Το ολυμπιακό όνειρο


Προτελευταία μέρα της διοργάνωσης και η μάχη για τις θέσεις 5-8 είχε έναν μόνο στόχο. Ποιες δύο ομάδες θα διατηρούσαν ζωντανές τις ελπίδες τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024;

Καρδιοχτύπι, παράταση, νίκη

Χρειάστηκε οι διαιτητές να καταφύγουν και πάλι στο instant review, για να αλλάξουν την αρχική απόφαση και να δώσουν την μπάλα στη Γερμανία με τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου να απομένουν στο ρολόι. Χρειάστηκαν, επίσης, διαδοχικά curl screens, για να φτάσει η μπάλα στη βιονική Leonie (Fiebich), που σούταρε στην κίνηση και πέτυχε το καλάθι, ισοφαρίζοντας το ματς (61-61) και στέλνοντάς το στην παράταση. 


Χρειάστηκε ακόμη και το τετράποντο (τρίποντο συν φάουλ) της Svenja Brunckhorst στον έξτρα χρόνο και στα 44 δευτερόλεπτα από το τέλος, για να ισοφαρίσουν και πάλι οι Γερμανίδες (69-69), αλλά και δύο βολές της Fiebich μετά από φάουλ που κέρδισε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, που σιγούρεψαν τη νίκη. Είχε χρειαστεί βεβαίως πιο πριν και το double-double της Marie Gülich, κυρίως τα τρία διαδοχικά επιθετικά της ριμπάουντ στο τέλος της κανονικής διάρκειας, που κράτησαν την ομάδα της Lisa Thomaides στο ματς. Κι αφού όλα συνωμότησαν υπέρ των Γερμανίδων, πήραν μια πύρρεια νίκη και μαζί την πρόκριση στο προσεχές Προολυμπιακό Τουρνουά. Τελικό σκορ: 71-69.



Για τις μικρές Τσέχες, τι να πούμε; Στα δύο τελευταία παιχνίδια η τύχη δεν τις ήθελε με τίποτα, αν και όταν χάνεις δύο ματς με τον ίδιο (ή σχεδόν ίδιο) τρόπο, ίσως δεν ήταν μόνο η τύχη που τις γύρισε την πλάτη. Φεύγουν ασφαλώς πικραμένες από αυτό το τουρνουά, έχοντας όμως κάνει το παραπάνω βήμα που έψαχναν τα τελευταία χρόνια (βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας σ’ αυτό!), αλλά και πολύ πιο ώριμες για τη συνέχεια. Το τρένο δείχνει να έχει μπει στη σωστή τροχιά και, όπως παραδέχτηκε η Romana Ptáčková στη συνέντευξη Τύπου: Για όλους εμάς ήταν απλώς δύο εβδομάδες, για τα νεαρά κορίτσια της ομάδας όμως ήταν σαν να πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος.




Η λεπτομέρεια

Αυτή η συμμετοχή ήταν για την Τσεχία η 15η στη σειρά. Συνέπεια και παράδοση μαζί. Θα επανέλθουν.



Έσωσαν την παρτίδα

Το πάλεψαν οι Μαυροβούνιες και πάλι, αλλά η Σερβία, αν μη τι άλλο, ξέρει να κερδίζει αυτά τα ματς. Η Yvonne Anderson (23 π.) τράβηξε το κουπί, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια της Alexandra Cvrendakić (11 π.), που δεν φάνηκε πολύ σε αυτό τουρνουά, και της Jovana Nogić (10 π.). Και βέβαια εκεί ήταν και οι παλιές για να στηρίξουν την ομάδα.



Όσο για το Μαυροβούνιο, 20 πόντους είχε η Natasha Mack (και 13 ρ.) και 18 πόντους η αποκάλυψη της ομάδας η 19χρονη Marija Leković. Τελικό σκορ: 63-58.


Είπε

Στο Τελ Αβίβ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, η Leković ρωτήθηκε κατά πόσο η εμπειρία της από το περσινό U18, στο οποίο είχε αναδειχθεί MVP, την έχει βοηθήσει στο παιχνίδι της. Η απάντησή της ήταν μάλλον απρόσμενη: Περισσότερο με έχει βοηθήσει να παίζω στη γυναικών. Το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες με έχει κάνει να παίζω καλύτερα στην ηλικιακή μου κατηγορία. Χμ…



Fun fact

Μας διέφυγε τις προάλλες, αλλά τέσσερις γυναίκες head-coach κάθονταν στον πάγκο αυτής της διοργάνωσης και όλες παίζουν για τις θέσεις 5-8. Marina Maljković (Σερβία), Lisa Thomaidis (Γερμανία), Romana Ptáčková (Τσεχία), Jelena Skerović (Μαυροβούνιο).

Ιούνιος 2023

Σχόλια