Άλλος για Τόκιο;


Η κλήρωση είχε ήδη δημιουργήσει τρεις περίεργους ομίλους: στη Φοσάν της Κίνας (που μεταφέρθηκε τελευταία στιγμή στο Βελιγράδι) με δύο ασιατικές ομάδες, στο Βελιγράδι με δύο αφρικανικές και στο Μπουρζ με δύο αμερικανικές. Κι όμως, πριν το Προολυμπιακό Τουρνουά όλοι μιλούσαν για τον όμιλο του θανάτου στην Οστένδη. Ωστόσο, κανείς δεν υπολόγιζε το Πουέρτο Ρίκο!

The Winners 

Το Πουέρτο Ρίκο, λοιπόν, έπαιξε και κέρδισε. Με μια ψυχωμένη εμφάνιση στο πρώτο ματς με τη Βραζιλία στον όμιλο του Μπουρζ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση κάνοντας μια μεγάλη ανατροπή στο τέλος της κανονικής περιόδου, χάρη στους 30 πόντους της Jennifer O'Neill και τους 20 (με κάτι μεγάλα σουτ στο τέλος) της Ali Gibson. Τελικό σκορ: 91-89 (83-83). Χαρές και πανηγύρια για τις Πορτορικάνες που θα παίξουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τεράστια αποτυχία για τη Βραζιλία που κάποτε μεσουρανούσε στο μπάσκετ γυναικών αλλά τα τελευταία χρόνια... nada!

Καλύτερα δεν γίνεται [πηγή: FIBA]

Άλλη κερδισμένη, η Νότια Κορέα. Ιστορική της πρώτη δεν είναι (μετράει ήδη 7 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένα ασημένιο μετάλλιο στο Λος Άντζελες το 1984), αλλά, όπως και να το κάνουμε, η επικράτηση της Κορέας απέναντι σε μια ευρωπαϊκή καλοδουλεμένη ομάδα, όπως η Μ. Βρετανία, ήταν μια κάποια... έκπληξις! Τι συνέβη; 59,1% στο τρίποντο για τις μικρές Κορεάτισσες (13/22), 85,7% για την killer Leeseul Kang (6/7). Ροτέισιον έξι μόλις παικτριών (με τρεις από δαύτες να παίζουν 40 ακατέβατα λεπτά) για τον Κορεάτη προπονητή Moonkyu Lee, που αφού είδε το πρώτο ματς της ομάδας του με την Ισπανία να χάνεται εύκολα, ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη Τύπου: θα κερδίσουμε τη Μ. Βρετανία μόνο με το ποσοστό μας στο τρίποντο. Είπε κι εγένετο! Τελικό σκορ: 79-82.

The Losers

Βασικά μία, η Μ. Βρετανία. Η κλήρωση της χαμογέλασε. Απέφυγε τον δύσκολο όμιλο της Οστένδης, έπεσε σε όμιλο με την πιο αδύναμη ομάδα της Ασίας, αλλά στο πιο κρίσιμο ματς με τη Νότια Κορέα τα έκανε όλα λάθος. Τρύπια άμυνα, κακή τακτική ειδικά απέναντι στο περιφερειακό σουτ των Κορεατισσών, όχι και τόσο καλές επιλογές στην επίθεση και μολονότι οι Βρετανίδες γύρισαν το ματς στο τέλος και είχαν την ευκαιρία να το κλέψουν, έμειναν τελικά με την όρεξη. Όνειρο ήταν και πάει για μια ομάδα, που όπως και η Ελλάδα, έχει μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως διοργανώτρια (Λονδίνο, 2012). 

Οι δώδεκα

Οι δύο γνωστές, οι οκτώ αναμενόμενες και εκπλήξεις δύο.

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Γαλλία, Σερβία, Βέλγιο (στην πρώτη του συμμετοχή), Αυστραλία, Κίνα, Καναδάς, Νιγηρία, Κορέα και Πουέρτο Ρίκο.



Διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής αυτή τη φορά: Τρεις όμιλοι, από τέσσερις ομάδες. Έξι παιχνίδια μάξιμουμ. Αναμένομεν...

Ο δρόμος για το χρυσό στους Αγώνες του Τόκιο [πηγή: FIBA]

Τελικός προορισμός;

Για τη Sue Bird και τη Diana Taurasi (η πρώτη συμμετείχε στην ομάδα των ΗΠΑ σε αυτό το Προολυμπιακό, η δεύτερη απουσίασε) το Τόκιο θα είναι ο πέμπτος συνεχόμενος ολυμπιακός προορισμός και φυσιολογικά ο τελευταίος. Για το πέμπτο χρυσό. Στόχος εφικτός! Αν βέβαια φτάσουν και οι δύο υγιείς εκεί...

Για τη Laia Palau, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο θα είναι οι τέταρτοι (μετά την Αθήνα, το Πεκίνο και το αργυρό του Ρίο).

Για την Ann Wauters, από την άλλη, θα είναι οι πρώτοι. Στα σαράντα της. Και στερνοί, επίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση: να γίνουν οι Αγώνες!

Τα παιχνίδια

Κάποια ματς σε αυτό το Προολυμπιακό ήταν πράγματι εξαιρετικά. Όπως το προαναφερθέν Πουέρτο Ρίκο-Βραζιλία. Ή το Βέλγιο-Ιαπωνία, με ρυθμό ζαλιστικό. Ή το Γαλλία-Αυστραλία, στο γεμάτο από ένθερμους φιλάθλους Prado στο Μπουρζ. Ή και το Κίνα-Ισπανία, με το ψυχοβγαλτικό τέλος, όπου οι Ισπανίδες δεν κατάφεραν (έκπληξη!) να ολοκληρώσουν την ανατροπή. Και φυσικά, το Νιγηρία-ΗΠΑ, στο οποίο οι αθλητικές Νιγηριανές ζόρισαν απίστευτα τις Αμερικανίδες που κατάφεραν και πήραν τη νίκη μόνο στο πολύ τέλος. Ωραία ματς, μεγάλα κατά κανόνα σκορ, υψηλού επιπέδου μπάσκετ! Ιδού:





Στον σχολιασμό...

Αυτή τη φορά η FIBA έβαλε, και στις τρεις πόλεις, γυναίκες σχολιάστριες. Τη γνωστή και από προηγούμενες μεταδόσεις Shona Thorburn στο Μπουρζ, τη Βρετανίδα Azania Stewart στο Βελιγράδι και την Πορτορικανή Natalia Meléndez στην Οστένδη.

Η εικόνα της χρονιάς;

Άνισα μεγέθη! [πηγή: FIBA]

Μάρτιος 2020

Σχόλια