Η τετράδα της Ευρωλίγκας



Μετά και τη διεξαγωγή των πλέι-οφ της Ευρωλίγκας γνωρίζουμε πλέον τις τέσσερις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο φάιναλ-φορ και θα διεκδικήσουν, με όποιες πιθανότητες αναλογούν στην καθεμιά, την πολυπόθητη κούπα.


Το θεριό

Απολύτως αναμενόμενη κι εντέλει εύκολη η πρόκριση της UMMC, καθώς το εμπόδιο της συμπατριώτισσάς της Dynamo Kursk αποδείχτηκε ιδιαίτερα χαμηλό. Και μπορεί να έλειπε η Courtney Vandersloot, παρατάχθηκε όμως σύσσωμη όλη η υπόλοιπη αρμάδα του Miguel Méndez που χρειάστηκε μόνο δύο δεκάλεπτα (σε δύο παιχνίδια) για να "τελειώσει" με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση-πρόκριση πετυχαίνοντας μια συνολική διαφορά 48 πόντων. 14 συνεχόμενα φάιναλ-φορ μετράει το θεριό της Αικατερινούπολης, 6 τελικούς (έναν μόνο χαμένο το 2015), 5 τίτλους (2003, 2013, 2016, 2018, 2019) και φέτος στοχεύει στον τρίτο συνεχόμενο. Όλα δείχνουν πως θα τα καταφέρει και μάλιστα αήττητη. Αρκεί να μην στραβοπατήσει στον ημιτελικό…



Η loser

Βαρύς ο τίτλος που καλείται να αποτινάξει και φέτος η Fenerbahçe, σε μια διοργάνωση που συνεχώς την κυνηγάει κι όλο της ξεγλιστρά. Φιναλίστ το 2013, το 2014 και το 2017, αν και όλα συνομολογούν πως τη μεγάλη της ευκαιρία την έχασε στο final-8 της Κωνσταντινούπολης το 2012, με προπονητή τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, όταν είχε την ατυχία να χάσει την κρίσιμη στιγμή με σοβαρό τραυματισμό την Penny Taylor.

Φέτος επιστρέφει στο φάιναλ-φορ μετά από δύο χρονιές (2018, 2019) που είχε μείνει προ των θυρών. Υπερκέρασε το εμπόδιο της συμπολίτισσάς της Galatasaray στα πλέι-οφ, εκμεταλλευόμενη κυρίως τη διαφορά που εξασφάλισε κερδίζοντας στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση, αν και ηττήθηκε στο δεύτερο ματς. Έχει άλλη μια ήττα στον όμιλο από τη Lyon, που θα μπορούσε να επαναληφθεί στον β΄ γύρο, αν δεν την είχε σώσει, σαν από μηχανής θεά, η Alina Iagupova στο τέλος. Η πρωτιά πάντως στον Β΄ όμιλο της κανονικής περιόδου στέλνει τις Τουρκάλες ντουγρού πάνω στην UMMC στον ημιτελικό. Και κάνει όλους εμάς να αναρωτιόμαστε αν είναι σε θέση η φετινή Fenerbahçe να ανακόψει την πορεία του ρωσικού θηρίου προς την έκτη κούπα!



Σταθερότητα

Ντέρμπι περιμέναμε, ντέρμπι δεν είδαμε! Μια εκκωφαντική νίκη της Sopron στο πρώτο ματς των πλέι-οφ επί της Lyon με 28 πόντους διαφορά έκρινε την πρόκριση στο φάιναλ-φορ, μολονότι οι Γαλλίδες το πάλεψαν φιλότιμα στον επαναληπτικό. Απογοητευτική εμφάνιση από τη Lyon που παρουσιάστηκε, όπως και πέρσι, ανέτοιμη ψυχικά και ανεπαρκής αγωνιστικά. Είχε βέβαια να αντιμετωπίσει την απουσία της Alysha Clark λόγω τραυματισμού, αλλά σίγουρα οι Γάλλοι δεν περίμεναν την τραγική εμφάνιση της Marine Johannés που έμεινε στο πρώτο ματς στους 3 πόντους (και αυτοί από βολές) και στις 2 ασίστ παίρνοντας όλα κι όλα 2 σουτ σε όλο το παιχνίδι (στο α΄ ημίχρονο η στατιστική έγραφε 1 και 1 στις δυο αυτές κατηγορίες)!

Από την άλλη, η Sopron δείχνει μια εντυπωσιακή σταθερότητα τα τελευταία χρόνια (η μόνη ομάδα που τελικά ωφελήθηκε από την ακύρωση της περσινής σεζόν). Παρά την αλλαγή προπονητή ο σχεδιασμός και η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα, ο σερβοουγγρικός κορμός παρέμεινε ίδιος με μόνη διαφορά την προσθήκη της πολυτάλαντης Gabby Williams που αποδείχθηκε χρυσάφι. Τρίτο συνεχόμενο φάιναλ-φορ για τις Ουγγαρέζες, που μετρούν ήδη έναν τελικό το 2018 και έχουν μια τεράστια ευκαιρία να επαναλάβουν τον άθλο αυτόν και φέτος. Το μόνο που χρειάζονται είναι να ξεπεράσουν στον ημιτελικό το εμπόδιο της Avenida και μαζί με αυτήν τον… πρώην προπονητή τους!



Η επιστροφή

Δέκα χρόνια τής πήρε της Perfumerías Avenida να επιστρέψει σε φάιναλ-φορ (με μια σεζόν-παρένθεση πέρσι στο Γιούροκαπ) και φέτος τα κατάφερε, βοηθούντος και του προσαρμοσμένου, ελέω κορονοϊού, φορμάτ της Ευρωλίγκας που τελικά της ήρθε… γάντι. Απέφυγε τα θηρία στον Α΄ όμιλο της κανονικής περιόδου, πέτυχε και μια ρεαλιστική διασταύρωση στα πλέι-οφ και, μολονότι μετρούσε δύο απανωτές ήττες από τη Girona και τη Valencia για το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ισπανίας, στη Σαλαμάνκα, στη "φούσκα" της Ευρωλίγκας, δεν λάθεψε. Με δυο καλοδουλεμένες και στέρεες εμφανίσεις κατάφερε ισάριθμες νίκες επί της Girona και νά σου την στην τετράδα της διοργάνωσης.

Απέναντί της θα συναντήσει τη φιλόδοξη Sopron και προκειμένου οι Σαλμαντίνες να παίξουν στον τελικό της διοργάνωσης θα πρέπει να ποντάρουν κυρίως σε δύο χαρτιά: στην ομαδικότητα και το γεμάτο και νεανικό ρόστερ τους και στο ιδιότυπο σερί του προπονητή τους. Πράγματι, την τελευταία δεκαετία ο Roberto Íñiguez, αυτός ο Μίδας του μπάσκετ γυναικών, έχει να επιδείξει μια ενδιαφέρουσα στατιστική. Όλες οι ομάδες που ανέλαβε στην Ευρωλίγκα (με εξαίρεση τη Dynamo Kursk από την οποία αποχώρησε μεσούσης της σεζόν 2019-2020) έφτασαν όχι μόνο στο φάιναλ-φορ (ή φάιναλ-έιτ), αλλά και στον ίδιο τον τελικό. Και μάλιστα άμεσα, την πρώτη χρονιά της εργασίας του. Παρόλ’ αυτά μόνο με τη Ros Casares Valencia (2012) κατάφερε να στεφθεί νικητής, καθώς με τις Fenerbahçe (2013, 2014), Nadezhda Orenburg (2016) και Sopron (2018) έφυγε ηττημένος. Θα καταφέρει άραγε να συνεχίσει το σερί του και να οδηγήσει την Avenida σε έναν ακόμη τελικό;



Μάρτιος 2021

Σχόλια