Η μέρα της κρίσης


Δύο εξαιρετικοί ημιτελικοί, δύο ακόμη εισιτήρια στον δρόμο για το Τόκιο, τρία μετάλλια κι ένας τελικός. Αυτό το χρυσό ποια θα το πάρει;

Γαλλία – Ισπανία

Ίσως να της πήρε την πίεση η Garnier, ίσως και να την πείσμωσε κιόλας, επιτέλους η Marine Johannès έκανε την εμφάνισή της στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών. 20 πόντοι (50% ευστοχία εντός πεδιάς), 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 τάπες, αλλά κυρίως τα φημισμένα πια… johannésques! Κι όλα αυτά, ξεκινώντας από τον πάγκο.


Περίπλοκο απόγευμα για τη Γαλλία καθώς χρειάστηκε 40 λεπτά (πλην κάτι ψιλών) για να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Μ. Βρετανίας. Εκτός από την εμφάνιση της Johannès, άλλο σημείο-κλειδί του παιχνιδιού ήταν η εκπληκτική άμυνα της Sandrine Gruda (και δευτερευόντως της Alexia Chartereau) στην Temi Fagbenle που έμεινε στους 10 πόντους (2/12 σουτ). Και φυσικά η ανεξάντλητη, για ακόμη μια φορά, Olivia Epoupa που κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ αποδεικνύει γιατί το μπάσκετ μπορούν να το παίξουν και οι κοντές (9 ριμπάουντ μάζεψε και πάλι αυτή η σπιθαμή των 164 εκατοστών!). Τέλος, αξιοσημείωτο το χαμηλό ποσοστό των Βρετανίδων στις ελεύθερες βολές (56% περίπου)· η κούραση και η υπερπροσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει μια μέτρια ομάδα για να αντιμετωπίσει μια ποιοτικότερη και πληρέστερη, όπως η Γαλλία, πληρώνεται (κάτι έχουμε μάθει κι εμείς όλα αυτά τα χρόνια!). Εξαιρετική εμφάνιση, ωστόσο, από τις Βρετανίδες που έπαιξαν ελεύθερα, το χάρηκαν και μας χάρισαν έναν όμορφο ημιτελικό. Τελικό σκορ: Γαλλία – Μ. Βρετανία, 63-56.



Θεωρούσα ότι η Σερβία θα έφτανε στον τελικό και θα εκμεταλλευόταν το μομέντουμ της έδρας και των γενικότερων καλών της εμφανίσεων. Η Stark Arena του Βελιγραδίου βούιζε, κοντά 8000 Σέρβοι βρέθηκαν στις κερκίδες, οι παίκτριες της Σερβίας έκαναν την αντεπίθεσή τους στο παραδοσιακά δυνατό τους δ΄ δεκάλεπτο, αλλά τρία πράγματα συνέβησαν που έγειραν τελικά την πλάστιγγα προς την μεριά των αχόρταγων Ισπανίδων, που... θέλουν περισσότερα!

Πρώτον: 1 στα 11. Τα τρίποντα της Σερβίας. Και δεν είναι μόνο το κακό ποσοστό (9.19%) για μια ομάδα που φημίζεται για το καλό της τρίποντο, είναι και ότι στο α΄ ημίχρονο η Σερβία επιχείρησε μόνο 3 σουτ και μόλις 11 στο σύνολο του ματς, μερικά από τα οποία ήταν… σκοτωμένα στο τέλος των δεκαλέπτων. Η άμυνα της Ισπανίας ήξερε τί ήθελε και το πέτυχε με εντυπωσιακό τρόπο.

Δεύτερον: 44.4% στα σουτ και 50% στο δίποντο. Τα γκαρντ της Ισπανίας έκαναν όλη τη δουλειά. Διάβαζαν το παιχνίδι, δημιουργούσαν, έβρισκαν τις σωστές επιλογές και τις σωστές πάσες, έσπαζαν την αμυντική πίεση των Σέρβων, σκόραραν με κάθε τρόπο και γενικά είχαν πάντοτε έτοιμη την απάντηση κάθε φορά που η Σερβία φαινόταν ότι έβρισκε ρυθμό στην επίθεση. Πέντε Ισπανίδες τέλειωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων, με τη Silvia Domínguez (10π.) και την Anna Cruz (14π.) να κάνουν την καλύτερη τους εμφάνιση στο τουρνουά. Από την άλλη πλευρά, μόνο οι Brooks, Butulija και Stanković ξεπέρασαν τους 10 πόντους.

Anna και Silvia πανηγυρίζουν, δικαίως [πηγή: FIBA EuroBasket Women]

Και φτάνουμε στο τρίτο σημείο: 6 πόντοι. Αυτό ήταν το κλειδί, ψιθύρισε ο Lucas Mondelo λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου! Αναφερόταν (μάλλον) στους 6 πόντους της Sonja Petrović, της παίκτριας-βαρόμετρο της Σερβίας. Η Sonja έκανε ένα κακό επιθετικά παιχνίδι και, μολονότι μοίρασε 6 ασίστ και κατέβασε 6 ριμπάουντ, δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα της.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αψυχολόγητη αντιαθλητική ενέργεια της Ana Dabović (που έπαιζε με σπασμένο το αριστερό της χέρι) πάνω στην Astou Ndour, τη στιγμή που η Σερβία πήρε το μομέντουμ του αγώνα και πέρασε μπροστά στο σκορ, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Ισπανίδες κέρδισαν δίκαια και θα είναι αυτές που θα παίξουν για τρίτη φορά αυτήν τη δεκαετία σε τελικό Ευρωμπάσκετ. Τελικό σκορ: Ισπανία – Σερβία, 71-66.



And the winner is… 

Όχι, πρόβλεψη για αυτό το ματς δεν τολμώ να κάνω. Οι Ισπανίδες έχουν σίγουρα το ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στις Γαλλίδες που τα τελευταία χρόνια αντικρίζουν μονίμως την πλάτη τους, με εξαίρεση τον ημιτελικό της Βουδαπέστης το 2015. Από την άλλη, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Και στο κάτω-κάτω ώς πότε οι Γαλλίδες θα είναι οι μόνιμα χαμένες; Ας ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της προηγούμενης, αδιάφορης όπως εξελίχθηκε με την ολοκληρωτική επικράτηση της Ισπανίας, αναμέτρησης και ότι θα δούμε έναν πραγματικό τελικό, συναρπαστικό και αμφίρροπο μέχρι το τέλος, ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Κι ας κερδίσει αυτή που το αξίζει περισσότερο!

Της παρηγοριάς…

Στον μικρό τελικό η Μ. Βρετανία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία. Θα επηρεάσει η κούραση τις ενθουσιασμένες Βρετανίδες που βρίσκονται 40 λεπτά μακριά από ένα ιστορικό μετάλλιο ή άραγε οι Σέρβες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους μετά τον χαμένο ημιτελικό; Και ο κόσμος, θα γεμίσει και πάλι την αρένα του Βελιγραδίου ή θα βρεθούμε μπροστά στο θλιβερό θέαμα των άδειων κερκίδων, όπως διεξήχθηκαν τα περισσότερα παιχνίδια της διοργάνωσης, ειδικά στα γήπεδα της Σερβίας;

Άλλος για το Τόκιο;

Οι χαρούμενες Σουηδές [πηγή: FIBA EuroBasket Women]

Βέλγιο και Σουηδία. Οι ομάδες που συμπληρώνουν την τυχερή εξάδα που θα διεκδικήσει στα Προολυμπιακά Τουρνουά του προσεχούς Φεβρουαρίου την πρόκριση στους Αγώνες του Τόκιο. Εύκολο μεσημέρι απέναντι στην Ουγγαρία για το Βέλγιο (72-56), που είχε κουρασμένη και σε κακή μέρα τη Meesseman (4 πόντοι), αλλά είδε την Kim Mestdagh να σουτάρει με 50% (17 πόντοι) στο τρίποντο και τη Julie Allemand να αφήνει το παρκέ με 83% στα σουτ εντός πεδιάς. Και την εφετζού Carpéaux να κάνει τα… δικά της.


Για τη Σουηδία η νίκη ήταν δύσκολη, ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη απέναντι στη νεανική κι άπειρη Ρωσία, με την οποία έπαιξε με πρόβλημα στο γόνατο η Vadeeva. Και σαν να μην της έφταναν όλα αυτά, είχε και τον απίθανο κύριο Lange στον πάγκο. Τεφαρίκι πραγματικό! Έτσι, οι Σουηδές, που και πάλι είχαν περισσότερα λάθη (14) από ασίστ (8), με τρεις συνολικά νίκες (επί του αδύναμου Μαυροβουνίου στην πρεμιέρα, επί της ελλιπούς και ταλαιπωρημένης Λετονίας στο μπαράζ και επί της Ρωσίας στο ματς κατάταξης) θα παίξουν για το… Τόκιο.


Όσο για την Ουγγαρία, φάνηκε να απογοητεύει σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στη νοκ-άουτ φάση, αλλά στην πραγματικότητα η εμφάνιση των Ουγγαρέζων δεν ήταν παρά μια ακόμη επιβεβαίωση της χαμηλής δυναμικότητας του Γ΄ ομίλου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε κερδίσει εκείνον τον όμιλο, αλλά ας όψεται η Σλοβενία που αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό της, ειδικά στο μεταξύ τους παιχνίδι. Ίσως και η Ιταλία.

Φαστ-τρακ 

5 τελικούς έχει η Γαλλία την τελευταία δεκαετία (2009-2019). Παρούσα και στους πέντε η αρχηγός της ομάδας Endy Miyem.

67. Στο παιχνίδι με τη Σερβία η Laia Palau έγινε η παίκτρια με τα περισσότερα παιχνίδια σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Και στον τελικό με τη Γαλλία θα γίνουν 68.

4/4. Τέσσερις φορές έχει βρεθεί η Marina Maljković απέναντι στον Lucas Mondelo, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ισάριθμες φορές έχει φύγει ηττημένη. Αρνητικό ρεκόρ έχει και η Valérie Garnier, αλλά τουλάχιστον εκείνη έχει να επιδείξει τη νίκη της Γαλλίας επί της Ισπανίας στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 2015.

Γαλλία 2013. Τουρκία 2014. Σερβία 2019. Τρεις φορές η Ισπανία αντιμετώπισε σε παιχνίδι μεταλλίου τη διοργανώτρια χώρα και κέρδισε και τις τρεις. Αυτό θα πει… σου κλείνω το σπίτι και φεύγω!

1991. ΕΣΣΔ. Η τελευταία φορά που κάτοχος του τίτλου υπερασπίστηκε τον τίτλο της. Η ιστορική πρόκληση που έχει μπροστά της η Ισπανία.


Τοπ 5 – Μέρα 6


Ιούλιος 2019

Σχόλια