Προσεχώς... Ευρωμπάσκετ


Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2019, υπ’ αριθμόν 37. Λετονία και Σερβία.

Το πρώτο, το 1938 στη Ρώμη, όπου η Ιταλία κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο, μέχρι στιγμής, της ιστορίας της. Το πιο πρόσφατο, το 2017, στη γλυκιά Πράγα των δικών μας, άκρως ελληνικών, αναμνήσεων… Ενδιάμεσες (κι εξίσου αγαπημένες για εμάς) στάσεις: το 2003, τη μόνη φορά που η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην προολυμπιακή Ελλάδα, αθόρυβα, σε Πύργο, Αμαλιάδα και Πάτρα· και το 2009, στη Ρίγα της Λετονίας, όταν, και πάλι χωρίς θόρυβο, η Εθνική Γυναικών κατετάγη 5η, "αυτοκτονώντας" στα τελευταία λεπτά στον προημιτελικό με τη Γαλλία και πετυχαίνοντας αργότερα μια ιστορική νίκη επί της Ιταλίας, έπειτα από έναν συγκλονιστικό αγώνα, για τις θέσεις 5-6. Και όπως δύο χρόνια πριν, έφυγε, και τότε, από τη διοργάνωση, χωρίς μετάλλιο, αλλά με το εισιτήριο για τα προσεχή Παγκόσμια Πρωταθλήματα υπό μάλης.

Πολυνίκης του ευρωμπασκετικού θεσμού, η κραταιά (κάποτε) Σοβιετική Ένωση, με 21 τίτλους. Η ΕΣΣΔ είναι και η τελευταία ομάδα που πέτυχε δύο back-to-back κατακτήσεις το 1989 και το 1991. Έκτοτε καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Παρόλ’ αυτά, από το 1991 και δώθε, η Ισπανία (1993, 2013, 2017), η Ρωσία (2003, 2007, 2011) και η Γαλλία (2001, 2009) είναι οι μόνες ομάδες που έχουν ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου περισσότερες από μία φορές. Με τη Γαλλία να φτάνει και στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις στον τελικό, αλλά να φεύγει από την πηγή με το αργυρό μετάλλιο. Και με την Ισπανία να κερδίζει τη Γαλλία μέσα στο κατάμεστο Orchies, στον απίθανο τελικό του 2013, αφήνοντας αποσβολωμένους στις κερκίδες τους Γάλλους φιλάθλους.

Φέτος από τα γήπεδα της Λετονίας και της Σερβίας απουσιάζει η Ελλάδα. Για δεύτερη φορά στην τελευταία 20ετία (η προηγούμενη ήταν το 2013) κι έπειτα από μια παταγωδώς αποτυχημένη προσπάθεια στην προκριματική φάση που προηγήθηκε. Θα είναι εκεί όμως όλες οι άλλες, μικρότερες και μεγαλύτερες ομάδες, παραδοσιακές και ανερχόμενες δυνάμεις, σε ένα τουρνουά που για την ώρα φαντάζει ανοιχτό και απρόβλεπτο, αν και η Γαλλία θεωρείται από πολλούς το μεγάλο φαβορί…

Πρώτο τζάμπολ: 27 Ιουνίου. Προσδενόμαστε!

Σχόλια