Στα ημιτελικά



Τέσσερις ομάδες θα παίξουν στα ημιτελικά. Οι άλλες τέσσερις θα διεκδικήσουν τις δύο θέσεις που οδηγούν στο Προολυμπιακό Τουρνουά της επόμενης χρονιάς.

Τι έγινε, ρε παιδιά;

Ένα κακό, σκάρτο, δεκάλεπτο της Τσεχίας έστειλε την Ουγγαρία μπροστά στο σκορ με 17 πόντους με τη Cyesha Goree (17 π., 7 ρ.) να κάνει μια μεστή εμφάνιση για την ομάδα της. Οι μικρές Τσέχες, όμως, έχουν δείξει ότι δεν τα παρατούν και κυνήγησαν την ανατροπή, αρχικά με την Gabriela Andelová (13 π.) και στη συνέχεια με τη Natalie Stoupalová (20 π., 6 ρ.). Με καλή άμυνα και μεγάλα καλάθια μείωσαν στον πόντο (54-53) και ξαναβρέθηκαν μέσα στη διεκδίκηση του ματς. Πέρασαν μέχρι και μπροστά (60-61) στα 10.6 δευτερόλεπτα από το τέλος του ματς, με ένα λέι-απ της… βολίδας Katerina Zeithammerová, που νίκησε τη Veronika Kányási στο drive.

Και τότε άρχισε η τρέλα! Η Agnes Studer έχασε την μπάλα, ενώ επιχειρούσε διείσδυση, ο ούγγρος προπονητής Norbert Székely πήγε σε challenge, οι διαιτητές άλλαξαν την απόφασή τους δίνοντας την μπάλα ξανά στις Ουγγαρέζες, οι οποίες ευστόχησαν στα 3.6 δεύτερα με σουτάκι από την κορυφή της ρακέτας της αρχηγού Debora Dubei.

Η Romana Ptáčková κάλεσε τάιμ-άουτ, σχεδίασε μιαν επίθεση που μόνο αυτή ξέρει, η μπάλα μυστηριωδώς έφτασε στη Renata Březinová (μέχρι τότε είχε 1/8 σουτ) που αστόχησε στο τρίποντο, αν και διαμαρτυρήθηκε για φάουλ. Αν όντως έγινε φάουλ, δεν ξέρουμε, γιατί αυτή την τελευταία φάση δεν την είδαμε ποτέ σε ριπλέι!

Τελικό σκορ: 62-61. Και οι Ουγγαρέζες φτάνουν στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1997.


Τι είδαν οι διαιτητές;

Αυτό.

Και αποφάνθηκαν ότι η μπάλα άλλαξε κατεύθυνση, επειδή χτύπησε στο κεφάλι της Zeithammerová. Μυστήριο!


Μια παράσταση όλη δική τους

Δεν άφησαν κανένα περιθώριο στη Σερβία οι Βελγίδες. Μπήκαν δυνατά στο ματς και από την αρχή επέβαλαν τον δικό τους νόμο. Ένα αρχικό 14-0 ήχησε ως πρελούδιο. Οι δέκα γρήγορες ασίστ και το ένα λάθος στο α’ δεκάλεπτο έπαιξαν την κεντρική μελωδία. Και οι 35 ασίστ, οι 93 πόντοι στην επίθεση και οι 40 της διαφοράς ολοκλήρωσαν το μπασκετικό κονσέρτο.


Πρώτο βιολί η εκπληκτική Emma Meesseman, με σολάρισμα δεξιοτεχνικό που έφτασε στο κρεσέντο του triple-double: 15 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 10 ασίστ (5 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 1 λάθος, 38 αποτελεσματικότητα, 29.37 λεπτά)! Ο Rachid Méziane φρόντισε, μάλιστα, να την επαναφέρει στο ματς, 1.50 δευτερόλεπτο πριν το τέλος, για να δώσει αυτή τη μία ασίστ που της έλειπε. Και κάπως έτσι έγραψε ιστορία, αφού είναι η μόνη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Δώστε της το βραβείο MVP τώρα!

Τελικό σκορ: 93-53. Το πρώτο εμπόδιο έφυγε από τη μέση για τις Βελγίδες. Ποιος έχει σειρά; Η Γαλλία.


Μας επιβεβαίωσαν

Δεν είχε κανένα πρόβλημα η Γαλλία απέναντι στο Μαυροβούνιο, που πάλεψε χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Κι αν εκ προοιμίου η μάχη αυτή φάνταζε άνιση, η απώλεια της Milica Jovanovic που τραυματίστηκε στα πρώτα λεπτά του ματς, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τις Μαυροβούνιες.


Οι Γαλλίδες κυριάρχησαν στο παιχνίδι με σκληρή άμυνα, πήραν το προβάδισμα από πολύ νωρίς και σούταραν επίσης με καλά ποσοστά, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια του Μαυροβουνίου να τις αναχαιτίσει με το γνωστό κόλπο, την άμυνα ζώνης. Καλή εμφάνιση για τη Γαλλία από τη Marine Fauthoux (15 π., 6 ασ.), που μέχρι τώρα δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και ήταν εκτός ρυθμού. Τελικό σκορ: 90-46.

Για να δούμε, θα τα καταφέρει η Γαλλία απέναντι στο υπερηχητικό, μέχρι στιγμής, Βέλγιο;


Μπασκετικό σεμινάριο

Δωρεάν σαραντάλεπτο μάθημα μάς έκαναν οι Ισπανίδες με θέμα πώς να μετατρέπεις τα πλεονεκτήματά σου σε μειονεκτήματα των άλλων. Αλλά και πώς να εξουδετερώνεις την υπεροχή των αντιπάλων σε ύψος και αθλητικότητα χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την εξυπνάδα σου και εφαρμόζοντας τη σωστή τακτική στο ματς. Με γρανιτένια άμυνα έπνιξαν τις Γερμανίδες (29 πόντοι στα τρία πρώτα δεκάλεπτα), τις κράτησαν εκτός ρυθμού και δεν τις επέτρεψαν να πάρουν τα σουτ με τις προϋποθέσεις που έψαχναν. Η Leonie Fiebich είχε μόλις 1/2 σουτ και η Marie Gülich 2/8, με αρκετά από αυτά να είναι προς το τέλος του ματς, όταν όλα είχαν κριθεί.


Στον αντίποδα, η κοντύτερη Ισπανία, με το ροτέισιον των μόλις τριών ψηλών (Carrera, Gil, Ginzo — ¿le suena algo, don Piedro?), κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ (39 έναντι 35), μοίρασε περισσότερες ασίστ (16 έναντι 10) και οδήγησε τη Γερμανία να κάνει 8 περισσότερα λάθη (18 έναντι 10). Το κυριότερο, οι επιθετικές προσπάθειες της ομάδας ήταν όλες ορθολογικές και με καλές προϋποθέσεις. Κι όλα αυτά σουτάροντας από το τρίποντο με μόλις 25% (4/16).

Τέσσερις Ισπανίδες τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων (double-double η Laura Gil, 13 π., 11 ρ.), τη στιγμή που όλες οι Γερμανίδες ήταν μονοψήφιες. Έτσι, μετά το κάζο της Βαλένθια δυο χρόνια πριν και παρά την ήττα από τη Λετονία στην πρεμιέρα φέτος, η Ισπανία θα παίξει ξανά για τα μετάλλια. Τελικό σκορ: 67-42.

Επόμενος αντίπαλος η Ουγγαρία και η Bernadett Határ.



Είπε...

Στη συνέντευξη Τύπου ζητήθηκε από τον Miguel Mendez να αναλύσει το ποστ παιχνίδι της Ουγγαρίας και τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του θα αντιμετωπίσει την επιβλητική παρουσία της Határ. Όλοι φοβούνται τις ψηλές που αντιμετωπίζουμε, αλλά έχουμε παίξει με τη Steinberga και τη Gulbe, μετά με τη Φασούλα και με τη Σπανού, και με τη Gülich σήμερα, και κάθε φορά την MVP του παιχνιδιού την έχω στην ομάδα μου. Είναι αλήθεια ότι μας λείπει μια επιβλητική παίκτρια σε αυτή τη θέση, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στις ψηλές μας. [...] Από την άλλη, είμαστε ομάδα, οι ψηλές βοηθιούνται πολύ από τις κοντές στην άμυνα κι έτσι το παιχνίδι μας δεν στηρίζεται μόνο στην ατομική αλλά και στην ομαδική άμυνα.


Επίλογος

Όλες οι ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη θέση των ομίλων τους φτάνουν στην τετράδα και ταυτόχρονα παίρνουν, δωράκι, κι από ένα εισιτήριο για το Προολυμπιακό Τουρνουά — εντάξει, η Γαλλία το είχε πάρει ήδη ως διοργανώτρια.

Οι τέσσερις… χαμένες, επιβαρυμένες και μ’ ένα επιπλέον ματς στη διαδικασία των μπαράζ, δεν γυρνούν στα σπίτια τους, αλλά έχουν μιαν ακόμη ευκαιρία για να ολοκληρώσουν με θετικό πρόσημο τη διοργάνωση, παλεύοντας για τις δύο επόμενες θέσεις, την 5η και την 6η, που οδηγούν στο Προολυμπιακό.

Επομένως, η Τσεχία θα συναντήσει τη Γερμανία και το Μαυροβούνιο θα παίξει με τη Σερβία. Οι νικήτριες σε αυτά τα ματς θα φύγουν χαμογελαστές!

Ιούνιος 2023

Σχόλια