Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #3



Λετονία

Ένας ακόμη τίτλος για την TTT Riga, έκτος στη σειρά. Χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό, αλλά τουλάχιστον η ιστορική αυτή ομάδα από τη Λετονία έχει να παινεύεται τόσο για την εξαιρετική της χρονιά στην Ευρωλίγκα όσο και για την κατάκτηση του τίτλου στην EWBL (European Women’s Basketball League), στο φάιναλ-φορ που διεξήχθη στο Ροστόφ της Ρωσίας στις 16 & 17 Μαρτίου. Τα προηγούμενα δύο χρόνια της το είχε στερήσει η σλοβακική Good Angels Kosice, που ως γνωστόν, από φέτος παίζει μόνο με νεάνιδες και οι Good Angels έγιναν... Young!

Οι Λετονοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων τους και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη των ομάδων και των παικτριών τους. Πέρα από την EWBL, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησαν, με τη συμμετοχή 10 συνολικά χωρών από την Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει και μια βαλτική λίγκα σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες μπάσκετ της Λιθουανίας και της Εσθονίας, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να ενταχθεί και η Λευκορωσία. Στη νέα αυτή λίγκα θα παίζει από του χρόνου και η TTT Riga, μαζί με άλλες δύο λετονικές ομάδες. Και βέβαια ας μην λησμονούμε ότι φέτος οι Λετονοί φιλοξενούν, από κοινού με τους Σέρβους, το Ευρωμπάσκετ Γυναικών, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα χρόνια.

πηγή: basket.lv

Ιταλία

Τρεις ομάδες παλεύουν συνήθως για τον τίτλο στην ιταλική λίγκα, που αρχίζει σιγά-σιγά να ανεβάζει το επίπεδό της, χάρη κυρίως στις καίριες δομικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που έχουν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια οι Ιταλοί: η παραδοσιακή Schio, η φιλόδοξη Venezia και η τσιτσιλιάνικη Ragusa. Στο τέλος βέβαια κερδίζει πάντα η… Schio, που κατέκτησε ένα ακόμη πρωτάθλημα απέναντι στη Ragusa, η οποία έφτασε στα τελικά με… ριφιφί (έχανε με 2-0 από τη Venezia στον ημιτελικό και τελικά την απέκλεισε με 2-3)! Στον τελικό όμως δεν κατάφερε να στείλει τη σειρά σε πέμπτο ματς, όπως πέρσι, κι έτσι η Schio κατέκτησε τον 10ο τίτλο της ιστορίας της, όπως φαίνεται και από τις… μούντζες που μας χάρισαν απλόχερα οι άνθρωποί της στη φωτογραφία!

πηγή: LBF

Πολύ καλή πορεία και από τη San Martino di Lupari, της "δικιάς" μας Ζέντα (Μέλνικα), που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά παίρνοντας κι ένα παιχνίδι από τη Schio. Αντίθετα, δεν αγωνίστηκε καθόλου στα πλέι-οφ με τη Schio η Τζάκι Γέμελος, η οποία επέστρεψε στην Αμερική για οικογενειακούς λόγους.

Τουρκία

Η Fenerbahçe κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο στην Τουρκία (για την ακρίβεια έκανε το νταμπλ – το σούπερ καπ, νωρίς στη χρονιά, το είχε πάρει η Hatay): κέρδισε 3-1 την Cukurova, που δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα έδρας που είχε εξασφαλίσει σχετικά άνετα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Προηγουμένως, όμως, η ομάδα της… συμπαθούς κυρίας Garnier πέρασε διά πυρός και σιδήρου από τον ημιτελικό με τη Galatasaray: βρέθηκε πίσω στις επιμέρους νίκες με 2-1, με τη Gala να χάνει τεράστια ευκαιρία να "κλειδώσει" τη σειρά στο τέταρτο παιχνίδι στην έδρα της.

πηγή: TBF

MVP των τελικών η βετεράνα αρχηγός της ομάδας και πρώην διεθνής με την Εθνική Τουρκίας, Birsel Vardarlı Demirmen. Αν μία έξυπνη κίνηση έκανε η Valérie Garnier, όταν ανέλαβε τη Fenerbahçe, σε σχέση με τον προκάτοχό της Τούρκο προπονητή Firat Okul, ήταν που επανέφερε την Vardarlı στον ηγετικό της ρόλο μέσα στην ομάδα. Η παρουσία της, με την εμπειρία και τη βαρύνουσα προσωπικότητά της, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη και καταλυτική στο "κλασικό" ντέρμπι με τη συμπολίτισσα.

Όσο για τη Hatay της Κατερίνας Χατζηδάκη, έκανε συνολικά μια αξιοπρεπή χρονιά και στην Ευρωλίγκα και στο τουρκικό πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια. Στον α΄ γύρο των πλέι-οφ, όμως, "ατύχησε" να πέσει πάνω στη Galatasaray που βρέθηκε σε εξαιρετική φόρμα.

Γαλλία 

Η γαλλική λίγκα μπορεί να μην έχει τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης (όπως, λ.χ., η Ρωσία), ούτε τις σταρ Αμερικανίδες παίκτριες, έχει όμως όλα τα άλλα: εξαιρετική οργάνωση, οικονομική σταθερότητα, ευρεία προβολή με εικόνα που φτάνει παντού, και προς το παρόν ελεύθερα, μέσω της πλατφόρμας LFB TV, στοχευμένη διείσδυση μέσω των κοινωνικών δικτύων, αφοσιωμένους φιλάθλους που γεμίζουν, κατά κανόνα, τα γήπεδα σε κάθε αγωνιστική, υποστηρίζοντας ένθερμα την ομάδα τους χωρίς... περαιτέρω παρατράγουδα. Το σπουδαιότερο: έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε 8-9 ομάδες από τις 12 που συμμετέχουν. Ειδικά φέτος η βαθμολογική κατάταξη άλλαζε συνέχεια, από αγωνιστική σε αγωνιστική. Κι έτσι όπως διαμορφώθηκε η 4άδα των πλέι-οφ (Lyon, Bourges, BMLA, Carolo Basket), μετά τα πολύ ενδιαφέροντα προημιτελικά, και με τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας να εκκρεμεί επίσης, το ενδιαφέρον κρατήθηκε υψηλό μέχρι το τέλος. Γιατί δεν παίζονταν μόνο οι τίτλοι της πρωταθλήτριας και της κυπελλούχου Γαλλίας, αλλά και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης σεζόν και ειδικά αυτά που οδηγούν στην Ευρωλίγκα.


Η Lyon, λοιπόν, και η BLMA ήταν οι δυο ομάδες που έφτασαν στον τελικό του πρωταθλήματος. Η πρώτη απέκλεισε την Carolo Basket, η δεύτερη τη Bourges. Αυτές οι δυο ηττημένες όμως, στις 11 του Μάη, κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι τελικοί, αναμετρήθηκαν μεταξύ τους στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με έπαθλο έναν τίτλο και ένα εισιτήριο… Ευρωλίγκας.

Το Coupe de France είναι μια ακόμη φανταχτερή γιορτή των Γάλλων, στο Παρίσι, όπου διεξάγονται, την ίδια μέρα, οι τελικοί των πρωταθλημάτων εφήβων και νεανίδων, καθώς και οι τελικοί Κυπέλλου ανδρών και γυναικών. Με τα γνωστά "ταρατατζούμ" που συνοδεύουν κάθε τέτοια διοργάνωση: φίλαθλοι όλων των ομάδων, μπάντες, χάπενινγκ, βραβεύσεις, μουσική και φυσικά πολύ μπάσκετ. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σαν τις παραστάσεις αρχαίου δράματος…

Ποια ομάδα σήκωσε την πολυπόθητη κούπα στον ουρανό της επιβλητικής AccorHôtel Aréna στο Bercy; Η Bourges. Και τις τρεις φορές που βρέθηκε, σε παρόμοια περίπτωση, απέναντι στην Carolo Basket κατάφερε να επικρατήσει. Παίκτρια-κλειδί: η Iliana Rupert, με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ. 193 εκατοστών και (σχεδόν) 18 Ιουλίων!


Όσο για τον τελικό πρωταθλήματος, ήταν πράγματι μία σειρά παιχνιδιών αντάξια της λίγκας. Η Lyon, που είχε το πλεονέκτημα έδρας, προηγήθηκε αρχικά με 2 νίκες· η BLMA, όμως, έφερε τη σειρά στα ίσια στα δύο ματς του Montpellier. Μάλιστα το τέταρτο από αυτά ήταν ένα από τα καλύτερα της φετινής χρονιάς: 91-85, στην παράταση, με 23 πόντους της Ana Dabović και 21 της Endi Miyem (βίντεο). Έτσι, λοιπόν, όλα κρίθηκαν στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι, στο μικρό πλην όμως κατάμεστο Mado Bonnet. Εκεί όπου η Lyon δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό της, επιβλήθηκε με 75-61 και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι αυτό είχε επιπλέον ιστορική σημασία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια τελική σειρά πρωταθλήματος στη Γαλλία έφτασε να κρίνεται στο πέμπτο ματς (βίντεο).


πηγή: lyonasvelfeminin.com

Καλύτερος προπονητής στην LFB αναδείχθηκε ο προπονητής της Lyon (και πολυνίκης στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος) Valéry Demory. Καλύτερη νέα παίκτρια η μικρούλα Marine Fauthoux της Tarbes. Και πολυτιμότερη της λίγκας η Héléna Ciak της BLMA, που από την επόμενη σεζόν, και για τέσσερα χρόνια, μεταπηδά στη Lyon (πέρσι οι Γάλλοι, την πρώτη φορά που αποφάσισαν να δώσουν ένα κοινό βραβείο σε Γαλλίδες και ξένες παίκτριες, επέλεξαν την Καναδέζα Nayo Raincock-Ekunwe· φέτος το έδωσαν σε μια Γαλλίδα, αδικώντας όμως –κατάφωρα κατ' εμέ– την πραγματική MVP της γαλλικής λίγκας, τη Βελγίδα Julie Allemand).

Όσο για του χρόνου… Στην Ευρωλίγκα τη Γαλλία θα εκπροσωπήσουν η Lyon (με αυξημένο μπάτζετ, που θα αγγίξει περίπου τα 3 εκατομμύρια) και η Bourges (υπό τη νέα διοίκηση της Agnès St-Ges), ενώ η BLMA (που θα αλλάξει δραστικά το ρόστερ της) θα περάσει από τη δίνη των προκριματικών. Á propos (που λένε και στο Παρίσι!), η Carolo Basket που θα συμμετάσχει στο Eurocup έχει μπει πολύ δυναμικά στο μεταγραφικό παιχνίδι, με την απόκτηση, μεταξύ άλλων, της Endi Miyem και της Katie Lou, της Samuelson...

Μάιος 2019

Σχόλια