Γύρω-γύρω στην Ευρώπη, #1


Ώρα μεταλλίων για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ώρα και για τη δική μου επισκόπηση όσων συνέβησαν πρόσφατα.
Μέρος πρώτον...

Πολωνία

Η Polkowice επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. "Σκούπισε", κατά σειρά, τις Lublin, Gdynia και Gorzow και έκανε το back-to-back στην ιδιαίτερα απαιτητική πολωνική λίγκα. Φέτος ειδικά, κατάφερε να κάνει και το νταμπλ, καθώς τον Γενάρη είχε κατακτήσει και το κύπελλο Πολωνίας. Η φιναλίστ Gorzow είχε τερματίσει στην 7η θέση της κανονικής διάρκειας και, παρ' ότι έπαιξε σε όλη τη διάρκεια των πλέι-οφ με μειονέκτημα έδρας, μπόρεσε κι έφτασε μέχρι τον τελικό. Γεμάτη χρονιά για τη Στέλλα Καλτσίδου, καλές εμφανίσεις, και 4ος τίτλος της στα ξένα, μετά τους 3 (άντε… 2.5!) που κατέκτησε με τη Bourges (2011, 2012, 2013).


Η Polkovice έχει κατακτήσει συνολικά τρία πρωταθλήματα στην Πολωνία (για πολλά χρόνια έβλεπε την πλάτη της Wisla Κρακοβίας που φέτος δεν έκανε καλή χρονιά), με πρώτο της τίτλο τη σεζόν 2012-2013 με Palau, Ogwumike στο ρόστερ, αλλά και με την Πολωνή Valeria Musina, την τωρινή GM της ομάδας.

πηγή: CCC Polkowice

Βέλγιο

Με ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της Ελεάννας Χριστινάκη... Η Castors Braine δεν έχασε ούτε φέτος τον τίτλο. Δυσκολεύτηκε, όμως, αρκετά απέναντι στη φετινή φιναλίστ Sint-Katelijne-Waver, η οποία, αφού της πήρε το αήττητο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, λίγο έλειψε να της πάρει και το πρώτο παιχνίδι της τελικής σειράς. Το παιχνίδι κρίθηκε κυριολεκτικά at the buzzer. Ιδού το πειστήριο του... εγκλήματος!

πηγή: tvcom.be

6ος τίτλος για τη Braine, 1ος για τη Χριστινάκη, στην πρώτη της επαγγελματική χρονιά στο εξωτερικό. Στατιστικά των αγώνων δεν μπόρεσα να βρω (είχα το ίδιο πρόβλημα και το καλοκαίρι όταν η Εθνική γυναικών πήγε στο Βέλγιο για να παίξει δύο φιλικά προετοιμασίας – όσο οργανωμένοι είναι οι Γάλλοι, τόσο "χύμα" είναι οι Βέλγοι!), πάντως, η Χριστινάκη, ακόμη και με την αλλαγή προπονητή που έκανε η ομάδα μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της Ευρωλίγκας, πρέπει να πήρε, συνολικά, λίγο χρόνο συμμετοχής. Και ανακοινώθηκε ήδη ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα.

Τσεχία

Μόνιμη πρωταθλήτρια, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει η USK Praha. 174 (!) συνεχόμενες νίκες από τον Απρίλη του 2013 και δώθε, 8ος σερί τίτλος, 13ος στο σύνολο, 22ος για τη Natalia Hejkova, 10ος για την Katerina Elhotova (το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε τη σεζόν 2008-2009, ένας ιστορικός τίτλος για την Praha που κρίθηκε, λίγο-πολύ, από την Εβίνα Μάλτση, σε μια συγκλονιστική σειρά τελικών).

Ιδιαιτερότητα του φετινού τελικού: η παρουσία σε αυτόν, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια, της Zabiny Brno, μιας από τις ιστορικότερες ομάδες της Ευρωλίγκας Γυναικών (τελευταίος τίτλος για την Brno ήταν τη σεζόν 2009-2010).

πηγή: ZVVZ USK Praha

πηγή: ZVVZ USK Praha

Ρωσία

UMMC Ekaterinburg v. "Το φάντασμα του Κουρσκ" = 3-0. Εύκολα στα δύο πρώτα, κάπως δυσκολότερα στο τρίτο, για την ομάδα που φέτος δεν είχε αντίπαλο. Στην τρίτη θέση η Nadezhda, που άφησε πίσω της (με 3-0) την MBA. Όσο για την Kursk φημολογείται εντόνως ότι ο Δον Λούκας Μοντέλο ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο του ανατέλλοντος ηλίου. Ισπανιστί... Χαπόν!

Απρίλιος 2019

Σχόλια