Μπαράζ εν όψει


Ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων και κάποιες ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στα παιχνίδια των μπαράζ. Αλλά πρώτα τα απαραίτητα καλωσορίσματα και οι αποχαιρετισμοί.

Καλωσορίζουμε στην 8άδα…

… την Ισπανία, που, εύκολα-δύσκολα, τερμάτισε πρώτη στον Α΄ όμιλο με 3 νίκες.
… τη Γαλλία, που με εξαίρεση την αγχωτική πρεμιέρα με την Τσεχία νίκησε πειστικά στα υπόλοιπα παιχνίδια κι έφτασε κι αυτή στο 3-0.
… την Ουγγαρία, στο πιο ανέλπιστο γι’ αυτήν Ευρωμπάσκετ.
… τη Σερβία, που πήρε το θρίλερ με το Βέλγιο, στο πιο συναρπαστικό μέχρι στιγμής παιχνίδι της φετινής διοργάνωσης. Αρκετές οι ηρωίδες των Σέρβων, αλλά ας μείνουμε στη Nevena Jovanović που ανήμερα των γενεθλίων της έκανε το κλέψιμο της ζωής της, στα 11.3 δευτερόλεπτα απ’ το τέλος και με το σκορ 66-67.


Αποχαιρετούμε από τη διοργάνωση…

… την Ουκρανία, που δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε στην τελευταία αγωνιστική τη Μ. Βρετανία. 0/22 τρίποντα είχαν οι Ουκρανές σε αυτό το ματς, μέχρι που η (αγνώριστη) Iagupova πέτυχε διάνα στο 23ο! Μηδέν νίκες και 16η θέση.
… την Τσεχία, που έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκλειστεί και τα κατάφερε. Με νίκη είχε σίγουρη τη 2η θέση του ομίλου. Με ήττα τερμάτιζε 3η, αρκεί να έχανε με 12 πόντους μάξιμουμ. Τελικά πήγε κι έχασε από το Μαυροβούνιο με 13!
… την Τουρκία, που έκανε μια τιμητική νίκη επί της αδιάφορης Ουγγαρίας.
… και τη Λευκορωσία, που είχε την ατυχία να πέσει στον δυσκολότερο όμιλο της διοργάνωσης.

Στα μπαράζ… 

Η Μεγάλη Βρετανία (Α2) θα κοντραριστεί με το… ταπεινό Μαυροβούνιο (Β3), σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αποβεί ιστορικό για τις Βρετανίδες. Με βάση την εικόνα τους μέχρι στιγμής στο Ευρωμπάσκετ είναι το φαβορί. Αρκεί να μην λυγίσουν από την πίεση και την απειρία ορισμένων παικτριών τους. Σε κάθε περίπτωση, τη νικήτρια αυτού του παιχνιδιού περιμένει η ανυπόμονη Ουγγαρία! Σκέψη που τριβελίζει το μυαλό: η Μ. Βρετανία, που απέκλεισε στα προκριματικά την Ελλάδα, μπορεί να γίνει, το 2019, η Ελλάδα του 2017!

Η Σουηδία (Β2) θα παίξει με την οικοδέσποινα Λετονία (Α3). Αν οι Λετονές δεν είχαν ταλαιπωρηθεί τόσο από τις απουσίες και τους τραυματισμούς, θα είχαν σίγουρα το προβάδισμα σε αυτήν την αναμέτρηση. Αλλά αυτή τη στιγμή το παιχνίδι αυτό φαντάζει ως ένα πραγματικό ντέρμπι. Με εμφανή τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία στο παιχνίδι και των δύο, καταλυτικός θα είναι ο περιορισμός των λαθών και το ποσοστό στο σουτ. Χαρακτηριστικό ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Λετονία είναι από εκείνες τις ομάδες που προσπαθούν να παίξουν γρήγορα, να επιτεθούν στο τρανζίσιον και να ανεβάσουν τον ρυθμό του ματς. Μένει να δούμε ποια από τις δυο θα το πράξει καλύτερα. Στον προημιτελικό στρογγυλοκάθεται ήδη και περιμένει με ανοιχτές αγκάλες η Σερβία!

Η Ιταλία (Γ2) θα αναμετρηθεί με τη Ρωσία (Δ3). Οι Ρωσίδες κέρδισαν τη Λευκορωσία στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων παίζοντας αισθητά καλύτερα, με τη Raisa Musina να βγάζει τον καλούτσικο εαυτό της από την ντουλάπα με τα φαντάσματα όπου τον είχε καταχωνιάσει. Οι Ιταλίδες, πάλι, έπαιξαν υποφερτά απέναντι σε μια κακή Σλοβενία, σούταραν αυτή τη φορά κάπως καλύτερα και, μολονότι η Zandalasini εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές πτήσεις στην επίθεση, πήραν μια καθαρή και δίκαιη νίκη και μαζί τη 2η θέση του Γ΄ ομίλου. Απέναντι στη Ρωσία τα πράγματα θα είναι δύσκολα, όμως καμιά από αυτές τις ομάδες δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σταθερότητα στο παιχνίδι της. Όποια βγει νικήτρια από αυτή την αναμέτρηση, θα πέσει στον προημιτελικό πάνω στην… Ισπανία!

Τέλος, το Βέλγιο (Δ2) θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία (Γ3) Ματς με ξεκάθαρο φαβορί. Ωστόσο τα γκαρντ του Βελγίου θα πρέπει να βρουν επιτέλους τον καλό τους εαυτό, ειδικά η Julie Allemand που είναι και η πιο επιδραστική παίκτρια των Βελγίδων. Για να είναι ανταγωνιστική και να έχει ελπίδες σε αυτό το ματς, η Σλοβενία χρειάζεται να σουτάρει με υψηλά ποσοστά και να δει τη Shante Evans να αντέχει όσο το δυνατόν περισσότερο απέναντι στη Meesseman. Ποια περιμένει στη στροφή τη νικήτρια αυτής της αναμέτρησης; Μα φυσικά η Γαλλία! Όπερ και σημαίνει ότι ένα από τα δύο φαβορί για μετάλλιο θα μείνει σίγουρα εκτός βάθρου…

Φαστ-τρακ… 

Για 35 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, όσα και ο χρόνος που έμεινε στο παρκέ, η Bozica Mujović σκότωνε διαρκώς κι ακαταπαύστως την Τσεχία στο pick ’n’ roll. Άλλοτε δημιουργώντας κι άλλοτε τελειώνοντας τις φάσεις με λέι-απ κυρίως από τα αριστερά. 19 πόντοι, 9 ασίστ! Για 40 λεπτά ο Σλοβάκος προπονητής της Τσεχίας Štefan Svitek είχε τη Veronika Voráčková στον πάγκο…

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (η Σλοβενία κυρίως των δύο πρώτων παιχνιδιών) οι περισσότερες ομάδες εμφανίζονται κακές στο σουτ. Για κάποιες είναι αναμενόμενο, για κάποιες άλλες όμως (λ.χ. τη Σερβία) όχι. Σε ένα τουρνουά που μέχρι στιγμής καμία από τις θεωρούμενες διεκδικήτριες του θρόνου δεν έχει πιάσει το ταβάνι της, η Γαλλία φαντάζει προσώρας το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο (2η στα σουτ εντός πεδιάς με 45.5%· 1η στα τρίποντα με 43.9%). Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, την περιμένει δύσκολος προημιτελικός…

Η Σερβία σουτάρει άσχημα, αλλά ξέρει πώς να κερδίζει τα παιχνίδια. Σε τρία συνεχόμενα ντέρμπι έχει αρπάξει τις νίκες στο τέλος, με εξαιρετική εμφάνιση στο δ΄ δεκάλεπτο και με σπουδαία plays από τις παίκτριές της που διαθέτουν τεράστια προσωπικότητα (Petrović, Dabović, Brooks κλπ.). Κι όσο κυλάνε οι μέρες, οι Σέρβες βάζουν όλο και περισσότερο στην εξίσωση τον παράγοντα… έδρα. Στο ματς με το Βέλγιο το γήπεδο στο Zrenjanin έβραζε…

Περί στατιστικών…

Σουηδία. Φαβορί για Όσκαρ. 16 ασίστ, 21 λάθη, με τη Γαλλία. Έχασαν όμως οι Σουηδές την πρώτη θέση στη στατιστική κατηγορία των λαθών. Τους την έκλεψε η προσεχής αντίπαλός τους, Λετονία!

Πρώτες στις ασίστ η Γαλλία (62) και η Ισπανία (59). Στην τρίτη θέση η Τσεχία (58). Το κλασικό τσεχικό μπάσκετ που λατρεύω (πώς τα καταφέρατε, μεγάλες μου Τσέχες, κι αποκλειστήκατε; 😕). Τελευταίο και καταϊδρωμένο το Μαυροβούνιο (33).

Είπε…

Ήρθαμε να παίξουμε μπάσκετ, όχι μποξ. – Lucas Mondelo, μετά το ματς της Ισπανίας με την ιδιαίτερα αθλητική και πολύ σκληρή στο παιχνίδι της Λετονία.

Ευτράπελα…

Αγέλαστη, βλοσυρή, μουντρούχα. Ναι, όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα ταιριάζουν γάντι στη Marina Maljković. Αλλά με στυλ και μπόλικο χιούμορ!

Η Μαρίνα και τα μπλουζάκια της

Άνοιξαν οι ουρανοί, Ana!

Βρέχει, βρέχει!

Τοπ 5 – Μέρα 3



Ιούλιος 2019

Σχόλια