Στο Κλάτοβι οι Νέες Γυναίκες της Ευρώπης...


Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών (U20) Α΄ Κατηγορίας στην Τσεχία και φθάσαμε αισίως στα προημιτελικά. Αφού βεβαίως πρώτα οι μικρές μου Τσέχες με πίκραναν στη φάση των 16.

Σερβία – Ρωσία

Με την πολύ γνωστή μας Ivana Raca η Σερβία θα ήταν φαβορί για ένα μετάλλιο, όπως άλλωστε και πέρσι που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης. Χωρίς την Ivana, όμως, οι νεαρές Σέρβες ζορίζονται. Έχασαν στον όμιλο από την Ισπανία, κέρδισαν με σχεδόν ανατροπή τη συμπαθέστατη Πορτογαλία και κατάφεραν έστω και δύσκολα να πάρουν τη νίκη απέναντι στη Λιθουανία στο πρώτο χιαστί παιχνίδι του τουρνουά. Καλύτερες παίκτριες της Σερβίας, μέχρι στιγμής, η Mina Djordjević και η Teodora Turudić, αλλά πιο προβεβλημένη είναι η Ivana Katanić, η παίκτρια του Ερυθρού Αστέρα, ένα ψηλό και αρκετά ποιοτικό πόιντ-γκαρντ.

Η Ρωσία, από την άλλη, τερμάτισε πρώτη στον Γ΄ όμιλο, κερδίζοντας και τις τρεις αντιπάλους που αντιμετώπισε (Τσεχία, Πολωνία, Σουηδία), ενώ στον γύρο των 16 απέκλεισε, λιγότερο εύκολα απ’ ό,τι αναμενόταν, τη Γερμανία. 5 παίκτριες του ρωσικού ρόστερ προέρχονται από το φυτώριο της Spartak Μόσχας, αλλά καλύτερη όλων είναι η Valentina Kozhukhar της Dynamo Kursk.

Ισορροπημένες ομάδες, ακόμη πιο ισορροπημένη αναμέτρηση. Ενδιαφέρον στοιχείο, μάλλον αρνητικό: το κακό ποσοστό και των δύο ομάδων στα σουτ τριών πόντων.

Βέλγιο – Πολωνία

Πρώτο στον δικό του όμιλο, τον Β΄, το Βέλγιο φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο, ακόμη και για να φτάσει μέχρι τον τελικό. Μπροστάρισσα για τις νεαρές Βελγίδες η Billie Massey που μετά το Παγκόσμιο U19 της Ταϊλάνδης κάνει την εμφάνισή της και σε αυτό το τουρνουά, μόνη της όμως και δίχως τη δίδυμη αδελφή της Beckie. Έχει βέβαια άλλες να τη βοηθάνε, όπως τις κοντούλες Emmeline Leblon και Eva Hambursin και την κάπως ψηλότερη, πρώτη ριμπάουντερ της ομάδας, Lore Devos. Με εξαίρεση όμως τις Massey και Devos το Βέλγιο δεν το λες και πρώτο μπόι.

Όσο για την Πολωνία, είναι η έκπληξη της 8άδας. Μία νίκη στον Γ΄ όμιλο επί της αδύναμης Σουηδίας και άλλη μία, στον γύρο των 16, απέναντι στην καλύτερη μεν, απογοητευτική δε Ολλανδία (χάλκινο μετάλλιο πέρσι) και… τσουπ στον προημιτελικό. Το κυριότερο, η Πολωνία εξασφάλισε την παραμονή της στην Α΄ Κατηγορία.

Ισπανία – Ιταλία

Η παρουσία της Ισπανίας στην προημιτελική φάση δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά. Είναι η πολυνίκης του θεσμού, έχει κερδίσει σχεδόν τους μισούς τίτλους (8 σε 17 διοργανώσεις), αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι από το 2011 είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια του U20. Με μία μόνη εξαίρεση: το τουρνουά του Ούντινε το 2014, όταν ηττήθηκε από τη Γαλλία της Olivia Epoupa και της Marième Badiane. Και φέτος οι Ισπανίδες λογαριάζονται ανάμεσα στα φαβορί του τουρνουά και πολύ δύσκολα, νομίζω, θα μείνουν εκτός μεταλλίων. Raquel Carrera, Lola Pendande και Iris Mbulito (MVP πέρσι) προσφέρουν ποιότητα και αθλητικότητα μέσα στη ρακέτα, ενώ οι Aina Ayuso και Alba Prieto συγκαταλέγονται στις πιο ενδιαφέρουσες παίκτριες της ισπανικής περιφέρειας. Προπονητής ο Ζιρονέζος Eric Suris και για μια ακόμη φορά οι Ισπανοί μένουν πιστοί στην πρακτική τους να εμπλέκουν στις μικρές τους εθνικές έμπειρους, επιτυχημένους κι ενεργούς προπονητές.

Την οικοδέσποινα Τσεχία απέκλεισε στους 16 η Ιταλία, παίρνοντας στο τέλος το παιχνίδι με καλή άμυνα και αντίστοιχα με επιθετικό μπλακ άουτ των ταλαντούχων φέτος (αλλά τί να το κάνεις;) μικρών μου Τσέχων. Παίζοντας μάλιστα οι νεαρές Ιταλίδες χωρίς μια από τις καλύτερές τους παίκτριες, την Elisa Pinzan (του South Florida)· χάνοντας στη διάρκεια του παιχνιδιού με διάστρεμμα (μάλλον ελαφρύ) και μιαν άλλη καλή τους παίκτρια, την Beatrice del Pero· κι έχοντας τις επίσης ποιοτικές Martina Fassina και Valeria Trucco σε άσχημη μάλλον μέρα. Αλλά τα κατάφεραν, θα παίξουν στα προημιτελικά και για μια ακόμη φορά οι Τσέχοι φίλαθλοι θα λάμψουν διά της απουσίας τους από την τελική φάση του τουρνουά! Ευτυχώς που όλες οι ομάδες παραμένουν μέχρι την τελευταία μέρα κι έτσι οι κερκίδες του κεντρικού γηπέδου του Κλάτοβι θα είναι γεμάτες.

Ουγγαρία – Γαλλία

Πειστική νίκη απέναντι στην Πορτογαλία και 8άδα ξανά για την Ουγγαρία που τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται όλο και περισσότερο στις μικρές κατηγορίες. Dalma Czukor, η νεαρή φόργουορντ της Sοpron, που προηγείται σε πόντους και ριμπάουντ. Από κοντά η εξίσου ποιοτική Petra Pusztai της Miskolc. Όμως οι μικρές Ουγγαρέζες παίζουν στον προημιτελικό με τις Γαλλίδες…

Πολλή αγάπη και θετική ενέργεια για τη μεγάλη απούσα [πηγή: FIBA Women's European Championship U20 A]

Η Γαλλία, λοιπόν, είναι μία από τις τέσσερις αήττητες μέχρι στιγμής ομάδες του τουρνουά. Πειστικές και πεντακάθαρες νίκες τόσο στον Δ΄ όμιλο όσο και στο πρώτο νοκ-άουτ ματς με τη Σουηδία. Ταχύτητα, αθλητικότητα, ενέργεια, τα κλασικά παραδοσιακά υλικά του γαλλικού μπάσκετ. Η Emmanuelle Tahane του Πανεπιστημίου του Missouri, η Nabala Fofana της Nantes-Rezé και η δίμετρη Serena Manala της BLMA, με το ύψος και τον όγκο τους, κρύβουν το καλάθι, εκείνη όμως που πυροβολεί απ’ έξω είναι η Tima Pouye, η παίκτρια της Tarbes με αρκετό χρόνο συμμετοχής πέρσι στο Γιούροκαπ. Αν οι Γαλλίδες κερδίσουν, που είναι και το πιθανότερο, θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό τη νικήτρια της αναμέτρησης Ισπανία-Ιταλία!

Αύγουστος 2019

Σχόλια