Στη ζώνη των μεταλλίων



Οι απογευματινοί αγώνες της προημιτελικής φάσης δεν μας επεφύλαξαν καμία ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά τα δύο επόμενα ματς μας πήραν κυριολεκτικά το μυαλό. Ήταν μια διασκεδαστική βραδιά!

Επιστροφή

Ως τέτοια φαντάζει η επιστροφή της Λευκορωσίας στα παιχνίδια της τετράδας του Ευρωμπάσκετ. Τελευταία φορά που οι Λευκορωσίδες έπαιξαν σε ημιτελικό ήταν στη Βουδαπέστη το 2015. Έκτοτε αποχαιρετούσαν πρόωρα τη διοργάνωση (ενίοτε και δίχως καμία νίκη), αλλά προφανώς, παρά τις κατραπακιές, δεν το έβαλαν κάτω. Κι ο επιμένων ανταμείβεται!


Το colpo grosso της πρεμιέρας επί της Ισπανίας τις έβαλε σε πλεονεκτική θέση, έχοντας να αντιμετωπίσουν στον προημιτελικό τη Σουηδία που, το ξέραμε από πριν, ζει και πεθαίνει από το σουτ μεσαίας και μεγάλης απόστασης. Οι Σουηδέζες, λοιπόν, σούταραν 3/24 τρίποντα πετυχαίνοντας μόλις 14 (!) πόντους στο α΄ ημίχρονο, η Maryia Papova και η Anastasiya Verameyenka της Λευκορωσίας τέλειωσαν το ματς με double-double σε πόντους και ριμπάουντ και κάπως έτσι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Τελικό σκορ: 58-46.


Δρόμος βατός, #1

Από τη στιγμή που δεν στραβοπάτησαν στον όμιλο και ξεφορτώθηκαν την Ισπανία που θα τη συναντούσαν ντουγρού στον ημιτελικό (αν εκείνη δεν την πατούσε από τη Λευκορωσία βεβαίως-βεβαίως), ο δρόμος προς τον τελικό για τις Γαλλίδες έμεινε ορθάνοιχτος. Το πρώτο εμπόδιο της Βοσνίας αποδείχθηκε μικρό, ειδικά όταν το ήδη περιορισμένο ροτέισιον των Βοσνίων συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο με την απουσία της Marica Gajić. Η Γαλλία, λοιπόν, έπνιξε την αντίπαλό της με το δικό της ροτέισιον και η Valérie Garnier είδε τέσσερις παίκτριές της (Gruda, Miyem, Williams, Johannès) να ολοκληρώνουν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων.


Από την άλλη, για τη Βοσνία η Jonquel Jones, απελπιστικά μόνη σε άμυνα και επίθεση, έδωσε ακόμη μία μπασκετική παράσταση: 29 πόντοι, 24 ριμπάουντ, 39 βαθμοί στην αποτελεσματικότητα. Νέο double-double (μέσα σε μόλις 12 λεπτά παιχνιδιού!), πέντε συνολικά όσα και τα ματς που έχει παίξει. Κι αν η Βοσνία τα καταφέρει και κερδίσει τη Σουηδία στο παιχνίδι κατάταξης που οδηγεί στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022 της Αυστραλίας, τότε βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την MVP του Ευρωμπάσκετ. Τελικό σκορ: 80-67.


Στην εκπνοή


Τα δύο πρώτα δεκάλεπτα τα κέρδισε το Βέλγιο (43-37). Τα δύο τελευταία η Ρωσία (42-46). Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από το πρώτο λεπτό και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Με το σκορ ισόπαλο (83-83), λοιπόν, οι Ρωσίδες έχασαν ένα καθοριστικό αμυντικό ριμπάουντ και η Julie Allemand τις τιμώρησε. Στα 5.3 δευτερόλεπτα που απέμεναν ο Ρώσος προπονητής Alexander Kovalev είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει μια επίθεση για την ομάδα του. Κι ενώ μέχρι τότε η ομάδα του σούταρε με 52% ποσοστό στο τρίποντο (5/6 η Nina Glonti, 3/3 η Kseniia Levchenko, 3/6 η Anastasiia Shilova), στην επαναφορά οι Ρωσίδες έψαξαν επίμονα τη Vadeeva στο ποστ και την πάτησαν. Εκπληκτική εμφάνιση από την Emma Meesseman (33 π., 11 ρ.) αλλά και από τη Maria Vadeeva (30 π., 7 ρ.). Τελικό σκορ: 85-83.

Ενδιαφέρον στοιχείο από το φύλλο στατιστικής: Βέλγιο, 31 ριμπάουντ. Ρωσία, 30. Κι όμως αυτό το ένα "σκουπίδι" έκανε όλη τη διαφορά!



Ποτέ μην εξοργίζεις τις Σέρβες!

Η φράση ανήκει στη Sonja Vasić και αναφέρεται προφανώς σε όσα έγιναν στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής περιόδου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…


Το ματς ήταν ντέρμπι. Έντονο και σκληρότατο. Δύο εκπληκτικές ομάδες, με δύο πανέξυπνους προπονητές και ικανότατες παίκτριες, ξεδίπλωσαν το περίσσιο ταλέντο τους πάνω στο παρκέ. Στο α΄ ημίχρονο οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο. Έπεφταν κυριολεκτικά κορμιά. Το σκορ έμεινε χαμηλά (23-27), αλλά το β΄ ημίχρονο προμηνούσε αστραπόβροντα.

2.5 λεπτά από το τέλος η Maite Cazorla με τζαμπ-σουτ έδωσε προβάδισμα έξι πόντων στην Ισπανία (55-61), αλλά οι Σέρβες απάντησαν με 5 πόντους της Yvonne Anderson (δύο βολές κι ένα τρίποντο). Το τελευταίο λεπτό ήταν τρελό. Η Σερβία πήρε το προβάδισμα με τη Vasić και είχε απλώς να διαχειριστεί τα φάουλ που είχε να δώσει ώστε να αποτρέψει την επίθεση στις Ισπανίδες. Ώσπου ένα αμφιλεγόμενο σφύριγμα των διαιτητών οδήγησε την Christina Ouviña στις βολές. Η καλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή παίκτρια της Ισπανίας ευστόχησε μόνο στην πρώτη και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.


Εκεί, κατά τα λεγόμενα της Vasić, οι Σέρβες… θύμωσαν και με ένα επιμέρους 9-2 πήραν μια πύρρεια νίκη απέναντι σε μιαν αντίπαλο που η συγκεκριμένη σέρβικη γενιά δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ποτέ. Πρόκριση λοιπόν στην τετράδα, αλλά και μια γλυκιά εκδίκηση προς τις Ισπανίδες που δυο χρόνια πριν στο Βελιγράδι είχαν πληρώσει τις Σέρβες με το ίδιο νόμισμα αποκλείοντάς τες στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια ήταν η πολυτιμότερη παίκτρια της Σερβίας, αλλά σίγουρα η εμφάνιση της Nevena Jovanović (που την είδαμε φέτος για λίγο στην ελληνική Α1) ήταν καθοριστική, καθώς έδωσε πολλές επιθετικές λύσεις στη Σερβία και μάλιστα στις πιο δύσκολες στιγμές (15 π., 10 ρ., 3/6 τρίποντα – από τα 4 συνολικά που πέτυχαν οι Σέρβες!).

Σημεία-κλειδιά του ματς: 1) Η εκπληκτική άμυνα των Σέρβων και ειδικά της Tina Krajišnik στην Astou Ndour-Fall. Η Ισπανίδα ψηλή έβαλε 12 πόντους στο α΄ ημίχρονο και 0 (μηδέν) στο β΄. Με τα έμπειρα γκαρντ της Ισπανίας να αδυνατούν ακόμη και να της περάσουν την μπάλα στο ζωγραφιστό. 2) Οι στοχευμένες επιθέσεις των Σέρβων. Τα τρίποντα μπορεί να μην μπήκαν, αλλά, όταν χρειάστηκαν σκορ, χτύπησαν ανελέητα το small-ball σχήμα που παρέταξε ο Mondelo σε κρίσιμα σημεία του ματς, περνώντας την μπάλα στο ποστ στη Sonja Vasić που έπαιζε με κοντύτερη παίκτρια.


Άδοξο τέλος για την, ταλαιπωρημένη σε αυτό το τουρνουά και οικοδέσποινα, Ισπανία, που στρέφει πλέον την προσοχή της στον απαιτητικό αγώνα με τη Ρωσία με στόχο την πρόκριση στους προκριματικούς ομίλους για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Και μετά θα αρχίσει να ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου, υπενθύμισε πονηρά ο Mondelo, θα ξανασυναντηθούν με τη Σερβία...


Η γωνιά του προπονητή

Βασικά της προπονήτριας. Γιατί σε αυτό το Ευρωμπάσκετ τέσσερις ομάδες είχαν στον πάγκο τους γυναίκα προπονήτρια (Λευκορωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Γαλλία) και οι τρεις έφτασαν μέχρι τη ζώνη των μεταλλίων. Ποσοστό 75%. Όχι κι άσχημα!

Ιούνιος 2021

Σχόλια