Κι έμειναν τέσσερις!


Δύο αναμενόμενες νίκες, μια ιστορική πρόκριση και μια ματσάρα. Στον δρόμο για τον τελικό!

Οι ημιτελικοί

Μεγάλη Βρετανία – Γαλλία
Η Ουγγαρία πρώτευσε στον Γ΄ όμιλο, ο οποίος όμως, όπως αναμενόταν κι αποδείχθηκε, ήταν ο πιο αδύναμος όμιλος της διοργάνωσης. Η Temi Fagbenle και η καλή ομαδική άμυνα των συμπαικτριών της εξαφάνισαν την πανύψηλη αλλά άπειρη Bernadett Határ, οι Ουγγαρέζες δυσκολεύονταν να της περάσουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι και ένα σύντομο κρεσέντο των Βρετανίδων από τη γραμμή του τριπόντου στην αρχή του β΄ δεκαλέπτου ήταν αρκετό για να τις βάλει μπροστά στο σκορ. Έκτοτε δεν το έχασε ποτέ το προβάδισμα η Μ. Βρετανία, αλλά το ματς οδηγήθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Με πιεστική άμυνα και μεγάλα σουτ οι Ουγγαρέζες επέστρεψαν στο σκορ και είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη στην τελευταία επίθεση. Με το 59-60 στον ηλεκτρονικό πίνακα, η Határ αστόχησε εξ επαφής σχεδόν, 4 δεύτερα πριν το τέλος, και οι Βρετανίδες πανηγυρίζουν μιαν ιστορική πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης. 29 πόντοι (και 8 ριμπάουντ) από την ασταμάτητη Temi Fagbenle (59% ευστοχία), μόλις 4 από τη Johannah Leedham, αλλά με 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα (και 5 λάθη)! Δεν καταλαβαίνω γιατί η Fagbenle δεν χρησιμοποιείται καθόλου σχεδόν στις Minnesota Lynx. Όπως και γιατί η Leedham δεν παίζει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Είναι μια από τις καλύτερες παίκτριες που έχω προπονήσει στην καριέρα μου, είπε ο πράος και πολύπειρος Chema Buceta στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Τελικό σκορ: Ουγγαρία – Μεγάλη Βρετανία, 59-62.


Το Βέλγιο – Γαλλία ήταν από τα must-watch παιχνίδια της προημιτελικής φάσης. Και δεν μας απογοήτευσε. Οι Γαλλίδες μπήκαν δυνατά στο ματς, προηγήθηκαν με γρήγορες και αποτελεσματικές επιθέσεις μέχρι και με 15 πόντους, η Garnier άρχισε τα… κουλά με το παρομοιώδες της ροτέισιον, το Βέλγιο επέστρεψε και το γ΄ δεκάλεπτο έκλεισε με το σκορ στο 54-54. Και μετά άρχισε η τρέλα! Η Γαλλία μπλόκαρε επιθετικά, το Βέλγιο ξέφυγε στο σκορ και χρειάστηκε ένα τρίποντο της Bria Hartley 10 δεύτερα πριν το τέλος για να πάει το ματς στην παράταση.


Το 5ο φάουλ της Meesseman (24 πόντοι) ήταν η χαριστική βολή για τις Βελγίδες που μοίρασαν συνολικά 27 ασίστ, αλλά έχασαν κρίσιμες βολές σε καθοριστικά σημεία του παιχνιδιού. Η Sandrine Gruda ήταν ασταμάτητη (33 πόντοι, 10 ριμπάουντ), όπως ανεξάντλητη ήταν και η ενέργεια της Olivia Epoupa (13 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα), που πίεσε ανελέητα στον άσσο τη Julie Allemand. Φάντασμα του εαυτού της η Marine Johannès (4 πόντοι σε 24 λεπτά) που δεν ξεκίνησε καν στην αρχική 5άδα. Τελικό σκορ: Γαλλία – Βέλγιο, 84-80.


Και τώρα… Μ. Βρετανία. Ματς με ξεκάθαρο φαβορί. Οι Βρετανίδες θα το παλέψουν, δεν νομίζω όμως ότι η Γαλλία θα έχει πρόβλημα να φτάσει σε έναν ακόμη τελικό, τον τέταρτο στη σειρά αυτή τη δεκαετία. Τους τελευταίους τρεις με τη Valérie Garnier (και τα… τακουνάκια της!) στον πάγκο.

Γόβα... στιλέτο [πηγή: FIBA EuroBasket Women]


Ισπανία – Σερβία
Τί κάνεις όταν σου λείπει το μοναδικό ποιοτικό 3άρι και η βασική σου σκόρερ, υπολείπεσαι σε ύψος έναντι των αντιπάλων και βρίσκεσαι σε έναν προημιτελικό; Παίζεις πιεστική και λυσσαλέα άμυνα, σε διάφορους σχηματισμούς, για 40 λεπτά, βγάζεις τεράστια ενέργεια και διάθεση και στις δυο πλευρές του γηπέδου και ρίχνεις κατά τα κύματα στο ματς τα έξι ευρωλιγκάτα σου γκαρντ για να κάνουν… παιχνίδι. Η Ισπανία μάζεψε 22 (!) επιθετικά και 26 αμυντικά ριμπάουντ (σύνολο 48), μοίρασε 20 ασίστ, έκανε 15 κλεψίματα και οδήγησε τις παίκτριες της Ρωσίας σε 23 ολόκληρα λάθη. Με αυτά τα στατιστικά και τη Vadeeva ουσιαστικά εκτός… παιχνιδιού (μόλις 6 πόντοι, 1/6 σουτ εντός πεδιάς) οι Ρωσίδες δεν είχαν καμία τύχη. Ανησυχητική εξέλιξη για την Ισπανία: ο τραυματισμός της Laura Nicholls δύο λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού (μάλλον διάστρεμμα). Τελικό αποτέλεσμα: Ισπανία – Ρωσία, 78-54. Ή… καλύτερα: Lucas Mondelo – Olaf Carsten Lange = -3, τουλάχιστον!


Όχι και πολλά να ειπωθούν για το ματς της Σερβίας με τη Σουηδία. Κατ’ αρχάς, αυτό: 14/26 τρίποντα, ποσοστό 53.8% για τις Σέρβες. Από 8 παίκτριες. Με 3/3 από την Aleksandra Crvendakić. Καιρός ήταν, αναφώνησε η Marina Maljković στη συνέντευξη Τύπου! Επίσης, αυτό: 6 σουτ. Τόσες ήταν όλες κι όλες οι προσπάθειες που κατάφερε να πάρει η Amanda Zahui, που στα 25 περίπου λεπτά που έμεινε στο παρκέ πήρε μεν 10 ριμπάουντ, έβαλε 9 πόντους, αλλά μετά βίας άγγιζε την μπάλα στην επίθεση της Σουηδίας. Υπεύθυνη γι’ αυτό (ποια άλλη;), η Sonja Petrović, η πολυτιμότερη κατ’ εμέ παίκτρια της Σερβίας όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Η δουλειά που κάνει στο γήπεδο δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην επίσημη στατιστική του ματς. Τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε: 25. Τα λάθη της Σουηδίας! Τελικό αποτέλεσμα: Σερβία – Σουηδία, 87-49. Χοροί και πανηγύρια!



Και τώρα… ματσάρα εν όψει! Σερβία εναντίον Ισπανίας, ένας ημιτελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες με πολλά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους, αλλά και με αισθητές διαφορές. Και οι δυο παίζουν εξαιρετική άμυνα, πιέζουν και πηγαίνουν στο επιθετικό ριμπάουντ. Και οι δυο διαθέτουν παίκτριες μπαρουτοκαπνισμένες από μεγάλα ματς, με τεράστιες προσωπικότητες, που διαβάζουν το παιχνίδι υποδειγματικά. Και φυσικά και οι δυο διαθέτουν εξαιρετικούς και πανέξυπνους προπονητές στον πάγκο. Τόσο στον όμιλο όσο και στον προημιτελικό με τη Σουηδία οι Σέρβες έπαιξαν κατά κανόνα ψηλά στην άμυνα, με παγίδες και διάφορα άλλα τρικ. Η Ισπανία όμως διαθέτει έμπειρα και ικανότατα γκαρντ, οπότε η Σερβία θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει μια τέτοιου είδους πίεση σε αυτό το παιχνίδι. Ο περιορισμός της Ndour και του δημιουργικού παιχνιδιού της ισπανικής περιφέρειας από την πλευρά της Σερβίας, ο έλεγχος των ριμπάουντ και το ποσοστό στα σουτ από την πλευρά της Ισπανίας φαντάζουν ως μερικά από τα κλειδιά αυτής της αναμέτρησης. Αλλά σχεδόν πάντα ένα πραγματικό ντέρμπι κρίνεται αλλού… Όπως, ας πούμε, στις δηλώσεις των Ισπανίδων που έχρισαν αμέσως-αμέσως φαβορί τις Σέρβες!

Φαστ-τρακ

Τεράστια επιτυχία για τη Μ. Βρετανία, μια ομάδα που στήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στον χώρο του γυναικείου μπάσκετ (επισήμως η Βρετανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συστήθηκε το 2005 κι αντιμετωπίζει και αρκετά εσωτερικά προβλήματα στη λειτουργία της και τη χρηματοδότησή της), αλλά σε αυτό το Ευρωμπάσκετ οι Βρετανίδες ζουν τη δική τους στιγμή και είναι πια, και με τη βούλα, η φετινή… Ελλάδα του 2017! Και το διασκεδάζουν κιόλας!


Η τελευταία φορά που η Γαλλία ζορίστηκε τόσο πολύ σε προημιτελικό Ευρωμπάσκετ ήταν στη Ρίγα το 2009, σε εκείνο το αλήστου μνήμης 51-49 απέναντι στην Ελλάδα. Αργότερα, οι Γαλλίδες τερμάτισαν πρώτες στη διοργάνωση νικώντας στον τελικό την τιτλούχο του 2007… Ρωσία! Από τότε έχουν να αντικρύσουν το χρώμα του χρυσού!

Η επιλογή της Garnier να παροπλίσει ουσιαστικά τη Marine Johannès στο παιχνίδι με το Βέλγιο προξένησε εντύπωση. Ίσως όμως εδώ να κρύβεται και μια πολύ συνειδητή απόφαση της Γαλλίδας κόουτς: αφενός να πάρει την πίεση από τις πλάτες της μικρής Μαρίν και να την εναποθέσει σε αυτές των Gruda, Epoupa και Hartley· αφετέρου να περιορίσει το ανεξέλεγκτο μερικές φορές παιχνίδι της μικρής και να κερδίσει (ή να χάσει) τα ματς με το κοντρολαρισμένο παιχνίδι των υπολοίπων. Στη συνέντευξη Τύπου ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε εύστοχα αν εξακολουθεί να δείχνει εμπιστοσύνη στη Johannès. Η Garnier, φανερά ενοχλημένη, αρνήθηκε να απαντήσει ζητώντας από τον Τύπο να ασχοληθεί με τις παίκτριες που ξεχώρισαν: τη Gruda, την Epoupa…

Η Ana Dabović είναι μια εξαιρετική παίκτρια. Λίγοι γνωρίζουν ότι έχει περάσει από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τη σεζόν 2009-2010, τη χρονιά που ο Άρης έπαιξε για πρώτη φορά στην Α1. Και η αλήθεια είναι ότι με τα κλαμπ στα οποία έχει παίξει κατά καιρούς μπορεί να μην εντυπωσιάζει (έχει κάνει και περίεργες, αλλά όχι ανεξήγητες, επιλογές όλα αυτά τα χρόνια), αλλά όταν παίζει στην εθνική Σερβίας μεταμορφώνεται. Και δεν είναι τόσο οι 19 της πόντοι και τα 3/4 τρίποντα που πέτυχε με τη Σουηδία ή οι 13 πόντοι και οι 5 ασίστ στο ματς του ομίλου με το Βέλγιο ή όσα θαυμαστά έκανε στο Ευρωμπάσκετ του 2015 που την κάνουν διασκεδαστική στο μάτι του μέσου θεατή. Είναι κυρίως αυτό το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό της και η χαρά του παιχνιδιού που μεταδίδει σε όποιον παρακολουθεί. Και του χρόνου, στη Bourges!



Μ. Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Σερβία ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες για τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά του 2020. Βέλγιο – Ουγγαρία και Ρωσία – Σουηδία αναμετρώνται το Σάββατο για τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια.

El trabajo del equipo

Τί κάνεις όταν ο βοηθός σου σχεδιάζει με επιτυχία το play; Μα τί άλλο; Αυτό!



Μας τρολάρετε;

Έχω δυο-τρεις παίκτριες στην αρχική μου 5άδα που δεν παίζουν πολύ στα κλαμπ τους! – Olaf Lange.

Μου προξένησε έκπληξη ότι η Ρωσία δεν είχε κάποιο τακτικό πλάνο για να απαντήσει στο δικό μας… – Lucas Mondelo.


Τοπ 5 – Μέρα 5


Ιούλιος 2019

Σχόλια