Η καταιγίδα του Σιάτλ


WNBA 2020, 24η έκδοση. Στη... φούσκα της Φλόριντα.


Seattle Storm 

Στον τέταρτο τίτλο της ιστορίας τους. Εύκολα, πολύ εύκολα! Καταιγιστικά, σχεδόν! Σκούπισαν στον ημιτελικό τις Minnesota Lynx (3-0) και στον τελικό επιβλήθηκαν επί των Las Vegas Aces (3-0). Προηγουμένως, η 2η θέση της regular season (18-4) είχε αφήσει τις Storm να περιμένουν ξεκούραστες την ολοκλήρωση των πρώτων γύρων των πλέι-οφ, το ίδιο, βέβαια, και οι Aces που τερμάτισαν πρώτες στην κανονική περίοδο (18-4, επίσης). Το Seattle, όμως —φαινόταν από την αρχή— ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Φέτος εμφανίστηκε πλήρες, δεν ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τραυματισμούς και είχε σε εξαιρετική κατάσταση όλες τις σημαντικές παίκτριές του. Από το Las Vegas, αντίθετα, έλειψαν η Liz Cambage και η Kelsey Plum.

MVP των τελικών αναδείχθηκε η ολικώς επανακάμψασα Breanna Stewart, ενώ πολύ καλή σειρά έκαναν τόσο η μπόμπερ Jewell Loyd όσο και η 38χρονη, αειθαλής και δαύτη, Sue Bird — παρούσα και τους τέσσερις τίτλους της ομάδας! Ωστόσο, όποιος παρακολούθησε τα παιχνίδια του Seattle δεν μπορεί να μην σταθεί στην υπερπολύτιμη παρουσία της Alysha Clark, αυτής της αφανούς εργάτριας, της οποίας η δουλειά και η ουσιαστική προσφορά δεν αποτυπώνεται εύκολα στα φύλλα της στατιστικής.

Όσο για το Las Vegas, η ηγετική παρουσία και μόνο της A'ja Wilson (της MVP της regular season) δεν ήταν αρκετή. Κι η αλήθεια είναι πως, αν δεν είχε τραυματιστεί στον ταλαιπωρημένο της ώμο η Alyssa Thomas των Connecticut Sun στο 2ο ματς της ημιτελικής σειράς, ίσως οι Aces να μην βρίσκονταν καν στον τελικό. Και εμείς μπορεί να παρακολουθούσαμε μια τελείως διαφορετική τελική μονομαχία ανάμεσα σε δύο ομάδες (Seattle & Connecticut), που ήταν αποδεδειγμένα οι δύο καλύτερες του φετινού πρωταθλήματος (με τις δύο πιο σταθερές άμυνες της σεζόν). Όχι τίποτα, για να μην βαριούνται και τα κορίτσια στον πάγκο!

Απέναντι στις Dallas Wings (WNBA 2020 ‒ regular season)


Παράδοξα

Η Alysha Clark ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους προπονητές ως μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας του πρωταθλήματος. Όπως και η βιονική Alyssa Thomas εξάλλου. Σε ποια πήγε όμως το βραβείο της καλύτερης αμυντικής παίκτριας της σεζόν; Στην Candace Parker των Los Angeles Sparks! Όταν ψηφίζει το κοινό...


Από την εδώ πλευρά της λίμνης

Σε μια χρονιά εκ προοιμίου ασυνήθιστη δεν ήταν πολλές οι Ευρωπαίες που μπήκαν στη φετινή φούσκα του WNBA. Αν εξαιρέσουμε την Emma Meesseman, περσινή MVP των τελικών για τις Washington Mystics, ας σημειώσουμε καταρχήν την ελπιδοφόρα πρώτη συμμετοχή της Satou Sabally (Γερμανία) με τις Dallas Wings. Και ας σταθούμε κυρίως στη Julie Allemand (Βέλγιο), που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις απουσίες των Indiana Fever στη θέση του άσσου παίρνοντας πολύ χρόνο συμμετοχής με την ομάδα της. Οι Fever βέβαια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και κάμποσα χρόνια (τελευταίος τους τίτλος το 2012), αυτό όμως δεν απέτρεψε τη νεαρή Ιουλία να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο της στο παρκέ της IMG Academy και να επιβραβευθεί στο τέλος με την ανάδειξή της ως μέλους της καλύτερης ρούκι πεντάδας (όπως και η Sabally)! Για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι στο WNBA το πρόβλημα με τις Ευρωπαίες είναι αλλού — και σίγουρα όχι στο μπάσκετ που ξέρουν ή δεν ξέρουν!



Και μια... δικιά μας

Ευρωπαία δεν τη λες ακριβώς, αλλά η Τζάκι Γέμελος έκανε και φέτος το διακαές πέρασμά της από το WNBA, αρχικά με τις Connecticut Sun και αργότερα με τις Mystics. Έπαιξε σε 18 ματς, με 12,5 περίπου λεπτά ανά παιχνίδι, σημειώνοντας 49 όλους κι όλους πόντους (2,7 μ.ό.).

Οκτώβριος 2020


Σχόλια