Και οι οκτώ καλύτερες είναι…


Φτάσαμε αισίως στα προημιτελικά και πλέον ξέρουμε τις οκτώ ομάδες που θα κονταροχτυπηθούν για τα τρία μετάλλια και τις έξι θέσεις που μπορεί να οδηγήσουν στο Τόκιο. Το Ευρωμπάσκετ ξαναρχίζει…

Οι προημιτελικοί

Σουηδία – Σερβία
Πριν το παιχνίδι ανάμεσα στη Σουηδία και τη Λετονία είχα αναρωτηθεί για το ποια ομάδα θα κάνει λιγότερα λάθη και θα τρέξει πιο επιτυχημένα στο τρανζίσιον. Το έκαναν οι Σουηδές, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν την πολύ κακή επιθετική μέρα των Λετονών που σούταραν με τραγικά ποσοστά (29%), κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (51 έναντι 35) και για πρώτη φορά στο τουρνουά τα λάθη τους (16) ήταν λιγότερα από τις ασίστ (20). Πέταξαν, λοιπόν, εκτός διοργάνωσης τη μία οικοδέσποινα και πηγαίνουν στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσουν την άλλη. Η Σερβία έχει την 7η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης, αλλά στα σουτ εντός πεδιάς οι… σουτέρισσες Σέρβες βρίσκονται μόλις στην 14 θέση (35.8%). Αντίθετα, η Σουηδία (με ένα παιχνίδι περισσότερο βεβαίως), φιγουράρει στις πρώτες θέσεις και στις δυο στατιστικές κατηγορίες (5η στους πόντους ανά αγώνα, 3η στα σουτ με 40.9%). Θα την πατήσουν οι Σέρβες ή θα πάνε ντουγρού για ένα μετάλλιο;

Μεγάλη Βρετανία – Ουγγαρία
Ευκολότερος αντίπαλος από το Μαυροβούνιο στο μπαράζ δεν θα μπορούσε να τύχει στη Μ. Βρετανία. Φυσικά και έχουν δείξει σταθερότητα στις εμφανίσεις τους σε όλο το τουρνουά οι Βρετανίδες, φυσικά επιδεικνύουν σε κάθε παιχνίδι διάθεση και μαχητικό πνεύμα, αλλά η κλήρωση, οι διασταυρώσεις και η… Τσεχία στάθηκαν, και με το παραπάνω, στο πλευρό τους. Με καλή άμυνα (από τις καλύτερες ομάδες στα κλεψίματα στο τουρνουά) και με τις Fagbenle και Samuelson να κάνουν εξαιρετική εμφάνιση, έβαλαν 92 πόντους στο ταπεινό Μαυροβούνιο, προκρίθηκαν πανηγυρικά στην 8άδα και ταξιδεύουν καταχαρούμενες στο Βελιγράδι. Οι Μαυροβούνιες το πάλεψαν κι όσο σούταραν καλά στο τρίποντο (51% στο α΄ ημίχρονο) παρέμεναν στο παιχνίδι, αλλά δεν ήταν αρκετό. Επόμενος αντίπαλος για τη Μ. Βρετανία η πανευτυχής Ουγγαρία. Το ματσάρισμα Határ-Fagbenle, οι διαθέσεις της Yvonne Turner που δεν έχει πολυαγριέψει ακόμα, και το ποσοστό στα σουτ θα κρίνουν πολλά. Πάντως οι Βρετανίδες έχουν δείξει χαρακτήρα και καλά αντανακλαστικά στο να επιστρέφουν στο σκορ ή στο να διατηρούν διαφορές ή και να τις επαναφέρουν κάθε φορά που ο αντίπαλος μειώνει. Κι αυτό δείχνει κάτι. Κατ’ εμέ, απέναντι σε μια ομάδα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους είναι το φαβορί.



Ρωσία – Ισπανία
Οι Ρωσίδες ξόρκισαν τον εφιάλτη του μπαράζ και βρίσκονται ήδη στην 8άδα. Χρειάστηκε βέβαια να κάνουν ένα εξαιρετικό δ΄ δεκάλεπτο, ειδικά στην άμυνα, για να κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση της Ιταλίας που έπαιξε ίσως το καλύτερό της παιχνίδι στο τουρνουά. Υπεύθυνη γι’ αυτό η ωραία Καικιλία που θύμισε επιτέλους τον καλό της εαυτό: οι 24 της πόντοι όμως δεν ήταν αρκετοί για την ομάδα του ιδιαιτέρως εκδηλωτικού Marco Crespi, κυρίως γιατί δεν βρέθηκε άλλη συμπαίκτριά της να τη συνοδέψει στο σκορ. 

The... animated Marco Crespi [πηγή: FIBA EuroBasket Women]

Στον αντίποδα, η Vadeeva με 19 και η Shilova με 10 πόντους ήταν οι πρώτες σκόρερ για τις Ρωσίδες. Και τώρα Ισπανία. Η ομάδα με την καλύτερη γραμμή περιφερειακών παικτριών στο τουρνουά απέναντι στην ομάδα που στερείται καλών πόιντ-γκαρντ. Θα έχει ενδιαφέρον. Ndour εναντίον Vadeeva, το κρίσιμο ματσάρισμα αυτού του παιχνιδιού. Αλλά το ζητούμενο για τις Ισπανίδες είναι με ποιο ποσοστό στα σουτ θα τελειώσουν το ματς.

Βέλγιο – Γαλλία
Η Σλοβενία τα έκανε σχεδόν όλα σωστά. Η Eva Lisec επέστρεψε από τον τραυματισμό της, τα ποιοτικά γκαρντ της (Oblak, Barič, Prezelj) έδιναν ρυθμό, σκόραραν και χτυπούσαν στο pick ’n’ roll, οι Σλοβένες έπαιξαν έξυπνη άμυνα στη Meesseman, άντεξαν στη φθορά των φάουλ (ειδικά η Sante Evans), μέχρι και περισσότερους πόντους πήραν μέσα από τη ρακέτα, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν το κρισιμότερο: να βάλουν τα σημαντικά καλάθια στα τελευταία ένα-δυο λεπτά του παιχνιδιού. Αξιοσημείωτο το κάπως αμφιλεγόμενο ρίσκο του Σλοβένου προπονητή να "δώσει" τα σουτ στη Julie Allemand, με στόχο προφανώς να κόψει το δημιουργικό της παιχνίδι, ειδικά τις πάσες της προς τη Meesseman. Αποτέλεσμα: 25 πόντοι στο καλάθι των Σλοβένων από την άκαρδη Ιουλία, ήτοι 52.63% ευστοχία.


Το Βέλγιο προβληματίζει. Τόσο στα παιχνίδια του ομίλου (ειδικά με τη Λευκορωσία) όσο και στο νοκ-άουτ με τη Σλοβενία δείχνει ότι δεν είναι η ομάδα που είδαμε στην Πράγα το 2017 και στην Τενερίφη το 2018. Φαίνεται από τις αντιδράσεις τους ότι οι Βελγίδες παίζουν με πίεση, τους λείπει η αλεγρία στο παιχνίδι τους και μερικές φορές γίνονται προβλέψιμες με το να ψάχνουν συνεχώς τη Meesseman. Παρόλ’ αυτά, αυτό που ήθελαν, να έχουν την ευκαιρία δηλαδή να διεκδικήσουν την πρόκριση στο Προολυμπιακό, το πήραν. Επόμενος αντίπαλος η Γαλλία, σε μια επανάληψη της περσινής τενερίφειας αναμέτρησης. Ντέρμπι. Για τη Γαλλία αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ σε αυτό το τουρνουά. Για το Βέλγιο η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί καλύτερα από αυτό που έχει παίξει μέχρι στιγμής. Στο βάθος, εκτός από ένα εισιτήριο, περιμένει πιθανότατα ένας τελικός…

Φαστ-τρακ

Η Σλοβενία είναι η πιο νεανική ομάδα αυτού του τουρνουά με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη και μεγαλύτερες ηλικιακά παίκτριες τις Teja Oblak (29) και Nika Barič (28). Ακολουθεί η Γαλλία (24 έτη μ.ό.) με τη Sandrine Gruda να μετράει 32 χρόνια και τις Marine Feauthoux και Iliana Rupert μόλις 18. Ποια είναι η πιο… γερασμένη ομάδα του φετινού Ευρωμπάσκετ; Η Ισπανία! Μέσος όρος ηλικίας: 29 έτη με μικρότερη την Astou Ndour (25).

Τις έβλεπα στα παιχνίδια της Σουηδίας κι απορούσα. Μετά από τόσα χρόνια, ακόμη δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω τις αδελφές Eldebrink που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Ευτυχώς ο αριθμός στη φανέλα τους υπενθυμίζει… who-is-who. 6 η Frida. 9 η Elin.

Βρες τη διαφορά!

Οι Eldebrink της Σουηδίας, όμως, δεν είναι οι μόνες δίδυμες που συμμετέχουν σε αυτό το τουρνουά. Είναι και οι Dotto, Francesca και Caterina, της Ιταλίας. Κι αυτές πανομοιότυπες!

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Ο Chema Buceta, προπονητής της Εθνικής Ισπανίας από το 1985 μέχρι τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 και καθηγητής ψυχολογίας στην… κανονική του ζωή, και η Jelena Škerović στο τέλος του ματς Μ. Βρετανία-Μαυροβούνιο.

Ο παλιός και η καινούρια

Κι όμως!

Ποιος να το ’λεγε ότι μία εκ των Μ. Βρετανίας και Ουγγαρίας θα έπαιζε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2019; Κι όμως θα συμβεί. Αλλά σάμπως τολμούσε κανείς να το ξεστομίσει για την Ελλάδα του 2017; Ο απρόβλεπτος κόσμος του μπάσκετ γυναικών!

Τοπ 5 – Μέρα 4


Ιούλιος 2019

Σχόλια