Ισπανική επιστροφή!



Στο Σέξαρντ της Ουγγαρίας φιλοξενήθηκε το φάιναλ-φορ του φετινού Γιούροκαπ (2020-2021) και μετά από δύο ημιτελικούς και δύο τελικούς, τέσσερα παιχνίδια σύνολο δηλαδή, έχουμε αποτέλεσμα: οι ισπανικές ομάδες επέστρεψαν δυναμικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρώτη απ’ όλες η Valencia!

Στην κόψη του παιχνιδιού

Ένα δευτερόλεπτο και δύο δέκατα πριν το τέλος, η εξαιρετική σε όλο το παιχνίδι Yvonne Anderson ευστοχεί σε λέι-απ, έπειτα από ασίστ της Gintarė Petronytė, δίνοντας το προβάδισμα στη Venezia. Ένα τάιμ άουτ κι ένα δέκατο του δευτερολέπτου αργότερα, η Anderson γίνεται η μοιραία παίκτρια: στην έξυπνη επίθεση που έχουν σχεδιάσει οι προπονητές της Valencia, η Αμερικανίδα κάνει φάουλ στη Raquel Carrera που επιχειρεί το άλει-ουπ προς το καλάθι. Μεσολαβούν δύο βολές της νεαρής πλην όμως ψύχραιμης Ισπανίδας και τα υπόλοιπα καταχωρίζονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τελικό σκορ: 81-82.

Συγκλονιστικός τελικός, από τους καλύτερους που έχουμε παρακολουθήσει στην ιστορία του θεσμού – εφάμιλλος με εκείνον του 2013 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ανάμεσα στην Kayseri (των Μάλτση-Δημητράκου τότε) και στην Dynamo Μόσχας! Ένα παιχνίδι στο οποίο οι δυο αντίπαλες ομάδες εναλλάσσονταν συνεχώς στο σκορ που κορυφώθηκε με ένα συναρπαστικό φινάλε, αντάξιο της ποιότητας και της προσπάθειας που κατέβαλαν παίκτριες και προπονητές. Αλλά, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος χαμογελάει μόνο ένας. Αυτός που σηκώνει την κούπα. Και φέτος ήταν η σειρά της Valencia Basket!




Πόνταρε και έμεινε τρίτη

Στην τρίτη θέση κατετάγη η φιλόδοξη KSC Szekszárd που φιλοξένησε και το φάιναλ-φορ. Οι Ουγγαρέζες στόχευσαν ξεκάθαρα στον τελικό, αλλά δυστυχώς γι’ αυτές ατύχησαν στον ημιτελικό απέναντι στις Ιταλίδες της Βενετίας. Σε ένα κλειστό παιχνίδι πόνταραν στο τέλος αποκλειστικά στη δεινότητα και την εμπειρία της DeWanna Bonner, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Ηττήθηκαν (63-58) από τη Venezia και περιορίστηκαν στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου απέναντι στην έτερη χαμένη των ημιτελικών Flammes Carolo, που παρουσιάστηκε σε αυτό το φάιναλ-φορ κατώτερη του αναμενομένου και άκρως απογοητευτική.

Όσο αναποτελεσματική ήταν, όμως, η Bonner στον κρίσιμο ημιτελικό με τη Venezia (είχε 3/15 δίποντα και 1/6 τρίποντα, παρόλο που σημείωσε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ), άλλο τόσο καθοριστική εμφανίστηκε στον μικρό τελικό απέναντι στις Γαλλίδες: πέτυχε 25 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ, κι έτσι η KSC Szekszárd κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Πολύ ποιοτικές εμφανίσεις και από την Ágnes Studer, την Ουγγαρέζα διεθνή point-guard και καλύτερη πασέρ της φετινής διοργάνωσης με 8 ασίστ ανά παιχνίδι.


Η μικρή Ρακέλ

Το μεγάλο προσπέτο του ισπανικού μπάσκετ γυναικών! Μόλις 19 ετών, και σε μια συγκυρία κατά την οποία η Valencia βρέθηκε να παίζει χωρίς τη Laura Gil (που αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού), η μικρή Ισπανίδα άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που της δόθηκε προς τέρψιν όλων μας και ιδίως των Ισπανών που έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτήν: 22 πόντοι, 8 ριμπάουντ σε 30 περίπου λεπτά συμμετοχής στον ημιτελικό απέναντι στις αθλητικές ψηλές της Flammes Carolo· και 13 πόντοι στον τελικό, με δύο από αυτούς να κρίνουν στο τέλος το παιχνίδι. Ήταν η παίκτρια που έκανε όλη τη διαφορά για την ισπανική ομάδα και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Αμερικανούς, καθώς λίγες μέρες αργότερα επιλέχθηκε στο draft του WNBA από τις Atlanta Dream (στη θέση 15).



Στο περιθώριο

Ένα σκληρό φάουλ της Evelyn Akhator στη Marie Gülich προς το τέλος του ημιτελικού ανάμεσα στη Flammes Carolo και τη Valencia ήταν η αφορμή για μια αψιμαχία ανάμεσα στους προπονητές των δύο ομάδων που δυναμίτισε αρκετά το κλίμα μετά τη λήξη του ματς. Το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί, η Γερμανίδα ψηλή όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και ο Rubén Burgos, ο Ισπανός προπονητής, βγήκε εκτός εαυτού. Στον πάγκο του αρχικά, προς τον αντίπαλο προπονητή στη συνέχεια. Η Valencia έπαιζε ήδη χωρίς την εμπειρότατη Laura Gil και ενόψει του τελικού ίσως έμενε χωρίς ακόμη μια ψηλή, κάτι που προφανώς δεν άρεσε καθόλου στον Burgos. Αλλά όσο κατανοητή ήταν η αντίδρασή του, άλλο τόσο άδικη και υπερβολική. Κάτι που οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση του Romuald Yernaux. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των παικτριών η συνέχεια απετράπη.

Σχόλια