Ο κλήρος του καλοκαιριού


33 ομάδες, 9 όμιλοι, 14 εισιτήρια και μία κλήρωση για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2021.

Σλοβενία, Ισλανδία, Βουλγαρία. Οι 3 ομάδες με τις οποίες θα αναμετρηθεί η Ελλάδα στον Α΄ όμιλο της προκριματικής φάσης για το Ευρωμπάσκετ 2021. Αυτές μας... χάρισε το χεράκι της Gunta Baško!

Τη Βουλγαρία την είχαμε αντιμετωπίσει και στην αντίστοιχη διαδικασία του 2017. Τότε, κατεβάζοντας την πληρέστερη ίσως ομάδα στην ιστορία μας, είχαμε επιβληθεί πολύ εύκολα και στα δύο παιχνίδια. Τις Ισλανδές κόρες, από την άλλη, δεν θυμάμαι να τις έχουμε πετύχει πουθενά στο παρελθόν, ειδικά σε επίπεδο γυναικών μπορεί να είναι και η πρώτη φορά που θα τις αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση όμως το ταξίδι στο Ρέικιαβικ θα έχει ενδιαφέρον και χρειάζεται προσοχή. Το μπάσκετ γυναικών στη Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο κι αν κάτι έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια όλες αυτές οι ομάδες είναι ότι διαθέτουν παίκτριες που μπορούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Όσο για τη Σλοβενία, αυτή μας ξυπνά μνήμες… από το ένδοξό μας πρόσφατο παρελθόν. Πήγαμε στην Πράγα το 2017 για να την κερδίσουμε στον όμιλο και να προχωρήσουμε στη διοργάνωση· τελικά χάσαμε μετά από ένα κλειστό κι αμφίρροπο παιχνίδι, αλλά ευτυχώς για μας είχαμε νικήσει την προηγούμενη μέρα την τότε κάτοχο του τίτλου Σερβία και… όλα καλά. Οι Σλοβένες πάντως θα έχουν να θυμούνται ότι εναντίον μας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση διοργάνωσης.

Η Σλοβενία είναι αδιαμφισβήτητα το φαβορί του ομίλου. Διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα, χωρίς μεγάλο βάθος, αλλά με πολύ καλές μονάδες και ειδικά με γκαρντ που παίζουν σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης, είναι μια αρκετά νεανική ομάδα (είχε τον μικρότερο μέσο ηλικίας στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ) που δουλεύει χρόνια με τον ίδιο προπονητή, με την πάροδο του χρόνου οι παίκτριές της αποκτούν όλο και περισσότερη εμπειρία και ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά την τακτική στο παιχνίδι τους. Το σημαντικότερο: όπως έδειξαν στα προηγούμενα προκριματικά, όταν παίζουν πλήρεις, μπορούν να κερδίσουν στην έδρα τους ακόμη και δύσκολους αντιπάλους, όπως τη Γαλλία.

Οι εννέα (9) ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους παίρνουν απευθείας την πρόκριση για την τελική φάση της Ισπανίας και της Γαλλίας. Θα τις ακολουθήσουν και οι πέντε (5) καλύτερες δεύτερες των ομίλων. Με δεδομένο ότι οι νίκες έναντι στον τέταρτο και θεωρητικά πιο αδύναμο του ομίλου δεν θα μετρήσουν, η Ελλάδα θα χρειαστεί αφενός να ελέγξει το σκορ απέναντι στη Σλοβενία (αν δεν μπορέσει να της κλέψει μία νίκη) και να κερδίσει με όσο το δυνατόν ευρύτερη διαφορά τις Ισλανδία και Βουλγαρία και ειδικά εκείνη που θα (καταφέρει να) αφήσει στην 3η θέση (τη Βουλγαρία μάλλον).

Πρώτο "παράθυρο": 10-18 Νοεμβρίου 2019. Κι έναρξη από τα… δύσκολα. Εκτός έδρας με τη Σλοβενία στις 14 του Νοέμβρη. Δεύτερο παιχνίδι: με την Ισλανδία εντός, στις 17.

Ιούλιος 2019

Σχόλια