Στη λεωφόρο της δόξας


Οι φετινές εισαγωγές στο FIBA Hall of Fame (τάξη του 2019) περιλαμβάνουν και τρεις πολύ σπουδαίες γυναίκες. Η τελετή εισαγωγής θα λάβει χώρα στην Κίνα, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών, στις 30 Αυγούστου.

Η JANETH ARCAIN ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας της Βραζιλίας (με την Hortencia Marcari και την Paula Silva) που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1994 και δύο ολυμπιακά μετάλλια, αργυρό το 1996 και χάλκινο το 2000 (μαζί με μία τέταρτη θέση στους αγώνες της Αθήνας το 2004). Έπαιξε για πολλά χρόνια στο WNBA με τις Houston Comets. To 2015 εισήχθη στο αμερικάνικο Hall of Fame, στην ίδια τάξη με τη Lisa Leslie.



Η MARGO DYDEK είναι η πολωνέζα σέντερ των δύο μέτρων και δεκαοκτώ εκατοστών (2.18)! Νούμερο 1 του WNBA draft το 1998, έπαιξε σε αρκετές ομάδες στην Αμερική, μεταξύ αυτών και στις Connecticut Sun, όπου συνυπήρξε με τη Μάλτση. Πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Εθνική Πολωνίας στο Ευρωμπάσκετ του 1999 (μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, Katarzyna), έπαιξε για αρκετά χρόνια στην Ισπανία και φυσικά την Πολωνία, και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2008. Το 2011, στην Αυστραλία όπου βρισκόταν ασχολούμενη με την προπονητική, κι ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε. Για να την τιμήσουν οι Πολωνοί έχουν δώσει το όνομά της στο βραβείο της MVP του πολωνικού πρωταθλήματος. Ετήσιο βραβείο με το όνομά της έχουν θεσμοθετήσει και οι Connecticut Sun.



Πρόσφατα το WNBA, σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατονόμασε τη Lauren Jackson (την Αυστραλή σέντερ) ως την πρώτη διεθνή (= μη Αμερικανίδα) παίκτρια που έγινε νούμερο 1 σε ντραφτ (2001). Κάτω από τη σχετική ανάρτηση αρκετοί έσπευσαν να σχολιάσουν ότι τα κόκαλα της Dydek θα τρίζουν! Ευτυχώς η (Βελγίδα) Ann Wauters (Νο 1 στο ντραφτ του 2000) ζει και βασιλεύει!

Τελευταία, αλλά όχι έσχατη… η NATÁLIA HEJKOVÁ, η 65χρονη Σλοβάκα προπονήτρια της USK Praha. Διεθνής με την Εθνική Τσεχοσλοβακίας και παίκτρια της Slavia Praha και της Ružomberok. Από την ενεργό δράση αποχώρησε το 1986 και την επόμενη χρονιά άλλαξε πόστο μεταπηδώντας από τα παρκέ στους πάγκους. Η ίδια έχει πει ότι αυτή η μετάβαση είχε δυσκολίες, αφού βρέθηκε να προπονεί τις πρώην συμπαίκτριές της, και το πρόβλημα το έλυσε με τον συνήθη τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιπτώσεις: "πέταξε" κάποιες παίκτριες εκτός προπόνησης και εκτός ομάδας! Στη Ružomberok έμεινε μέχρι το 2003, αφού πρώτα την οδήγησε σε συνεχόμενα πρωταθλήματα και δύο απανωτούς τίτλους Ευρωλίγκας το 1999 και το 2000.

Το 1999, στην πρώτη Ευρωλίγκα, με τη Ružomberok [πηγή: sport.aktuality.sk]

Κέρδισε άλλες δύο Ευρωλίγκες με την κραταιά ομάδα της Spartak Μόσχας το 2007 και 2008 και μία τελευταία με την USK Praha το 2015, στο… "θαύμα" της Πράγας. Σύνολο: 13 συμμετοχές σε Final Four Ευρωλίγκας, 5 τίτλοι και ισάριθμοι τελικοί, στη διάρκεια μιας γεμάτης τριακονταετίας στους πάγκους! Έχει, επίσης, περάσει από τις εθνικές ομάδες της Σλοβακίας και της Ρωσίας, με τις οποίες έχει κατακτήσει ευρωπαϊκά και ολυμπιακά μετάλλια. Πέρσι, μετά το Final Four στο Σόπρον, άφησε να εννοηθεί ότι η φετινή θα είναι και η αποχαιρετιστήρια χρονιά της ως ενεργούς προπονήτριας.

2015, Πράγα. 5 στα 5! [πηγή: FIBA Europe]

Το μπάσκετ της Hejková έχει μια πολύ συγκεκριμένη και διαχρονική ταυτότητα: ταχύτητα, τρανζίσιον, υψηλό σκορ και έμφαση στην άμυνα. Στο στόμα όμως των απανταχού παικτριών της όλα αυτά τα χρόνια επανέρχεται μία και μόνο λέξη: ελευθερία! Την περσινή σεζόν, με αφορμή τις εξαιρετικές εμφανίσεις της USK Praha, ρωτήθηκε για τον μεγάλο αριθμό ασίστ που μοιράζουν κατά κανόνα οι ομάδες της. Η απάντησή της μου έκανε εντύπωση, γιατί πολύ απλά υπενθύμισε το αυτονόητο: Οι πολλές ασίστ δείχνουν ότι τα κορίτσια χαίρονται και διασκεδάζουν το παιχνίδι, και αυτός είναι ο στόχος μας στην ομάδα: να περνάνε καλά…


Αύγουστος 2019

Σχόλια