Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021



Η κλήρωση

Στη Βαλένθια, το μεσημέρι της 8ης Μαρτίου, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τους ομίλους του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021 που θα διοργανώσουν από κοινού η Γαλλία και η Ισπανία.

Στον Β΄ Όμιλο έριξε η κληρωτίδα, διά χειρός Cathy Melain, την Εθνική μας ομάδα, παρέα με το φαβορί Σερβία, τη φιλόδοξη Ιταλία και το ζόρικο Μαυροβούνιο. Με μια πρώτη ματιά, το ματς της πρεμιέρας απέναντι στο Μαυροβούνιο ίσως κρίνει την πορεία μας σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Απομένουν όμως άλλες 100 μέρες για την έναρξη του τουρνουά συν μία προετοιμασία που θα καθορίσουν πολλά όχι μόνο για την δική μας ομάδα αλλά και για τις υπόλοιπες.


Είπε...

Βαθιά γνώστρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ γυναικών, η Marina Maljković, αρχι-προπονήτρια της Εθνικής Σερβίας, μέτρησε και πάλι εύστοχα τα λόγια της: Ο Όμιλός μας δεν είναι ούτε ο πιο δύσκολος ούτε ο πιο εύκολος. Η Ιταλία είναι η τυπική περίπτωση μιας μη ευχάριστης ομάδας που μπορείς να την αντιμετωπίσεις αλλά και που ξέρεις ότι μπορεί να σε τιμωρήσει για τα λάθη σου. Το Μαυροβούνιο, με προπονήτρια μια παλιά παίκτρια [σ.σ. Jelena Skerović], διαθέτει ενέργεια και διακρίνεται από έντονα μαχητικό πνεύμα. Όσο για την Ελλάδα, μπορεί να φαίνεται στα χαρτιά λίγο πιο αδύναμη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αλλά διαθέτει ιδιαίτερα ταλαντούχες και μαχητικές παίκτριες (πηγή).


Επιλογές

Οι διοργανώτριες χώρες είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μια ομάδα-εταίρο που θα έπαιζε μαζί τους στην ίδια πόλη και στον ίδιο όμιλο. Η Γαλλία επέλεξε το γειτονικό και σχεδόν ομόγλωσσό της Βέλγιο — μόνο που, επειδή οι Βελγίδες είχαν συμπεριληφθεί στο α΄ γκρουπ δυναμικότητας, τέθηκαν αυτόματα επικεφαλής στον έναν όμιλο του Στρασβούργου. Η Ισπανία, αντίθετα, ψάρεψε από το δ΄ γκρουπ, των θεωρητικά πιο αδύναμων ομάδων, τη Σλοβακία. Κι έτσι διάλεξε τη μία από τις τρεις αντιπάλους της στον Α΄ Όμιλο. Έχει ενδιαφέρον πάντως που σ' αυτό το δ΄ γκρουπ δυναμικότητας οι Ισπανοί είδαν προφανώς κι εμάς αλλά μας προσπέρασαν...


Παραλειπόμενα

Εκτός από τη Γαλλίδα, πρώην παίκτρια και νυν προπονήτρια (ενίοτε και σχολιάστρια), Cathy Melain στην κλήρωση συμμετείχαν, με διαφορετικό ρόλο, και δύο σπουδαίες Ισπανίδες: η Anna Montañana στις κληρωτίδες και η Amaya Valdemoro στην παρουσίαση.


Igualdad

Θα την χαρακτηρίζαμε "της μοδός", αλλά στην Ισπανία μόνο κενού περιεχομένου δεν είναι αυτή η λέξη. Αποτελεί βασικό σύνθημα της κεντρικής καμπάνιας που υλοποιεί (και) φέτος η FEB, η ισπανική ομοσπονδία μπάσκετ, και διατρέχει όλες τις διοργανώσεις του ισπανικού μπάσκετ γυναικών από την άκρως αναβαθμισμένη LFEndesa μέχρι και το Copa de la Reina που διεξήχθη στη Βαλένθια τις μέρες πριν την κλήρωση του Ευρωμπάσκετ. Μια λέξη που ακούστηκε ουκ ολίγες φορές και από τα χείλη των επισήμων που απηύθυναν χαιρετισμό στη διάρκεια της τελετής.

Στιγμιότυπο από τον τελικό του Copa de la Reina στην Ισπανία (7-3-2021)

Ugualdad, λοιπόν, για τους Ισπανούς, égalité και για τους Γάλλους, τους δύο συνδιοργανωτές, που εδώ και καιρό εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν την ισότητα και υιοθετούν πρακτικές ίσης αντιμετώπισης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Παντού: στην οργάνωση, στις υποδομές, στη νοοτροπία, στην προσέγγιση, στο μάρκετιγκ (μια ματιά στις επίσημες ιστοσελίδες των δύο ομοσπονδιών αρκεί για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι). 

Ισότητα. Μια λέξη που στην ελληνική κορονέικη πραγματικότητα μοιάζει άγνωστη — από τις 16 χώρες, εξάλλου, που θα πάρουν μέρος στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ μόνο στην Ελλάδα δεν διεξάγεται (και είναι και αμφίβολο αν θα διεξαχθεί) κανονικά το πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών! Όχι ότι και προ κορονοϊού τα καταφέρναμε καλύτερα...

Μάρτιος 2021

Σχόλια