημιτελικό.

Προπονητής της ομάδας ο Γιάννης Γερεουδάκης με άμεση συνεργάτρια τη Βασιλεία Γκουζίνη. Μέχρι και το ματς με την Ιρλανδία ο Γερεουδάκης έπαιζε με τα νεύρα μας. Αμφιλεγόμενη, σχεδόν απαράδεκτη για τα δικά μου γούστα, συμπεριφορά προς τις παίκτριες, ενοχλητικές (τουλάχιστον) οι πολλές κραυγές και χειρονομίες· τυχαίο που οι Ιρλανδοί προπονητές αρνήθηκαν τη χειραψία μαζί του μετά το τέλος του μεταξύ τους παιχνιδιού; Και μετά… η απόλυτη μεταμόρφωση. Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάιντ! Αγνοώ τί μεσολάβησε, αλλά... πάλι καλά!

Ευχάριστο νέο η παρουσία του νέου "τιμονιέρη" της Γυναικών Βασίλη Μασλαρινού στον πάγκο της ομάδας από τον προημιτελικό με την Ολλανδία και μετά. Παρουσία διακριτική κι ελπιδοφόρα.

Στα πάνω πατώματα

Ιταλία και Ουγγαρία έφτασαν στον τελικό της Α΄ Κατηγορίας. Και οι δυο χωρίς ήττα. Η Ιταλία, που είναι και το μεγάλο φαβορί για το χρυσό (8 από τις 12 παίκτριες της ομάδας συμμετείχαν στις κορασίδες που κατέκτησαν πέρσι το χρυσό στην Α΄ Κατηγορία της U16), ξεπάστρεψε με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες την Ισπανία στον προημιτελικό και τη Ρωσία στον ημιτελικό. Η Ουγγαρία, από την άλλη, πέρασε εύκολα από την Τσεχία στο παιχνίδι της 8άδας και κέρδισε κάπως πιο δύσκολα τη Γαλλία στα ημιτελικά. Οι Γαλλίδες, που κατέβηκαν σε αυτήν τη διοργάνωση χωρίς τις γεννημένες το 2001 Marine Fauthoux και Iliana Rupert, οι οποίες συμμετείχαν με τη Γυναικών της Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας και της Σερβίας!

Ιούλιος 2019

Σχόλια