Πριν και μετά το Τόκιο



Παραλειπόμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πάντα γύρω από το μπάσκετ γυναικών.

Ισπανική σαπουνόπερα

Τον Ιανουάριο 2021, η Anna Cruz ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Εθνική Ισπανίας. Στην οικογένεια δεν συμπεριφέρονται έτσι, έγραψε στη δημόσια δήλωσή της, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης της ομάδας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ευθαρσώς κανέναν. Είχε συμμετάσχει, μαζί με τις άλλες Ισπανίδες διεθνείς, σε μια μίνι προετοιμασία κι ένα εσωτερικό (κορονέικο) φιλικό τον περασμένο Νοέμβρη.

Λίγους μήνες νωρίτερα, έγινε γνωστή η απόφαση της Marta Xargay να σταματήσει προσωρινά το μπάσκετ, με τον Lucas Mondelo να διαμηνύει μέσω των social media ότι οι πόρτες της Εθνικής Ισπανίας παραμένουν ανοιχτές για εκείνη, αν και όταν αποφασίσει να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η FEB, εξάλλου, η ισπανική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, είχε σπεύσει ήδη να ανακοινώσει την επέκταση της συνεργασίας με τον Mondelo έως το 2024, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού δηλαδή. Η Cruz στήριξε δημόσια την απόφαση της Xargay με ένα διφορούμενο tweet που για πολλούς είχε αποδέκτη τον Ισπανό προπονητή: Θα μπορούσαμε να είχαμε συμπεριφερθεί καλύτερα στην παίκτρια όταν την είχαμε δίπλα μας και όχι να είμαστε ευγενικοί μόνο όταν μιλάμε δημόσια.

Πανηγυρίζοντας ένα ακόμη χρυσό στο Βελιγράδι (2019)

Τον Μάιο 2021, η Laura Nicholls δηλώνει ότι τίθεται και αυτή εκτός ομάδας και ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προετοιμασία ενόψει του Ευρωμπάσκετ και των Αγώνων του Τόκιο.

Δυο μήνες μετά, τον Ιούλιο, η Marta Xargay επανέρχεται στο προσκήνιο ανακοινώνοντας την απόφασή της να σταματήσει οριστικά το μπάσκετ, παρότι είχε ξεκινήσει προετοιμασία στο WNBA με τις Phoenix Mercury. Στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή της προξενεί εντύπωση ότι δεν κάνει καμία αναφορά στον Mondelo, αν και είχε συνεργαστεί μαζί του, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, για πάνω από δέκα χρόνια (αντιθέτως στις ευχαριστίες της περιλαμβάνει την επί μια τριετία προπονήτριά της στην USK Praha Natália Hejková).

Έχει μεσολαβήσει η έβδομη θέση της Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ της Βαλένθια και ακολουθεί, τον Αύγουστο, η έκτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Αλλά και ένα ψυχρό δελτίο Τύπου της FEB, με το οποίο ανακοινώνεται η λύση του συμβολαίου του Lucas Mondelo, με την αιτιολογία της μη εκπλήρωσης των στόχων που είχαν τεθεί (όπως όριζε συγκεκριμένη ρήτρα του επίσημου συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών).

Αλλαγή τιμονιέρη στην Εθνική Ισπανίας

Και μετά… αρχίζει η κατρακύλα.

Μια συνέντευξη της Marta Xargay στην El Pais, καναδυό μέρες μετά τον χαμένο προημιτελικό της Ισπανίας με τη Γαλλία στο Τόκιο, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Η Ισπανίδα καταφέρεται ευθέως κατά του Mondelo κατηγορώντας τον για κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος της στο πλαίσιο της συνεργασίας τους τόσο στην Εθνική Ισπανίας όσο και στη ρωσική Dynamo Kursk (τη σεζόν 2018-2019). Στη συνέντευξη μάλιστα αποκαλύπτεται ότι η καταγγελία ήταν να γίνει νωρίτερα, αλλά αποτράπηκε η δημοσίευσή της από τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Jorge Garbajosa για να μην διαταραχθεί η προσπάθεια της ομάδας στο Τόκιο.

Η συνέντευξη προκαλεί σάλο στην Ισπανία, ο Garbajosa προβαίνει σε δηλώσεις στήριξης της παίκτριας εξηγώντας ότι δεν ήξερε επακριβώς το περιεχόμενο της συνέντευξης της Xargay και ότι η ομοσπονδία ήταν απλώς ενήμερη για τις διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στον προπονητή και τις παίκτριες. Στη δημόσια συζήτηση παρεμβαίνει και πάλι η Anna Cruz με δική της συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, στην οποία κατηγορεί τον Mondelo για εκδικητική και προσβλητική συμπεριφορά απέναντί της, μέχρι και για ανάμειξη στην προσωπική της ζωή.

Δίνοντας εξηγήσεις

Τί απαντά ο Mondelo σε όλα αυτά; Αρνείται, όπως είναι φυσικό, όλες τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν ήταν ενήμερος για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η Xargay (ψυχολογικές διαταραχές και βουλιμία). Βάλλει κατά της FEB που τον… άδειασε με άκομψο τρόπο χωρίς να ενημερωθεί ή να του ζητήσει εξηγήσεις. Υπενθυμίζει ότι βάσει συμβολαίου εξακολουθεί να είναι ο προπονητής της Ισπανίας μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2021 και πως το προπονητικό του πρόγραμμα είχε υποβληθεί και γίνει αποδεκτό με επαίνους από τους ανωτέρους του. Επιφυλάσσεται, τέλος, να υπερασπιστεί τον εαυτό του διά της νομικής οδού ενάντια στην επιχειρούμενη, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, "δολοφονία του χαρακτήρα του". Κυρίως επιδεικνύει τα επτά μετάλλια που κέρδισε επί των ημερών του η Εθνική Ισπανίας.

Εμείς τί να πούμε; Οι όμορφες οικογένειες όμορφα διαλύονται! Κρίμα…



Βελγική ασέβεια

Τα ανοικτά μικρόφωνα εγκυμονούν κινδύνους! Και η ασέβεια πληρώνεται. Οι απρεπείς χαρακτηρισμοί και τα σχόλια ενός Βέλγου δημοσιογράφου για την προσωπική ζωή των παικτριών της εθνικής ομάδας, και μάλιστα live, εν ώρα μετάδοσης, προκάλεσαν την οργή τόσο των Βελγίδων παικτριών όσο και της ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας. Ο δημοσιογράφος, που τέθηκε αμέσως σε αργία, αναγκάστηκε να απολογηθεί ζητώντας μέχρι και ακρόαση από τις παίκτριες.

Λίγες τελευταίες κουβέντες από την Ann Wauters (Τόκιο 2021)

Η ανακοίνωση των Belgian Cats ήταν αποστομωτική: οι παίκτριες έχουν λιγοστό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, τον οποίο σκοπεύουν να τον αφιερώσουν στις οικογένειες και στους φίλους τους και όχι σε κάποιον που δεν αξίζει την προσοχή τους. Ταυτόχρονα, διά της επίσημης εκπροσώπου της ομάδας Emma Meesseman, δεσμεύονται να συνεργαστούν με όλους τους φορείς (ΜΜΕ, πολιτικούς, ομοσπονδία) για την ευαισθητοποίηση της βελγικής κοινής γνώμης πάνω στα κρίσιμα θέματα της διαφορετικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων.


Νιγηριανές φλυαρίες

Ο αποκλεισμός της Nneka Ogwumike από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις. Κυρίως από την πλευρά της παίκτριας. Κανείς δεν θα με αποτρέψει από το όνειρό μου να γίνω Ολυμπιονίκης, δήλωσε απογοητευμένη και αμέσως έθεσε εαυτήν στη διάθεση της ομοσπονδίας μπάσκετ της Νιγηρίας. Μαζί της και οι μικρότερες της αδελφές Chiney και Arike – όλες με νιγηριανή καταγωγή και διπλή υπηκοότητα (ΗΠΑ/Νιγηρία). Η ομοσπονδία των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στις παίκτριες, αρκετά αμερικανικά μέσα είδαν στην κίνηση αυτή μια ευκαιρία να ανέβει ο διεθνής ανταγωνισμός, ο Otis Hughley Jr., προπονητής της Νιγηρίας, έσπευσε να εντάξει τις παίκτριες στην προεπιλογή της ομάδας του καλώντας τη FIBA να γνωμοδοτήσει θετικά και να τους επιτρέψει να αγωνιστούν κανονικά.

Τενερίφη, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Όμως, ευτυχώς υπάρχουν κανόνες! Η FIBA, διά του Γενικού Γραμματέα της Ανδρέα Ζαγκλή, έδωσε ολική άδεια στη μικρότερη Arike, προχώρησε στον χαρακτηρισμό της Chiney ως νατουραλιζέ (είχε αγωνιστεί για τις ΗΠΑ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19) και απέρριψε εντελώς το αίτημα της Nneka, αφού τόσο το 2014 όσο και το 2018 συμμετείχε με τις ΗΠΑ στα Παγκόσμια Κύπελλα όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Έτσι στο Τόκιο είδαμε μόνο την Arike, ωστόσο, όλη αυτή η ανακατωσούρα μέρες μόνο πριν την έναρξη των Αγώνων μάλλον λειτούργησε εις βάρος των Νιγηριανών.

Αύγουστος 2021

Σχόλια