Πέντε και μία αναμνήσεις από το Σίδνεϊ, #4



Το 19o Παγκόσμιο Κύπελλο της Αυστραλίας πέρασε στην ιστορία και εμείς επιχειρώντας τον απολογισμό του καταγράφουμε εκείνες τις χαρακτηριστικές στιγμές του που αξίζει να θυμόμαστε. Μετρώντας αντίστροφα, μια ανάρτηση τη φορά…

Ρεκόρ, ρεκόρ, ρεκόρ!

Ήταν η διοργάνωση των ρεκόρ. Την 3η μέρα, απέναντι στη δύσμοιρη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Κορεάτισσα Kang Lee-Seul σημείωσε 37 πόντους (7/14 τρίποντα), μάζεψε 8 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ κι έκανε 3 κλεψίματα. Κι όλα αυτά όχι μόνο για να χαρίσει στην ομάδα της τη μοναδική νίκη της στη διοργάνωση (και πρώτη στα τελευταία 12 χρόνια!), αλλά και για να καταρρίψει η ίδια, με τους 44 βαθμούς που συγκέντρωσε, το ρεκόρ αποτελεσματικότητας (efficiency) που κατείχε η Αυστραλή Liz Cambage από την Τενερίφη τέσσερα χρόνια πριν (41).


Από κοντά στα ατομικά ρεκόρ και οι δυο Αυστραλές, η καινούρια και η παλιά. Με τα 5 μπλοκ που φιλοδώρησε τον Καναδά την 4η μέρα του τουρνουά (δύο από αυτά στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του παιχνιδιού), η Ezi Magbegor όχι μόνο χάρισε μια πολύτιμη νίκη στην ομάδα της (και την πρωτιά στον καυτό Β’ όμιλο), αλλά και ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχαν από το 2014 και το Παγκόσμιο της Τουρκίας η Liz Cambage της Αυστραλίας και οι Tugce Canitez και Lara Sanders της Τουρκίας.

Όσο για τη Lauren Jackson, τα κατορθώματά της στο Σίδνεϊ αξίζουν από μόνα τους ένα ξεχωριστό ποστ. Για την ώρα όμως, ας σταθούμε στο γεγονός ότι η επιστροφή της στην αγωνιστική δράση και η συμμετοχή της, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στα οκτώ ματς που έδωσε η Αυστραλία σε αυτό το τουρνουά σήμανε και την ισοφάριση ενός ρεκόρ που κρατούσε από μόνη της η σπουδαία Βραζιλιάνα Janeth Dos Santos Arcain. Πλέον λοιπόν, στη λίστα με τα περισσότερα ματς (43) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, δίπλα στο όνομα της Arcain φιγουράρει και αυτό της Jackson.


Οι ΗΠΑ, πάντως, είχαν και πάλι την τιμητική τους στην Αυστραλία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο που στο Σίδνεϊ συνόδεψαν την κατάκτηση του 11ου χρυσού μεταλλίου τους με κάμποσα ρεκόρ. Στεκόμαστε σε δύο: Απέναντι στη Ν. Κορέα, την 4η μέρα, πέτυχαν 145 ολόκληρους πόντους, περισσότερους και από εκείνους τους 143 που φιλοδώρησε τη Μαλαισία η θρυλική Βραζιλία (των Marcari, Silva, Arcain και λοιπής κομπανίας) το 1990. Ενώ, στον ημιτελικό απέναντι στον Καναδά, οι Αμερικανίδες πέτυχαν τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του θεσμού: 40 πόντοι (43-83).


Η διοργάνωση αυτή, ωστόσο, ξεχώρισε και σίγουρα θα μνημονεύεται για τα επόμενα χρόνια για την εντυπωσιακή ανταπόκριση των αυστραλών φιλάθλων που γέμισαν τόσο το αχανές Superdome όσο και το Sports Center του Σίδνεϊ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επίσημους υπολογισμούς της FIBA, στις εξέδρες και των δύο γηπέδων που φιλοξένησαν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Σίδνεϊ παραβρέθηκαν συνολικά 145.519 φίλαθλοι. Γεγονός που συνιστά ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του θεσμού.

Τις διαθέσεις τους οι Αυστραλοί τις έδειξαν από την αρχή του τουρνουά, όταν το εναρκτήριο παιχνίδι της Αυστραλίας απέναντι στη Γαλλία (που έληξε με ήττα της οικοδέσποινας) παρακολούθησαν 9.200 φίλαθλοι. Στους ημιτελικούς οι θεατές έφτασαν γύρω στις 12.000, ενώ η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώθηκε ανήμερα των τελικών με κάτι λιγότερο από 16.000 φιλάθλους. Πέρα από τους Αυστραλούς αξιοσημείωτη παρουσία στο γήπεδο είχαν οι Ασιάτες, ειδικά οι Κινέζοι, αλλά και οι Σέρβοι που, έτσι κι αλλιώς, διαθέτουν μια πολυπληθή κοινότητα στην Αυστραλία.


Υπέροχη ατμόσφαιρα από ένα κοινό που δείχνει να εκτιμά το καλό μπάσκετ…

Οκτώβριος 2022

Σχόλια