Πρόκριση!


Προκριματικά Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2021, τελευταίο παράθυρο. Κι εμείς που παραλίγο να μας ξυπνήσουν μνήμες δυσάρεστες από το 2015, χαμογελάμε διάπλατα έστω και την ύστατη στιγμή. Déjà vu κανονικό, αλλά τη φορά αυτή από την ανάποδη…

Χρονικό

Παίζαμε τελευταίες, οπότε στο ημίχρονο όλα τα δεδομένα ήτανε μπροστά μας. Νίκη με 18+ πόντους με τη Βουλγαρία και το 16ο εισιτήριο των προκριματικών γινόταν δικό μας. Μπορεί και να βολευόμασταν και με +17, αλλά ποιος στ’ αλήθεια ήθελε να καρδιοχτυπά με το κομπιουτεράκι παραμάσχαλα; Οπότε, 18 τουλάχιστον. Ο μαγικός αριθμός!

Οι συνθήκες ευνοϊκές, ευνοϊκότερες έστω από την περασμένη φορά. Πλήρης ομάδα, διαθέσιμες όλες οι εν Ελλάδι και Ευρώπη παίκτριες, ακόμη και η ανέτοιμη (λόγω τραυματισμού) Γέμελος – κι αυτή παρούσα. Οι κορονο-αναποδιές καταχωνιασμένες στο χρονοντούλαπο του Νοεμβρίου και μόνος πονοκέφαλος πώς θα καλυπτόταν η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού κάποιων παικτριών λόγω της πολύμηνης αποχής από το ελληνικό πρωτάθλημα. Στην πορεία μάθαμε ότι κονταροχτυπιόμασταν στις διαφορές με τη Λετονία που είχε μόλις κερδίσει τη Γερμανία με 21 πόντους.

Η αναμέτρηση με τη Βουλγαρία ήταν το δικό μας τελευταίο χαρτί. Και τελικά τραβήξαμε τον άσσο. Πολύ καλή διαχείριση του ματς από τον πάγκο, μικρότερο ροτέσιον στο β΄ ημίχρονο, σιγουριά και ηρεμία ακόμη και μετά από λανθασμένες ή τραβηγμένες επιλογές, συμπαγής άμυνα, μεστό παιχνίδι από τη Σπανού, επιθετικές λύσεις από την Παυλοπούλου και τη Χριστινάκη και –κερασάκι στην τούρτα– ολίγον από τύχη, αυτή που μας είχε εγκαταλείψει πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια! Με τη διαφορά στους 15 πόντους και 11 δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης, εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός το μαγικό χεράκι της Φασούλα. Αποτέλεσμα: 55-73.



Επιβεβαιώσεις και ανατροπές

Τα ρέστα του έπαιξε και το Μαυροβούνιο. Ανέλαβε τη διοργάνωση της "φούσκας" στην Ποντγκόριτσα, βρήκε απέναντί του μια ψιλοαδιάφορη Σουηδία που κατέβηκε χωρίς την Amanda Zahui B, την κέρδισε δύσκολα με 69-67 και με 3-1 νίκες εξασφάλισε καθαρά μια θέση στο Ευρωμπάσκετ του προσεχούς Ιουνίου. Κεντρική πρωταγωνίστρια η ολικώς επανακάμψασα Jelena Dubljevic. Τρία χρόνια έλειπε από την Εθνική Μαυροβουνίου και με την επιστροφή της διατράνωσε την καταλυτική παρουσία της. Επιβλητική εμφάνιση κόντρα στις Σουηδές με 34 πόντους, τους μισούς σχεδόν της ομάδας της.


Το δυσκόλεψε το έργο της αφού ηττήθηκε από τον κακό της δαίμονα, την Ουγγαρία, αλλά η Σλοβακία τα κατάφερε κι έκοψε τελικά πρώτη το νήμα στον Η΄ Όμιλο. Χρειαζόταν νίκη με 10+ πόντους επί της αξιόμαχης Ολλανδίας στην τελευταία αγωνιστική, κέρδισε τελικά με 11 (50-61) σε ένα πολύ κακό ποιοτικά παιχνίδι και πήρε θέση κι αυτή στο Ευρωμπάσκετ.


Στον άλλο αμφίρροπο όμιλο αυτών των προκριματικών, τον Θ΄, χαμογέλασε στο τέλος η Κροατία. Κέρδισε καθαρά τη Γερμανία (66-80) φτάνοντας στις 3 νίκες και άφησε πίσω της τη Λετονία και τη Γερμανία να παλεύουν για τις διαφορές και εντέλει να αλληλοεξουδετερώνονται.


Οι χαμένες

Εμφανίστηκαν ως φιλόδοξες σταχτοπούτες σε αυτά τα προκριματικά, αλλά το γοβάκι που έχασαν δεν το βρήκαν ποτέ. Ο λόγος για την Ολλανδία και τη Γερμανία που έφτασαν κοντά στην πρόκριση στα τελικά του Ευρωμπάσκετ αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι Ολλανδές χρειάζονταν μόνο νίκη επί της Σλοβακίας στην τελευταία αγωνιστική, αλλά, λίγο το άγχος λίγο η απειρία, εμφανίστηκαν μέτριες στο τελευταίο παιχνίδι κι έμειναν τελευταίες στον Η΄ Όμιλο με δύο νίκες και δύο ήττες. Οι Γερμανίδες από την άλλη έπαιξαν χωρίς τις δύο καλύτερές τους παίκτριες (Satou Sabally, Marie Gülich) και τελευταία στιγμή έχασαν με τραυματισμό και τη μικρή Leonie Fiebich, χάρη στην οποία πέτυχαν τη μοναδική τους νίκη επί της Λετονίας.

Στις χαμένες και η Μ. Βρετανία που δεν κατάφερε να κερδίσει τη Λευκορωσία και να βελτιώσει το +/- της διαφοράς της με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός τελικής φάσης. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η αναλογία: όπως η Ελλάδα απουσίασε από το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ μετά την 4η θέση του 2017, το ίδιο έπαθαν και οι Βρετανίδες. Μόνο που αυτές τα είχαν θαλασσώσει από πιο πριν, από το Προολυμπιακό κιόλας της περσινής χρονιάς.



Οι 16

Ισπανία και Γαλλία ως οικοδέσποινες σε Βαλένθια και Στρασβούργο. Σλοβενία, Σουηδία, Ρωσία, Τσεχία, Σερβία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Σλοβακία, Κροατία ως νικήτριες των προκριματικών ομίλων. Μαυροβούνιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα ως οι πέντε καλύτερες δεύτερες.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου η κλήρωση της τελικής φάσης.

Φεβρουάριος 2021

Σχόλια