Liberté, égalité, sororité!


Μια αθλητική εκπομπή. Αρκετή για να προκαλέσει την ενόχληση και την οργισμένη αντίδραση των ομάδων και των φιλάθλων του γυναικείου μπάσκετ στη Γαλλία.

Στο συνδρομητικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RMC Sport2, το οποίο, à propos, έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εθνικών ομάδων της Γαλλίας καθώς και των εθνικών λιγκών (ναι, και της Ligue Féminine de Basket). Συγκεκριμένα στην εκπομπή Buzzer στην οποία προβλήθηκε το ακόλουθο απόσπασμα, με στιγμιότυπα από το παιχνίδι ανάμεσα στη Lyon και την Carolo Basket για τα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος.


Το απόσπασμα, καταφανώς χιουμοριστικό, ανήκει σε μια σχετική θεματολογία της εκπομπής που έχει ως εμφανή στόχο να αντιγράψει το μάλλον δημοφιλές στην Αμερική (και αλλού) Shaqtin’, όπου γνωστός πρώην αστέρας του NBA γελοιοποιεί αστείες ή έστω παράξενες στιγμές από την αμερικανική επαγγελματική λίγκα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Και ίσως να μην είχε δοθεί μεγαλύτερη συνέχεια στο θέμα αν μετά την προβολή των συγκεκριμένων στιγμιότυπων δεν ακούγονταν στον αέρα διάφορα γλαφυρά και απαξιωτικά σχόλια για το μπάσκετ που "δεν ξέρουν να παίζουν οι γυναίκες και που, μεταξύ άλλων, δεν αξίζει τα χρήματα που πληρώνουν οι θεατές στο εν λόγω συνδρομητικό κανάλι" (σε ελεύθερη απόδοση). Πεταμένα λεφτά δηλαδή για μιαν άχρηστη υπόθεση!

Η αντίδραση της Ένωσης Ομάδων της LBF και της LFB2 (UCLFB) ήταν άμεση, ομόφωνη και καίρια. Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που διακινήθηκε και αναμεταδόθηκε ευρέως μέσω σόσιαλ μίντια η UCLFB ζητά να μπει ένα τέλος στην απαξίωση και τη χυδαιοποίηση του μπάσκετ γυναικών και διεκδικεί τη δίκαιη προβολή του από τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δίνονται μάλιστα και αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τρέχον τηλεοπτικό στάτους της LFB, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με το RMC που έχει αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής, μια συμφωνία που, όπως ισχυρίζεται η UCLFB, εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί.


Ενδιαφέρον σημείο… Από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την κίνηση της UCLFB ήταν ο Jean-Pierre Siutat, ο πρόεδρος της FFBB, που διετέλεσε για 8 χρόνια πρόεδρος της LFB (με σημαντικότατο έργο) και πιο πριν ήταν προπονητής της γυναικείας ομάδας της Tarbes.


υγ.

Κοίτα τώρα ένα παράξενο πράμα, υποκριτή αναγνώστη μου! Μου ’ρθε στο μυαλό εκείνη η αλήστου μνήμης ατάκα (δήθεν περισπούδαστου και μάλλον μπασκετικού) δημοσιογράφου σε αθλητική εκπομπή που παρουσίαζε στη δημόσια τηλεόραση (κάθε Σάββατο μεσημέρι, αν δεν κάνω λάθος), ότι… δεν του αρέσει να βλέπει γυναίκες να παίζουν μπάσκετ. Περί ορέξεως βέβαια, κολοκυθόπιτα! Μόνο που ο ίδιος, χρόνια μετά, παραμονές του ημιτελικού με τη Γαλλία για το Ευρωμπάσκετ 2017, θεώρησε πρέπον να επιγράψει το θετικό, κατ’ άλλα, κείμενό του για τα κατορθώματα της Εθνικής Γυναικών με έναν χαρακτηριστικό πηχυαίο τίτλο – ορισμό του στερεοτυπικού τρόπου με τον οποίο κάποιοι επιλέγουν (γιατί περί επιλογής πρόκειται) να απεικονίζουν τις γυναίκες. Αλλά για την Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι μάλλον φυσιολογικό. Ή όχι;

Σχόλια