Μίλησε η έδρα


Δύο συναρπαστικοί ημιτελικοί, ένας μονόπλευρος τελικός και μια κούπα στη Bourges. Γιούροκαπ 2022. Και ναι, το φάιναλ φορ τού πάει πολύ!

Το φάιναλ φορ

Οι πολλές αναβολές παιχνιδιών λόγω του κορονοϊού ανάγκασαν τη FIBA να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της και να αλλάξει το παραδοσιακό φορμάτ της διοργάνωσης. Έτσι, από τους συνήθεις διπλούς τελικούς των προηγούμενων χρόνων περάσαμε στο φάιναλ φορ της γαλλικής Μπουρζ. Τέσσερις ομάδες, δύο τουρκικές (Galatasaray και CBK Mersin), μία ιταλική (Umana Reyer Venezia) και η οικοδέσποινα. Ή αλλιώς: Ευρωλίγκα (Galatasaray, Venezia) εναντίον Γιούροκαπ (Mersin, Bourges). Αποτέλεσμα; Ζήτω το Γιούροκαπ, κάτω η Τουρκία!


Ανατροπές κι εκπλήξεις

Λίγοι ίσως περίμεναν ότι η Venezia θα έφτανε στον φετινό τελικό. Όχι μόνο γιατί το ταπεινό ρόστερ των Βενετσιάνων φάνταζε λίγο έναντι του υπερπολυτελούς των Τουρκάλων με τις πέντε WNBAers και τις οκτώ συνολικά ξένες, αλλά και επειδή το 9-24 του πρώτου δεκαλέπτου του ημιτελικού δεν προμήνυε αυτό που τελικά θα ακολουθούσε. Η Venezia βέβαια είχε δείξει ότι είναι ικανή για όλα — εδώ απέκλεισε την περσινή κάτοχο του τίτλου, την (ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς φέτος) Valencia, και μάλιστα μέσα στην Ισπανία. Αλλά και πάλι δεν γυρνάς εύκολα από μια τέτοια διαφορά.


Κι όμως η ομάδα του Andrea Mazzon το κατάφερε. Με μπροστάρισσες τις Kayla Thornton (24 π.) και Yvonne Anderson (25 π.) και με πολύτιμες βοηθούς τις Astou Ndour (18 π.) και Sara Madera (9 π.) έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση, σημείωσε 33 πόντους στο β΄ δεκάλεπτο και 85 στο σύνολο και πέταξε εκτός τελικού τη νεόπλουτη και κομπασμένη Mersin. Απελπιστικά μόνη για τις Τουρκάλες (ο θεός να τις κάνει!) η συγκινητική Temi Fagbenle (23 π., 73% ευστοχία), που στα κρίσιμα σημεία είδε τις συμπαίκτριές της να πηγαίνουν σε ατομικές προσπάθειες και να παραβλέπουν την ύπαρξή της στο ζωγραφιστό. Αντίστοιχα, η απόλυτα εύστοχη (3/3 τρίποντα) Shavonte Zellous παρακολούθησε σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο από τον πάγκο τις συμπαίκτριές της να πελαγώνουν μεγαλοπρεπώς στο παρκέ! Τελικό σκορ: 85-80. Και δεύτερος συνεχόμενος τελικός για τη Venezia (τρίτος από το 2018 και δώθε)!


Σαν να μην έφτανε η πρώτη ματσάρα, ήρθε ο δεύτερος ημιτελικός να μας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις ολοκληρώνοντας ηχηρά κι εμφατικά την τουρκική πανωλεθρία στη Γαλλία. Σε όλο το παιχνίδι, η Bourges, εμφανώς αγχωμένη μπροστά στο κοινό της και με σοβαρές ελλείψεις λόγω τραυματισμών (Miyem, Yacoubou), βρισκόταν πίσω στο σκορ, έφτασε μάλιστα να χάνει στις αρχές του δ΄ δεκαλέπτου μέχρι 13 πόντους. Την ύστατη στιγμή, ωστόσο, οι Γαλλίδες έβαλαν μπροστά την καλοκουρδισμένη και ψυχωμένη τους άμυνα, πέτυχαν και κάποια μεγάλα καλάθια (εξαιρετική η Alix Duchet) κι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τόσο τα επιθετικά λάθη των αντιπάλων τους όσο και το ατομικό παιχνίδι της Kelsey Plum (21 π., 8 ρ. και μόλις 3 ασίστ).


Η τελευταία φάση του ματς έβαλε… φωτιά στο Prado κάνοντας 4000 και βάλε Γάλλους φιλάθλους να πανηγυρίζουν με ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και μια τέλεια εκδίκηση του ευρωπαϊκού στυλ μπάσκετ απέναντι στο αμερικανικό. Τελικό σκορ: 67-65.


Κρίμα για την Tina Krajisnik που τέλειωσε το ματς για τη Galatasaray με double-double (19 π., 12 ρ.).


Στον τελικό

Λίγο η κούραση των παικτριών της Venezia από την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού, πολύ η ατσαλένια άμυνα των απελευθερωμένων ψυχολογικά Γαλλίδων, ο τελικός εξελίχθηκε σε μια μονόπλευρη παράσταση της Bourges που έπνιξε την αντίπαλό της κρατώντας την στους μόλις 38 πόντους (!). 


Κορυφαία του παιχνιδιού και MVP της διοργάνωσης η Iliana Rupert (25 π., 75% ευστοχία), ενώ από τις Βενετσιάνες δεν διασώθηκε σχεδόν καμία (εκείνο μάλιστα το 1 στα 22 τρίποντα, ποσοστό 4.5%, θα πρέπει να πόνεσε πολύ). Τελικό σκορ: 74-38. Και δεύτερο Γιούροκαπ για τη Bourges, μετά το 2016.


Στον μικρό τελικό η Galatasaray επικράτησε της Mersin με σκορ 75-67.

Παραλειπόμενα

Είχε συμβόλαιο μέχρι το τέλος του Γιούροκαπ. Και πίστεψε ότι μετά τον χαμένο για την ομάδα της ημιτελικό η δουλειά της τελείωσε. Η πληροφόρηση λοιπόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι υπάρχει και παιχνίδι για το χάλκινο μετάλλιο έπιασε την Kelsey Plum εξαπίνης. Τόσο που δεν μπόρεσε ούτε το ξάφνιασμά της να συγκρατήσει ούτε φυσικά τη δυσφορία της. Ας την απολαύσουμε…



Η δυσφορία κι η ενόχληση ήταν εμφανείς και για την Temi Fagbenle στη συνέντευξη Τύπου. Κι όχι μόνο για την ήττα της δικής της ομάδας. Κυρίως εξαιτίας των ανεκδιήγητων δικαιολογιών του προπονητή της Mersin που επέλεξε να ρίξει το φταίξιμο για τη χασούρα στους διαιτητές και τα πολλά φάουλ που σφύριξαν υπέρ της Venezia. Κι όσο ο Aziz Akkaya μιλούσε, τόσο ενοχλούνταν η συμπαθής Temi. Από τις φορές εκείνες που οι παίκτριες αποδεικνύονται πιο ώριμες από τους προπονητές τους. Για την ιστορία, αμέσως μετά το παιχνίδι του χάλκινου μεταλλίου, η Mersin ανακοίνωσε την απόλυση του Akkaya.


Απρίλιος 2022

Σχόλια