Η δύναμη της Αφρικής


Στο Ντακάρ της Σενεγάλης ολοκληρώθηκε το 26ο Αφρομπάσκετ Γυναικών 2019 (10-18 Αυγούστου) και η δική μου χάρη φτάνει ακόμη κι εκεί…

Έναν χρόνο πριν, στο Παγκόσμιο της Τενερίφης, η Αφρική εντυπωσίασε, καθώς οι δύο χώρες που την εκπροσώπησαν τερμάτισαν μέσα στις 12 καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Κατ’ αρχάς, η Σενεγάλη απέκλεισε στους ομίλους τη Λετονία, ενώ η θρασύτατη Νιγηρία, αφού πρώτα κέρδισε την Αργεντινή και την Τουρκία στον όμιλό της, ξεπάστρεψε και την Ελλάδα στο μπαράζ στερώντας μας μια τεράστια ευκαιρία να περάσουμε για πρώτη φορά στην 8άδα της διοργάνωσης. Και κάπως έτσι η ιστορία γράφτηκε από την ανάποδη: αντί να ζήσουμε εμείς την ιστορική μας στιγμή, την έζησε η Νιγηρία, καθώς έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που έπαιξε σε προημιτελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τερματίζοντας τελικά στην 8η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ εμείς μείναμε 11ες, μια θέση πάνω από τη 12η Σενεγάλη. Μέχρι πέρσι η Αφρική μετρούσε μηδέν νίκες σε τελική φάση Μουντομπάσκετ. Στην τυχερή Τενερίφη έκανε τέσσερις μαζεμένες!

Αυτές οι δυο ομάδες, Νιγηρία και Σενεγάλη, έφτασαν μέχρι τον τελικό του φετινού Αφρομπάσκετ, της μεγαλύτερης διοργάνωσης του γυναικείου μπάσκετ στην αφρικανική ήπειρο. Χωρίς ήττα και οι δυο. Η πρώτη σαν τρένο, χωρίς να συναντήσει κανένα απολύτως εμπόδιο και περνώντας ένα εύκολο απόγευμα απέναντι στο Μάλι στον ημιτελικό. Η δεύτερη λίγο πιο δύσκολα, αφού πρώτα έκαμψε την αντίσταση της αξιόμαχης Μοζαμβίκης. Είχαν προηγηθεί αήττητες πορείες μέχρι τη ζώνη των μεταλλίων και για τις τέσσερις αυτές ομάδες που πρώτευσαν, όπως αναμενόταν, στους ομίλους τους.

πηγή: FIBA Women's Afrobasket 2019

Το βράδυ της Κυριακής της 18ης Αυγούστου η νεότευκτη Dakar Arena πλημμύρισε με κόσμο. Κατάμεστη κι εξόχως θορυβώδης. 15.000 Αφρικανοί φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του αφρικανικού μπάσκετ γυναικών, δημιουργώντας ιδιαιτέρως θερμή κι ενθουσιώδη ατμόσφαιρα με τα τύμπανα και τις βουβουζέλες να ηχούν ασταμάτητα.

Ο τελικός ήταν ντέρμπι. Με τη Νιγηρία να ξεφεύγει στο σκορ δυο-τρεις φορές και τη Σενεγάλη να μαζεύει κάθε φορά τη διαφορά και να καταφέρνει ακόμη και να προηγηθεί (49-48) με την αρχηγό της Astou Traore έξι λεπτά πριν το τέλος. Τελικά, και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο (54-54) στο 38ο λεπτό, δυο καλές άμυνες της Νιγηρίας και ισάριθμα κλεψίματα της νέας παίκτριας της Avenida Evelyn Akhator έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Νιγηριανών που κέρδισαν με 55-60 επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί που είχαν από την αρχή. Η Νιγηρία, άλλωστε, ήταν η νικήτρια και του προηγούμενου Αφρομπάσκετ (2017), όταν και πάλι είχε κερδίσει τη Σενεγάλη στον τελικό.


Κακό ποσοστό στα σουτ και για τις δύο ομάδες, ακόμη χειρότερο στις βολές (εντάξει, για αφρικανικό μπάσκετ μιλάμε!), αλλά πολύ σκληρό παιχνίδι με περίσσια αθλητικότητα και από τις δυο ομάδες. Αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο φάνηκε να υπερέχει η Νιγηρία: τα αθλητικά και γεμάτα ενέργεια κορμιά των παικτριών της πίεσαν ασφυκτικά τις Σενεγαλέζες που υπέπεσαν σε 26 λάθη. Ενδιαφέρον στοιχείο: η φετινή Σενεγάλη ήταν η πιο… γερασμένη ομάδα του τουρνουά (μέσος όρος ηλικίας: 30 έτη). Ή η πιο έμπειρη – ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, τίγρεις εναντίον λεαινών, σημειώσατε: 1!

πηγή: FIBA Women's Afrobasket 2019

Πολύ καλές οι Evelyn Akhator και Ezinne Kalu για τις Νιγηριανές, που ψηφίστηκαν και στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης με την Kalu να αναδεικνύεται και MVP. Πολύτιμη και η συνεισφορά των Promise Amukamara, Adaora Elonu (πέρσι στην Avenida, την προσεχή σεζόν στη Girona) και Ify Ibekwe, ενώ φέτος για τη Νιγηρία έπαιξε και η γνωστή μας, από το πέρασμά της από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, Victoria Macaulay (της Galatasaray). Στον αντίποδα, προσπάθησαν, αλλά δεν ήταν αρκετές, η Mame-Marie Sy-Diop (με παρουσία τα τελευταία χρόνια στο γαλλικό πρωτάθλημα) και η συγκινητική Astou Traore, 38 Απριλίων και μεγαλύτερη σε ηλικία παίκτρια της διοργάνωσης, για την οποία αυτή ήταν μάλλον η τελευταία διοργάνωση (εκτός κι αν αποφασίσει να συμμετάσχει και στα παράθυρα των Προολυμπιακών Τουρνουά τον επόμενο Φλεβάρη).

πηγή: FIBA Women's Afrobasket 2019

Η απαρηγόρητη Traore (η MVP του 2017, καίτοι στις χαμένες τότε) ψηφίστηκε και στην καλύτερη 5άδα, όπως και οι προαναφερθείσες Kalu και Akhator. Μαζί τους και η Touty Gandega από το Μάλι και η Leia Dongue (παίκτρια της Girona) από τη Μοζαμβίκη.

Πρώτη σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε η 24χρονη Soraya Degheidy της Αιγύπτου που σημείωσε 85 πόντους (σε έξι παιχνίδια) και βοήθησε την ομάδα της να περάσει στην 8άδα αλλά όχι και να μπει στην πολυπόθητη πρώτη 6άδα (η Αίγυπτος τερμάτισε στην 7η θέση της τελικής κατάταξης). Η χιτζαμποφόρος (και χαμογελαστή πάντα) Σοράγια είχε εντυπωσιάσει και στο προηγούμενο Αφρομπάσκετ (2017), όταν είχε βάλει 33 πόντους απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη φάση των ομίλων. Φέτος οι 23 της πόντοι στον αγώνα μπαράζ της ομάδας της με το Καμερούν, ερχόμενη μάλιστα από τον πάγκο, ήταν ένα από τα σημαντικά στιγμιότυπα της διοργάνωσης.


Και ολίγη ιστορία

Στην ιστορία των Αφρομπάσκετ η Σενεγάλη μετράει τους περισσότερους τίτλους. 11 στο σύνολο, από το 1974 μέχρι το 2015, ενώ άλλες 7 φορές έχει αγωνιστεί στον τελικό της διοργάνωσης χωρίς να καταφέρει να σηκώσει το... ιερό δισκοπότηρο. Για τη Νιγηρία αυτή ήταν η τέταρτη φορά που στέφεται πρωταθλήτρια Αφρικής (2003, 2005, 2017, 2019) και η δεύτερη που κάνει το back-to-back. Από δύο τίτλους έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1966, 1968), το Ζάιρε (1986, 1994) και η Ανγκόλα (2011, 2013), ενώ μία φορά έχουν κατακτήσει το Αφρομπάσκετ η Μαγαδασκάρη (1970) και το Μάλι (2007).

Επόμενη στάση...

...τα προκριματικά των Προολυμπιακών Τουρνουά του 2020. Τον προσεχή Νοέμβρη, όταν οι ευρωπαϊκές ομάδες θα παίζουν στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, ο υπόλοιπος κόσμος θα διεκδικεί την πρόκριση στα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά της FIBA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Για την Αφρική οι ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες έξι θέσεις του Αφρομπάσκετ θα συγκροτήσουν ένα γκρουπ από το οποίο οι δύο που θα τερματίσουν πρώτες (δηλαδή η Νιγηρία και η Σενεγάλη, για να μην κοροϊδευόμαστε) θα παίξουν στην προολυμπιακή φάση. Το περίπλοκο καλεντάρι της FIBA!

Αύγουστος 2019

Σχόλια